În 2016, Petroşaniul va sorta anual 66.000 de tone de deşeuri

În 2016, Petroşaniul va sorta anual 66.000 de tone de deşeuri

Timp de citire: 3 minute

Sistemul integrat de colectare şi depozitare a deşeurilor în judeţul Hunedoara ar trebui să fie funcţional din 2016.

Practic,
administraţiile locale care au aderat la acest ADI se pregătesc pentru a pune în funcţiune sistemul la nivel local. În acest sens a fost pus la punct un regulament de funcţionare a sistemului de colectare şi depozitare a gunoiului care trebuie respectat, indiferent de operatorul care preia acest serviciu. Sunt câteva obiective care trebuie atinse chiar din primul an de funcţionare a serviciului, obiective care vor schimba cu totul societatea în care trăim. Despre acest lucru se va discuta şi mâine la Petrila, în dezbatere publică de la ora 11, Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”.

Colectare 100%
În trei luni de la darea în funcţiune a sistemului vor fi încheiate 70 la sută din contractele cu operatorii. Trebuie asigurate sută la sută din necesarul de containere pentru cele patru fracţii de colectare: hârtie/ carton, sticlă, metal/ plastic, fracţie umedă. Încasarea facturilor trebuie să se realizeze în procent de 90 la sută, sortarea deşeurilor trebuie să se facă în proporţie de 75 la sută, în primul an de funcţionare permiţându-se o sortare de cel puţin 55 la sută. Compostarea şi tocarea biologică se va face în procent de 80 la sută. Gradul de compactare va trebui să ajungă la minim 0,9 t/ mc, iar levigatul trebuie colectat în proporţie de sută la sută. Toate aceste obiective trebuie respectate şi de staţia de transfer de la Petroşani, care se va ocupa de gunoiul din Valea Jiului, dar şi de cele de la Băniţa şi Baru.

Staţia de transfer Petroşani preia 66.000 de tone de deşeuri
La Petroşani se va strânge gunoiul de la populaţia Văii, Băniţa şi Baru, în total 145.263 de persoane. Se vor prelua 66.000 de tone de gunoi anual, iar din staţia de transfer ar trebui să mai iasă spre deponeu doar 1.200 de tone pe an. Sortarea deşeurilor pe materiale reciclabile se va face în două staţii, una la Vulcan, alta la Petroşani.

Operatorii vor fi obligaţi în 2016 să recupereze 60 la sută din totalul de hârtie colectată, 22,5 la sută din plastic, 50 la sută din metalul colectat, 15 la sută din deşeul de lemn şi 55 la sută din ambalaje.

Ca să ajungă la acest procent de recuperare a materialelor reciclabile operatorii trebuie să coordoneze foarte bine sistemul în teren. Presupunem că se vor şi amenda persoanele care nu colectează selectiv şi nu depun conform regulamentului tot acest deşeu. Aşadar, dacă până acum nu s-a putut amenda din diverse lipsuri, de anul viitor nu ar trebui să se mai ignore aşa ceva. Inclusiv operatorul care se ocupă de colectare poate fi amendat în cazul în care nu repară containerele, nu colectează la timp şi nu răspunde în 30 de zile oricărei solicitări şi reclamaţii.

60 la sută dintre cetăţeni – educaţi
O să fie tare greu pentru administraţiile locale din Valea Jiului să-şi educe populaţia să depună gunoiul conform normelor UE. În momentul de faţă, în urma studiului de fezabilitate, dor 60 la sută din populaţie reuşeşte să separe corect deşeurile.

40 la sută preferă să arunce tot deşeul la un loc, inclusiv deşeurile periculoase. Mai mult, sunt unii care aruncă gunoiul de-a valma, indiferent de tipul de container. Chestiunea aceasta nu poate fi lăsată aşa pentru că operatorul se obligă să recicleze 75 la sută. Deci, la rândul lui trebuie să oblige la o mai corectă depozitare.

Problema
este că unele localităţi din Valea Jiului (Uricani, Lupeni, Aninoasa) nici nu au văzut cum arată containerele pentru colectare pe fracţii. Practic, sarcina operatorului de salubrizare de a sorta în proporţie de minim 55 la sută va fi mult îngreunată, dacă nu imposibilă. Administraţiile locale vor trebui să amendeze inclusiv blocarea căilor de acces spre containere, depozitarea materialelor de construcţii sau electrocasnicelor.

Sonia LIBERESCU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii