Pe data de 30 noiembrie, la invitaţia Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, o delegaţie a Universităţii din Petroşani, condusă de rectorul prof. univ. dr. ing. Sorin Radu, s-a aflat la Palatul Cotroceni.
Acest fapt s-a datorat faptului că Universitatea din Petroşani, prin intermediul rectorului ei, urma să primească o înaltă distincţie, Ordinul „Meritul pentru Învăţământ în gard de Ofiţer”, „în semn de apreciere deosebită pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului universitar românesc”.
Alături de rectorul Universităţii din Petroşani, delegaţia a fost formată din domnişoara prorector Codruţa Dura şi din reprezentantul studenţilor în Consiliul de Administraţie al universităţii, Alexandru Chiula.
„Am avut onoarea de a participa în data de vineri, 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, la Palatul Cotroceni din Capitală, la o festivitate de decernare a unor ordine şi medalii făcută de către preşedintele României, Excelenţa Sa, domnul Klaus Werner Iohannis. Preşedintele ţării a oferit la acest eveniment, unor universităţi din România, ca de altfel şi unor medici, unor personalităţi din lumea artei şi culturii, aceste înalte distincţii. Spre bucuria noastră, dintre cei care au primit Ordinul Meritul pentru Învăţământ, grad de ofiţer, am fost şi noi, Universitatea din Petroşani, distincţie acordată pe de-o parte datorită faptului că am împlinit la Petroşani 70 de ani de învăţământ superior. Acest gest a fost ca o recunoaştere a continuităţii şi valorii cadrelor didactice şi a valorii absolvenţilor din universitatea noastră, iar pe de altă parte se datorează contribuţiei Universităţii din Petroşani la dezvoltarea învăţământului românesc, a cercetării ştiinţifice din România, şi internaţionalizarea învăţământului românesc. În numele meu şi în numele colegilor şi studenţilor noştri, am fost onorat de această distincţie şi pentru faptul că este o recunoaştere a modului în care absolvenţii noştri au reuşit să se integreze nu doar în România în activităţile economice, ci şi în întreaga lume, dar şi a faptului că absolvenţi din alte ţări care au studiat la Universitatea din Petroşani sau la fostul Institut de Mine din Petroşani au ajuns nu de puţine ori în poziţii cheie în ţările din care au venit. Suntem, de asemenea, onoraţi că ne numărăm printre universităţile care au relaţii de colaborare internaţionale, deloc puţine, contribuind astfel şi noi la dezvoltarea unei Românii educate, unei Românii a viitorului în care Educaţia şi Sănătatea nu trebuie să fie neglijate, ci, dimpotrivă, pe aceste domenii, plus Cultura trebuie să se axeze o finanţare mai substanţială pe viitor, în mod special în direcţia Cercetării Ştiinţifice”, a declarat pentru ZVJ rectorul Radu Mihai Sorin.
L-am întrebat pe rectorul Universităţii din Petroşani dacă a apucat să schimbe câteva vorbe cu preşedintele ţării.
„Da, am apucat să vorbim puţin. Când mi-a înmânat acest Ordin, această distincţie, m-a felicitat pentru rezultatele obţinute de către universitate în toată perioada, şi o bilă albă în plus pentru realizările noastre din ultimii ani. Apoi, când am făcut poza cu colegii şi cu toţi invitaţii, alături de preşedinte, am avut răgaz să schimbăm din nou câteva cuvinte. Am profitat de asta şi l-am invitat pe domnul preşedinte să viziteze universitatea noastră şi Valea Jiului. Mi-a promis că va face o vizită formală în Petroşani şi Valea Jiului, în care cu siguranţă nu va lipsi vizitarea universităţii noastre. Mi-a spus că a mai fost într-o vizită formală în Parâng şi că va veni din nou. Eu cred că-i place Valea Jiului, ştiindu-l pe preşedinte şi un iubitor de munţi şi zone pitoreşti, cum e şi zona noastră, dar tare mi-aş dori să vină să cunoască şi mai bine zona, oamenii din Valea Jiului, activităţile economice, turistice şi culturale de la noi şi bineînţeles Universitatea din Petroşani ca factor de dezvoltare şi progres în Vale şi în judeţ. Plus să vadă frumuseţile unice în ţară şi în Europa, precum Munţii Retezat din zona de vest a Văii, cu salbele de lacuri şi de peşteri, şi cu flora şi fauna unicat în lume, Munţii Vâlcan şi staţiunea Straja din Lupeni, mai ales iarna, când e superb acolo, Peştera Bolii, cea mai vizitată şi cunoscută peşteră din judeţ şi frumuseţile Cheilor Jieţului, Parângului şi a Munţilor Şureanu din estul Văii Jiului. Iată, doar enumerând, ce zonă bogată în lucruri minunate avem în Vale şi să sperăm că preşedintele ţării îşi va face măcar puţin timp ca să vadă o parte din ele”, a răspuns rectorul.
Felicitări şi din partea redacţiei celor din Universitatea din Petroşani, singura instituţie de învăţământ superior din judeţul Hunedoara!