O familie de 4 persoane va plăti 336 lei pe an taxa...

O familie de 4 persoane va plăti 336 lei pe an taxa de gunoi

Timp de citire: un minut

Noua taxă pentru gunoi  este o povară mare pentru plătitorii de taxe din Deva. Ea va intra în vigoare după ședința de consiliu local din această săptămână. Taxa a fost deja instituită în multe orașe din județ. Suma de plată este mare atât pentru persoanele fizice dar mai ales pentru persoanele juridice. Cu siguranță vor exista persoane sau firme care să conteste această suprataxare, care putea fi evitată dacă ar fi funcționat deja sistemul integrat de colectare și depozitare selectivă.

Instituirea taxei speciale de salubrizare se aplică  pentru colectarea, transportul, depozitarea și neutralizarea acestora . Cuantumul taxei speciale  de salubrizare pentru anul 2017 va fi următorul: pentru  utilizatorii persoane fizice asociate  și cei din gospodării individuale se aplică o taxă de 7 lei/lună/persoană. Persoanele juridice vor plăti 200 lei/tonă, dar nu știm cum se va cuantifica volumul de deșeuri ridicat. În concluzie,  pentru o familie de 4 persoane se va încasa taxa de 336 lei pe an la gunoi.

Taxa se plătește în patru rate egale, anume în 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie, 30 decembrie, pentru lunile precedente.

Salubritate SA Deva, societatea are 44.653 contracte pe categorii de utilizatori, restul cetățenilor doar participă nemijlocit la depozitarea necontrolată a deșeurilor. (A.P.)

Un exemplu bun de urmat este Asociația Pro Straja, care, pentru a reduce costul exorbitant pe tona de gunoi ridicată a început depozitarea selectivă. Deșeurile reciclabile sunt preluate gratuit de o firmă specializată din Valea Jiului, iar deșeurile rămase sunt în volum  mult mai mic, deci costă mai puțin. În perioada 15 noiembrie – 31 decembrie din Straja s-au ridicat 65 de tone de gunoi. După 1 ianuarie pe parcursul unei luni de iarnă s-au ridicat doar 30 de tone de gunoi. Asociaţia practic nu face un profit din colectarea selectivă, dar cheltuieşte mai puţin pentru preluarea gunoiului. Deci, costurile au fost diminuate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii