Așa cum ziarul nostru a anunțat primul și acum multă vreme, Agenția de Marketing „Strategic B2B Strategy” SRL, cu sediul în Timișoara și cu punct de lucru în Petroșani, dezvoltă de 5 ani platforma de comunicare a Văii Jiului, https://tinutulmomarlanilor.ro.
Împreună cu COMEXIM R Lupeni, partenerul oficial în dezvoltarea inițiativei „Ținutul Momârlanilor” și cu omul de afaceri lupenean, Emil Părău, agenția de marketing și al ei director, Daniel Roșca, au identificat pe teren, în timp, peste 50 de sfincși de piatră situați pe teritoriul administrativ al Văii Jiului și total nepuși la adevărata valoare turistică, sfincși care au fost apoi „transferați”, cu imaginație și talent, în mediul virtual, la un nivel tehnologic actualizat vremurilor. Astăzi vă prezentăm un nou proiect legat de aceștia și de o colaborare cu un liceu serios din Petroșani pe această temă.
Valorificare la maxim
Principala țintă a agenției menționate va fi însă ca acești „urieși” (sfincși) găsiți pe cuprinsul zonelor montane din Valea Jiului să poată fi și vizitați, prin circuite turistice la care să participe nu doar turiști români de pe cuprinsul țării, ci și turiști străini. Care să poată vedea în drumul lor și principalele obiective turistice și minunății naturale din Valea Jiului, o zonă unică din acest punct de vedere în țară și am putea spune fără să greșim și în străinătate. Astfel încât turismul din Valea Jiului să devină într-adevăr puternic, cu zeci de mii, poate sute de mii de vizitatori, ajunși pe calea unui turism bine organizat în tot sezonul de vară, și cam tot atâția, ba chiar și mai mulți, în sezoanele de primăvară și toamnă (că de sezonul de iarnă și de schiori au grijă, demult deja, stațiunile Straja-Lupeni, Parâng-Petroșani și Pasul Vâlcan-Vulcan, ori pe viitor vor avea grijă și preconizatele stațiuni din Șureanu-Petrila, ori Cândet-Aninoasa).
„Conceptul de a atrage și a aduce cât mai mulți turiștii europeni în zona noastră are la bază dezvoltarea unui joc, intitulat P2E Play to Earn, în care acești urieși sunt transformați în personaje, astfel încât în viitorul apropiat să existe posibilitatea de a se accesa pachete de turism reale în Valea Jiului pentru turiști din toată Uniunea Europeană și nu numai, dar și din toată țara.
Pe de altă parte, având în vedere modelul actualizat al tehnologiei cu care lucrăm, corelat cu scopul proiectului nostru de educație a generațiilor viitoare, pentru păstrarea capitalului uman în Valea Jiului, ne dorim un parteneriat orientat spre educația tinerilor Văii Jiului, astfel încât pe măsura ce proiectul se dezvoltă să putem integra în echipa noastră tinerii talentați ai Văii Jiului și să contribuim astfel, împreună, la stoparea exodului forței de muncă calificate, atât spre Occident, cât și spre marile centre universitare ale României. Împușcăm, cum s-ar zice doi iepuri: atragerea de turiști și viitorul asigurat unor tineri talentați și deștepți”, ne-a declarat la finele săptămânii, Daniel Roșca.
Tot același interlocutor ne-a transmis faptul că mai multe informații despre tehnologia aceasta, cititorii ziarului nostru și oricine pot obține accesând portalul inițiativei pe următoarele adrese: https://europegenesys.com/web-3-0/guvernanta-dao/ și https://europegenesys.com/infrastructura-web-3-0/
Elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”
Fiindcă Roșca a discutat de tineri, de cooptarea în viitor în agenția de marketing a unor tineri talentați și care doresc să rămână în Valea Jiului după absolvirea liceului și, ulterior, a facultății, l-am întrebat dacă are cumva în vedere un proiect cu școlile sau liceele noastre, în condițiile în care știam mai demult de discuțiile pentru un astfel proiect.
„Da, știți ceva de discuții mai vechi, însă de-acum vă pot spune că acel proiectul nu mai este la stadiul de intenție, este deja la stadiul de aplicare! Și vă dau în premieră informația aceasta. Spun așa deoarece după ce directorul Colegiului Național Mihai Eminescu Petroșani, profesorul Alexandru Lăutaru, a fost de acord să încheiem un parteneriat de colaborare pentru anul școlar 2023-2024, putem trece la fapte în perioada imediat următoare. Vorbim aici de fostul liceu teoretic, unul de tradiție a Petroșaniului, unde și eu am fost cândva elev și care în ultimii ani are cele mai bune rezultate la Bacalaureat și la admiterea în universitățile din țară și din străinătate! Ceea ce, să recunoaștem, nu este la îndemâna oricărui liceu, fie că vorbim de licee din Valea Jiului, fie că vorbim de licee din județ și din țară. Pe această cale doresc și eu să-i felicit pe elevi și pe dascăli, dar și pe părinții elevilor și să sperăm că o vor ține tot așa, prin muncă, efort și seriozitate. Aceiași seriozitate o întâlnim și la elevii de la Colegiul Hermes, un liceu deosebit și unde sunt pregătiți tineri pentru industria ospitalieră sau la elevii de la Informatică, de asemenea un alt liceu serios, dar și la elevii de la Liceul Teoretic de la Lupeni, de asemenea cu rezultate foarte bune în ultimii ani pe județ, iar pe viitor vom avea în vedere și aceste licee. Acum pornim cu cei de la Mihai Eminescu, un fel de proiect pilot în acest sens, cum s-ar zice.
Facilitarea conversației cu tinerii Colegiului Național Mihai Eminescu Petroșani, pentru dezvoltarea incipientă a burselor Ținutul Momârlanilor – Ținutul Titanilor, ar fi binevenită și îi mulțumesc domnului director al liceului, Alexandru Lăutaru pentru interesul arătat de a colabora cu noi, împreună cu instituția de învățământ pe care o conduce, prin clasele de elevi.
Accesul în orele de informatică spre acest parteneriat, sau în sesiunile de comunicare ulterioare cursurilor, în care să dezvoltăm ulterior și un concurs interactiv pentru ei, vor pune bazele acestei colaborări între cele două părți și vor deschide pentru tineri, pe viitor, alte și alte oportunități. Pentru un parcurs optim al programului – bazat pe nivelul lor de acceptabilitate, precum și de asimilare al informațiilor, este necesar, din prisma experienței noastre, un program educațional/informațional bianual, iar acest lucru i l-am adus la cunoștință domnului director al liceului.
Lunar, acești elevi vor fi implicați în proces, într-o formă care rămâne să o stabilim de comun acord cât de repede și care cuprinde inclusiv drumeții la acești urieși, scanări de cod QR obiective turistice, concursuri cu premii, precum și implicarea creativă a elevilor în dezvoltarea platformei Ținutul Momârlanilor – Casa lor cum s-ar zice, dar și Casa noastră, a celor ce trăim în Valea Jiului.
Pe termen lung, prin acest program cu implicare școlară avem intenția să selectam 3 tineri talentați, pe care să îi pregătim cale de 12 luni în așa numitul Program de intrernship intern în agenția noastră”, ne-a răspuns Daniel Roșca.
Pe măsură ce acest proiect cu elevii din Petroșani se va derula, ZVJ vă va prezenta câteva din acțiunile importante derulate. Iată, un nou început în turismul nostru, în care sunt implicați și tinerii, ceea ce e întotdeauna foarte important pentru o comunitare și viitorul ei.