Nemernicie fără margini! PSD subfinanţează Spitalul Municipal “Dr. A. Simionescu” Hunedoara şi...

Nemernicie fără margini! PSD subfinanţează Spitalul Municipal “Dr. A. Simionescu” Hunedoara şi alte două unităţi medicale din judeţ

Timp de citire: 4 minute

Deşi în toate ieşirile publice din ultima jumătate de an susţin că nu pot dormi noaptea de grija municipiului Hunedoara, nici viceprimarul Dan Bobouţanu, nici deputatul Laurenţiu Nistor, ambii membri PSD, nu au schiţat un gest în ceea ce priveşte situaţia financiară dificilă cu care se confruntă Spitalul Municipal “Dr. A. Simionescu” din Hunedoara. Chiar la Hunedoara, Liviu Dragnea a subliniat atenţia pe care Guvernul condus de PSD o acordă municipiului de pe Cerna. Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), conduse de colegi de partid ai domnilor Bobouţanu şi Nistor, nu mişcă un deget de luni de zile. Deşi oamenii beneficiază de servicii, activitatea unităţii medicale este subfinanţată. Finanţarea este departe de a asigura necesarul real.

Pe pagina sa de Facebook,…

Boboutanu Dan Facebook…viceprimarul Bobouţanu se laudă cu fondurile pe care Guvernul României le alocă pentru modernizări la A.T.I. şi Chirurgie. Perfect adevărat. Dl. Bobouţanu uită însă esenţialul: spitalului din Hunedoara nu îi sunt decontate în totalitate serviciile medicale realizate în regim de spitalizare de zi. Vorbim despre decontarea unor servicii medicale de care cetăţenii din municipiul Hunedoara şi localităţile limitrofe au beneficiat deja, servicii prestate şi validate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara. Doar pentru acest an, subfinanţarea efectivă a spitalului din Hunedoara şi a altor două unităţi medicale din judeţ este estimată la suma de 5.000.000 de lei. Subfinanţarea efectivă pentru unitatea medicală din Hunedoara pentru anul 2015 este estimată la peste 2.000.000 de lei. Ce noimă au investiţiile, dacă acestea nu sunt corelate cu decontarea efectivă a serviciilor medicale de care cetăţenii din municipiul Hunedoara au beneficiat şi beneficiază? E ca şi cum ai construi un spital ultramodern, dar i-ai tăia fondurile pentru salarii şi utilităţi…

Rezolvarea acestei grave chestiuni zace în sarcina Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Care s-a mulţumit să semneze un proces-verbal, să propună o analiză şi să facă o comisie. Pentru că, de 5 (cinci!) luni de zile, specialiştii de la CNAS şi CJAS nu au reuşit să comunice o concluzie şi să ia o decizie, Spitalul Municipal “Dr. A. Simionescu” Hunedoara se află în pragul imposibilităţii de plată a cheltuielilor generate de furnizarea serviciilor în regim de spitalizare de zi.

Cum s-a ajuns în această situaţie?

Orice cititor neavizat ar putea trage concluzia că situaţia în care se află Spitalul Municipal “Dr. A. Simionescu” Hunedoara ar fi generată de o problemă de management. Nimic mai fals! După cum veţi afla, la unitatea medicală din Hunedoara chiar s-a muncit, dar munca specialiştilor şi a personalului auxiliar de aici nu a fost decontată de către instituţiile subordonate guvernului PSD.

Plecând de la recomandările Ministerului Sănătăţii şi ale CNAS, spitalul din Hunedoara şi-a reorganizat activitatea. Mai exact, s-a trecut la degrevarea spitalizării continue de cazurile mai puţin grave prin rezolvarea acestora în regim de spitalizare de zi. Statistic vorbind, în 2014 au fost au fost rezolvate 16.472 de cazuri în regim de spitalizare continuă de tip acut (DRG), cu 1.917 cazuri mai mult în comparaţie cu 2013, respectiv au fost realizate / raportate un număr de 12.949 de cazuri rezolvate în regim de spitalizare de zi (fără Compartimentul de Primire Urgenţe – CPU), mai mult cu 1.890 de cazuri faţă de anul precedent.

La stabilirea sumelor…

…ce urmau a fi contractate începând cu luna mai 2015, CJAS Hunedoara nu a ţinut însă cont de adresabilitatea Spitalului Municipal “Dr. A. Simionescu” Hunedoara pentru serviciile furnizate în regim de spitalizare de zi şi CPU. Dacă valoarea lunară contractată şi realizată în baza Normelor anterioare la Contractul-cadru a fost de 906.137 lei, suma propusă – de 482.419 lei – este insuficientă chiar şi pentru acoperirea cazurilor prezentate în Compartimentul de Primire Urgenţe fără a fi internate, în această structură rezolvându-se peste 2.000 de astfel de cazuri în fiecare lună.

Având în vedere…

…refuzul reprezentanţilor Spitalului Municipal “Dr. A. Simionescu” Hunedoara de a semna contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti în condiţiile de subfinanţare propuse de CJAS, în data de 5 mai 2015 la sediul CNAS a fost organizată o întâlnire de mediere între reprezentanţii CJAS Hunedoara, cei ai spitalului din Hunedoara şi cel al Sindicatului SANITAS.

Comisia de mediere constituită la nivelul CNAS a concluzionat la acel moment că este necesară efectuarea unei analize a activităţii de spitalizare de zi în cadrul spitalului din Hunedoara, în urma căreia să se ia în calcul posibilitatea decontării activităţii suplimentare, peste contract, din fondul de 9% existent la nivelul CJAS. Urmare a Procesului-verbal de mediere încheiat în 5 mai a.c., începând cu luna iunie a.c. a fost desemnată de la nivelul CJAS HD o echipă de control în vederea verificării serviciilor furnizate în regim de spitalizare de zi de către Spitalul Municipal “Dr. A. Simionescu” Hunedoara începând cu luna aprilie (pe trimestrul II al anului 2015).

Luni, 5 octombrie 2015,…

…se împlinesc cinci luni de la semnarea procesului-verbal la nivelul CNAS şi încă nu a fost comunicat niciun rezultat al analizei spitalizării de zi în cadrul Spitalului Municipal “Dr. A. Simionescu” Hunedoara. Drept urmare, aşa cum spuneam, unitatea medicală se află în pragul imposibilităţii de plată a cheltuielilor generate de furnizarea serviciilor în regim de spitalizare de zi. Procesul-verbal poate fi regăsit, în facsimil, în subsolul acestui articol.

Informaţiile anterior prezentate sunt susţinute şi de cifrele referitoare la situaţia sintetică a serviciilor realizate în regim de spitalizate de zi în perioada mai – iulie 2015, menţionate în tabelul alăturat.

situatie-servicii-spital-hunedoara

Important de precizat că, lunar, în perioada mai – august 2015, numărul de servicii realizate în regim de spitalizare de zi în specialităţile medicate şi chirurgicale a fost, în medie, de peste 1.200 de cazuri, în timp ce numărul de cazuri prezentate în Compartimentul Primire Urgenţe (şi rezolvate fără a fi internate) a fost de peste 2.000 lunar.

În concluzie, este evident că sumele propuse de CJAS Hunedoara pentru decontarea serviciilor rezolvate în regim de spitalizare de zi, inclusiv în Compartimentul de Primire Urgenţe, sunt insuficiente şi nu acoperă adresabilitatea cadrul Spitalului Municipal “Dr. A. Simionescu” Hunedoara. Ce au făcut, în ultimele cinci luni de zile, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, ambele controlate de PSD? Un proces-verbal, o analiză şi o comisie. Şi nimic mai mult.

(DOCUMENTE) Nemernicie fără margini! PSD subfinanţează Spitalul Municipal “Dr. A. Simionescu” Hunedoara şi alte două unităţi medicale din judeţ

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii