Orăştie / 70 de ani de la târnosirea catedralei ortodoxe

Orăştie / 70 de ani de la târnosirea catedralei ortodoxe

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

La ceas aniversar, sâmbătă, 5 septembrie 2015, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în Catedrala „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Orăştie, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la sfinţirea acesteia.

La 70 de ani de la târnosirea Catedralei din Orăştie, credincioşii comunităţii din această cetate hunedoreană s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre dimensiunea liturgică a târnosirii unei biserici, punând accent pe aspectul atemporal al misiunii şi existenţei bisericii în lume. Chiar dacă slujba târnosirii a avut loc acum 70 de ani, a precizat Înaltpreasfinţia Sa, „reitera­rea acesteia astăzi ne pune în faţa unui eveniment care, în biserică, primeşte cununa veşniciei, iar jertfa ctitorilor ei rămâne în memorialul liturgic şi istoric al bisericii”. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a vorbit despre necesitatea sfinţirii lăcaşului bisericesc, acesta devenind, la rândul său, spaţiul în care oamenii se sfinţesc şi primesc harul lui Dumnezeu.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a mulţumit atât Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, pentru bucuria de a sluji în mijlocul credincioşilor hunedoreni la sărbătoarea catedralei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, cât şi tuturor celor care au participat la acest eveniment important din viaţa comunităţii din Orăştie.

Catedrala Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, monument de referinţă în mijlocul cetăţii Paliei – Orăştie, a fost ridicată între anii 1936-1943 la iniţiativa vrednicului de pomenire, părintele protopop Ioan Moţa. La 3 septembrie 1945, în prezenţa a numeroase personalităţi politice şi culturale ale vremii, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae Bălan, Mitropolitul Ardealului, a târnosit catedrala alături de un sobor de 38 de preoţi şi diaconi.
Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii