Nu au mai mult de șapte ani, dar îi susțin pe jandarmi...

Nu au mai mult de șapte ani, dar îi susțin pe jandarmi în toate intervențiile importante

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

PAV, NIC, PAK, PAKA, MIX, NIB și PAX nu sunt niște simple nume de cod, cum am fi tentați să credem, ci numele unor animale de serviciu senzaționale, folosite de jandarmii montani hunedoreni  în misiunile de căutare și salvare în mediul natural sau pentru menținerea ordinii publice pe traseele montane și în ariile naturale protejate.

Câinii de serviciu de la structurile de jandarmi montane din județ participă deseori, alături de conductorii lor, la îndeplinirea misiunilor specifice de menţinere a ordinii publice pe traseele montane, iar atunci când este necesar, îşi aduc aportul la căutarea şi salvarea turiştilor aflaţi în pericol.

mix -cainele jandarmeriei montane parangUltima misiune de acest gen a fost la 30.11.2015 când câinele MIX din cadrul postului de Jandarmi Parâng, alături de conductorul său şi împreună cu membrii formaţiunii Salvamont Petroşani, a participat la găsirea unui grup de 44 de turişti care s-au rătăcit împreună cu ghidul montan.

Câinii salvatori provin din rasa ciobănesc german, au vârste cuprinse între patru și șapte ani și sunt atent selecționați la Centrul Chinologic Sibiu. Pentru a ajunge agenți patrupezi trec prin diverse stagii de pregătire și evaluare, pentru a vedea spre ce domeniu au aptitudini.

Prima evaluare a acestora a avut loc când aceştia aveau vârsta cuprinsă între trei și cinci luni, atunci când animalul a urmat cursul de inițiere, care a durat două săptămâni. Ulterior, în funcție de aptitudinile lor, au fost repartizaţi unei structuri a I.J.J. Hunedoara și au intrat în serviciu alături de un conductor.

Conductorul, în acest caz, un jandarm, este responsabil cu acomodarea câinelui la misiunile pe care le va avea de executat și, totodată, are grijă de sănătatea, hrănirea și continuarea antrenamentului specific.

După această primă etapă, în jurul vârstei de 11 luni, câinii au urmat un stagiu de specializare, cu o durată de șaisprezece săptămâni, alături de conductorul lor.

Animalele selecționate pentru domeniul montan urmează Cursul de inițiere a câinilor în specialitatea căutare-salvare în mediul natural.

Din doi în doi ani, câinii folosiți la misiunile de căutare-salvare sunt reevaluați pentru a li se retesta aptitudinile și capacitatea de a executa în continuare aceste misiuni, de care depind viețile oamenilor.

Câinii salvatori sunt menținuți în serviciu până la vârsta de șase ani, dar în funcție de aptitudinile și starea de sănătate, această perioadă se poate prelungi până la 10 ani. După terminarea acestei perioade, în cele mai multe cazuri, datorită relației afective consolidate în decursul anilor și a misiunilor, câinii sunt îngrijiți până la sfârșitul vieții de jandarmi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii