O veste bună: Lucrările la hidrocentralele din Defileul Jiului vor fi reluate

O veste bună: Lucrările la hidrocentralele din Defileul Jiului vor fi reluate

Timp de citire: 2 minute

După ce ani de zile au fost blocate, deși au fost realizate în proporție de 90%, lucrările la hidrocentralele din Defileul Jiului vor fi reluate. Anunțul a fost făcut de un deputat din Gorj, care spune ca legea a fost promulgată și lucrările se vor relua.

Legea care permite continuarea lucrărilor, la hidrocentralele din Defileul Jiului, pentru care se face lobby de doi ani, a fost, în sfârșit, promulgată. Asta înseamnă că există cadrul legal pentru finalizarea investiției.

Legea prevede construirea de hidrocentrale mici și continuarea investițiilor cu un grad de realizare de peste 70% în zone protejate, fără să mai fie necesară obținerea acordurilor de mediu.

În Defileul Jiului stau blocate din cauza piedicilor puse de USR, de ani de zile, amenajări realizate în proporție de peste 90%, care au costat statul sute de milioane de euro. În plină criză energetică, cele mai avansate dintre lucrări s-ar fi putut finaliza. Ani de zile acest proiect a fost blocat, mai mulți „ONG-iști” militând împotrivă alături de „activiști de mediu”, atacând la CCR legile aprobate de Parlament.

Investiția din Defileul Jiului a început în 2003, cu trei ani înainte ca zona să fie inclusă pe lista ariilor protejate din România și a Siturilor Natura 2000. Proiectul, care vizează construirea unui baraj pe râul Jiu, a unei microhidrocentrale la Livezeni și a două centrale hidroelectrice la Dumitra și Bumbești a fost oprit în 2017, printr-o decizie definitivă a justiției, după ce mai multe organizații „de mediu” au reclamat faptul că lucrările sunt realizate în Parcul Național Defileul Jiului, sit Natura 2000.

Peste 90 la sută din investițiile plănuite au fost sunt realizate. La finalul anului 2017, gradul de realizare la C.H. Dumitra era de 98 la sută, gradul de realizare pentru CH Bumbeşti era de aproximativ 90 la sută pentru construcții şi peste 70 la sută pentru montarea de echipamente, iar la microhidrocentrala de la Livezeni s-au executat circa 55 la sută din lucrări.

În toți aceștia ani, de când lucrările au fost blocate, investiția a fost conservată, ceea ce înseamnă că acum poate fi finalizată în termen scurt.

După reluarea lucrărilor, ar trebui ca aceia care sunt vinovați pentru stoparea lor să fie trași la răspundere. Nu de alta, dar statul a pierdut bani mulți din cauza intereselor lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii