O veste mult aşteptată de aninosenii greu încercaţi: / Guvernul României a alocat 40...

O veste mult aşteptată de aninosenii greu încercaţi: / Guvernul României a alocat 40 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru rezolvarea situaţiei  imobilelor afectate de cutremur. De acum, responsabilitatea îi aparține doar primarului Dunca

Timp de citire: 3 minute

După cutremurele de pământ de suprafață din județul vecin Gorj, hunedorenii din Aninoasa, chiriași la primărie, s-au văzut cu casele vechi, de 150 de ani, aproape prăbușite. Peste 500 de suflete, printre care și copii și bătrâni, riscă foarte mult stând în continuare acolo, pe proprie semnătură a capilor de familie, nedorind să se mute temporar în acele containere ecologice aduse și montate de autorități. ZVJ a scris în repetate rânduri de la fața locului de această situație. Există și o veste, cea mai bună, dacă s-ar putea spune! Iat-o mai la vale…

Guvernul a înțeles situația
Vestea bună este aceea că guvernanții au înțeles situația și în urma demersurilor repetate, făcute de autoritățile locale și județene, au deblocat pentru Aninoasa suma de 40 de milioane lei (peste 8 milioane de euro!), necesară construirii unui ansamblu de 100 apartamente, unde familiile afectate vor fi mutate după ce lucrarea va fi gata.
Aceasta a fost „soluția tehnică cea mai bună”, spun reprezentanții guvernului, care susțin că nu avea rost, ținând cont de vechime și de gradul de afectare a structurii, să se bage bani pentru consolidarea acelor imobile.

O chestiune de timp ce ține de-acum de primărie
Iar din discuția purtată joi 6 decembrie cu prefectul Călin Petru Marian, am înțeles că de-acum depinde doar de primărie și de autoritățile locale aninosene cât de repede vor fi ridicate noile apartamente.
„I-am spus domnului primar că de-acum noi ne-am făcut treaba, atât eu și instituția noastră, dar și consiliul județean și domnul președinte, că trebuie să spun că nu singur am făcut totul și e corect să spun asta, iar de-acum totul ține de autoritățile locale și de dumnealui. Banii sunt, vreo 8 milioane de euro, dumnealor trebuie să identifice terenul, să organizeze licitația și să facă documentația. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Mă bucur că am putut să rezolvăm această mare problemă, toată lumea din guvern înțelegând situația și fiind de acord că Aninoasa trebuie sprijinită”, ne-a declarat prefectul de Hunedoara.

Comunicatul transmis de prefectul de Hunedoara după alocarea banilor de către guvern
În altă ordine de idei, vă prezentăm și Comunicatul transmis miercuri după-amiaza de prefectul Călin Petru Marian, prin care ne anunța de faptul că, Guvernul României a alocat din Fondul de rezervă bani pentru rezolvarea acestei situații disperate din Aninoasa.
„Astăzi, guvernul condus de Nicolae Ionel Ciucă a adoptat Hotărârea de Guvern care prevede alocarea sumei de 40 de milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru cheltuieli curente și de capital în vederea echilibrării bugetului local al orașului Aninoasa, judeţul Hunedoara, privind demararea în regim de urgență a lucrărilor de construire a unui ansamblu de 100 apartamente pentru asigurarea spațiilor locative pentru persoanele grav afectate de seisme.
Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost inițiat împreună cu președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor și susținut de către ministrul finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke.
Analiza făcută de către conducerea Instituției Prefectului județul Hunedoara, a Consiliului Județean Hunedoara cu factorii de răspundere din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și Primăriei orașului Aninoasa, legată de vechimea imobilelor și situația juridică a proprietății asupra clădirilor, a condus la concluzia că singura soluție pentru rezolvarea acestei probleme este întreprinderea demersurilor necesare către Guvernul României în vederea obținerii finanțării pentru construirea în regim de urgență ansamblului de 100 de apartamente.
Obținerea acestei sume de bani din partea Guvernului României este rezultatul unor eforturi comune și reprezintă o realizare pentru comunitatea afectată din orașul Aninoasa.
În prima fază, au fost amplasate containerele modulare, ca și o soluție temporară pentru persoanele care au fost nevoite să îți părăsească locuințele afectate de cutremure, însă, în tot acest timp, am realizat toate demersurile necesare pentru depunerea documentației în vederea obținerii acestor fonduri de la guvern. Au fost analizate atât varianta de consolidare a imobilelor, cât și cea actuală, a construirii, aceasta din urmă fiind varianta optimă indicată prin expertiză”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii