Edilii din Valea Jiului nu vor practicarea unui tarif pentru gunoi, ci taxarea în funcţie de cantitatea de reziduuri colectate. Poziţia acestora este în contradicţie cu aceea a edililor din Deva, Hunedoara, Brad.
În urma unei şedinţe pe care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Adrian David, a avut-o cu toţi primarii din Valea Jiului, edilii au solicitat să se schimbe aplicaţia de finanţare pe deponeul ecologic în zona lor, să nu se aplice tarif, ci să se aplice taxa pe gunoi. O opinie separată a avut Lupeniul dar, aşa cum spune David, „e nevoie de unanimitate pentru a se schimba din tarif în taxă, am explicat domnului primar care sunt avantajele şi dezavantajele taxei şi, până la urmă, am primit acordului dânsului în scris”.
„Vom trece prin toate consiliile locale din judeţul Hunedoara, şi prin Consiliul Judeţean, solicitarea de modificare a Documentului de poziţie în cazul SMID (Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor – n.r.), ca pentru Valea Jiului să se aplice taxa. Asta înseamnă că primăriile vor încheia contracte cu operatorul şi se obligă să încaseze bani printr-o taxă specială de la populaţie. Deci, ele plătesc factura la gunoi, după aceea recuperează banii. Avantajul principal, mai ales într-o zonă cum este Valea Jiului, e că se plăteşte doar cantitatea de gunoi care iese din localitatea respectivă. În cazul tarifului, operatorul merge şi încheie contracte cu fiecare om în parte şi se uită statistic: în acest bloc locuiesc o sută de oameni, chiar dacă efectiv stau acolo 70. Avantajul taxei este că plăteşti strict cantitatea de deşeu care iese din localitatea ta. Nu te mai raportezi la oameni.”, a explicat Adrian David, la sfârşitul săptămânii trecute.
David a mai spus că, în ceea ce priveşte încasarea taxei, la Petroşani se practică taxa de şapte ani şi se plăteşte odată cu impozitul pe locuinţă: „Gradul de încasare este de 97 la sută. E o performanţă nemaiîntâlnită, faţă de Călan, spre exemplu, unde se încasează 50 la sută pentru că e sistemul tarifar”.
Adrian David: „Eu am militat ca tot judeţul Hunedoara să schimbe aplicaţia din tarif în taxă, însă m-am lovit de opoziţia primarilor din localităţile mari: Deva, Hunedoara, Brad, care au o temere în a angaja bugetar toată această cheltuială, pentru că trebuie să o angajezi bugetar cel puţin în primul an de zile. Plăteşti facura la gunoi lună de lună şi încasezi destul de greu, până când oamenii se obişnuiesc cu acest sistem de plată”.