Dacă ar fi la mintea bizonilor din trafic, care-şi parchează maşinile oricum, doar să le fie lor comod, persoanele cu dizabilităţi, mămicile cu cărucioare ar trebui să stea cuminţi „arestate” la domiciliu, pentru că locurile speciale de parcare, rezervate anumitor categorii, nu sunt respectate, niciunde.
Problema majoră, mai ales în Valea Jiului, este aceea că Rutiera şi Poliţia Locală pot interveni şi amenda parcarea neregulamentară, dar nu în toate cazurile, fără probleme. Dacă pe domeniul public amenzile şi sancţiunile ar putea să curgă, pe domeniul privat legea există, dar este interpretabilă şi limitativă.
De exemplu, sâmbătă, Poliţia Locală Petroşani a fost solicitată să intervină la „Kaufland” într-un caz de parcare neregulamentară. Pe scurt, un şofer a ales să ocupe un loc pentru persoanele cu dizabilităţi, cu toate că nu avea dreptul. A fost avertizat de firma de pază care are contract cu supermarketul pentru asigurarea pazei, dar firma de pază nu poate să sancţioneze persoanele care încalcă drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Interesant este că nici Poliţia Rutieră nu poate amenda persoanele care încalcă reglementările Codului Rutier în parcările supermarketurilor, pentru că acestea sunt parcări private, deci nu au statut de drum public, iar incidentele care au loc în acele spaţii sunt mai greu de rezolvat din cauza discontinuităţii legislative.
Însă, aceasta nu înseamnă că persoanele cu dizabilităţi îşi pierd drepturile când merg la cumpărături la supermarket sau în mall. De asemenea, nu înseamnă că dacă te trezeşti cu maşina buşită în parcarea privată îți pierzi dreptul la despăgubire, sau trebuie să te înţelegi doar pe cale civilă pentru a–ţi recupera pagubele. Aşadar, cine şi cum ne protejează pe spaţiile private de bizonii în trafic? La Petroşani o hotărâre de consiliu local reglementează aceste situaţii, dar poate fi contestată în instanţă. Aşadar, lucrurile pot fi interpretabile, până ce nu sunt lămurite.
Şeful Poliţiei Locale, Dorel Neag, ne vorbeşte despre această situaţie neclară. Sunt mai multe situaţii în care nu se poate interveni în parcările private. În primul rând, sunt şoferi care-şi parchează maşinile pe care le au de vânzare pe locurile din parcările private şi le lasă acolo cu zilele. Sunt situaţii în care rămân maşini abandonate în aceste locuri, şi mai este şi situaţia încălcării Codului Civil sau a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Toate acestea trebuie reglemetate clar. Practic, aceste parcări intră în atribuţiile firmei de pază, care poate interzice, dar nu poatw amenda. Ea poate apela la Poliţia Locală, care poate interveni, dar intervenţia este şi ea limitată.
„Zilele acestea intenţionez să discut situaţia cu domnul primar. Am să vin cu propunerea să ne întâlnim cu conducerea supermarketurilor şi să stabilim un protocol de colaborare, eventual, pentru a putea interveni şi pe aceste spaţii”, explică Dorel Neag.
Urmează să revenim cu informaţii atunci când şi dacă se va stabili un acord sau un protocol de colaborare.
Până atunci, mizăm pe bunul simţ al şoferilor şi pe puterea legii care apără persoanele defavorizate, care sunt şi în ziua de astăzi marginalizate şi discriminate de cei în putere…
Sonia LIBERESCU