Mult a fost, puțin a mai rămas… / La Cinematograful „Cultural” din...

Mult a fost, puțin a mai rămas… / La Cinematograful „Cultural” din Cartierul Braia – Lupeni, scaunele și mocheta au fost montate. La fel, sistemul de sonorizare

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Pe parcursul lucrărilor de modernizare a Cinematografului „Cultural” din municipiul Lupeni, în câteva rânduri, Ziarul Văii Jiului v-a ținut la curent cu lucrările ce se derulează și cu declarații făcute, inclusiv la fața locului, de primarul Lucian Resmeriță, cel care a ținut foarte mult încă de la începutul mandatului de primar să implementeze acest proiect de suflet.

 

Mai e puțin și cinematograful lupenean va fi gata de primit spectatorii!

 

Ultima oară vă arătam prin text și imagini în ce stadiu se află lucrările, menționând că s-a început montarea mochetei și a scaunelor. Ei bine, acest proces a fost finalizat, iar din imagini se poate vedea cum a ieșit această lucrare. Primarul a fost de asemenea la cinematograf și este mulțumit de cum s-a realizat treaba de către constructor.

Ceea ce ar fi o noutate față de cele scrise este faptul că totodată a fost montat și se fac probele la sistemul de sonorizare al sălii de cinema, în scurtă vreme urmând să se efectueze și alte lucrări de finisare, plus montarea ecranului. Ceea ce înseamnă că nu mai va fi mult și cinematograful din Lupeni va fi gata! Da, anul acesta, lupenenii vor avea primele proiecții de filme în acest cinematograf după foarte multă vreme, practic încă un loc din oraș unde se va produce cultură, după majestosul Palat al Culturii, pus în evidență la adevărata sa valoare de patrimoniu și de cultură și unde deja demult se desfășoară spectacole, piese de teatru, concerte și așa mai departe.

 

Cu cât mai multe edificii de cultură, cu atât mai bine pentru generațiile care vin

 

Unii vor spune că ce atâta bucurie, ce atâta scris despre un cinematograf… Da, poate așa e, vorbim până la urmă de o normalitate, de o clădire din centrul orașului care a stat atâta vreme nefuncțională, numai că așa cum altă dată scriam de această clădire la modul negativ, acum așa este corect să arătăm și partea plină a paharului. În plus, hai să numărăm pe degete câte locuri plăcute legate de cultură avem în Valea Jiului: păi, două la Petroșani, cinematograful modernizat și el destul de recent și teatrul (că de casa de cultură nu poate fi vorba), un cinematograf la Vulcan, o casă de cultură la Uricani, un cămin cultural la Aninoasa și o altă casă de cultură la Petrila, plus vreo două galerii de artă la Lupeni („Iosif Tellmann”) și Petroșani („Galeria Ianza” de la „castel) și casa studențească tot de la Petroșani, unde avem și acolo o galerie de artă. Deci vorbim de exact de 9 astfel de clădiri în 6 localități. Cam puțin, nu credeți? În aceste condiții, orice astfel de investiție este importantă, în primul rând pentru copiii noștri, pentru că la cultură azi dacă bagi un leu, abia peste vreo 10 ani dă roade, cel puțin așa spun specialiștii, nu neapărat noi. Deci orice leu băgat azi în ceea ce se cheamă parte de cultură a unei comunități, sau în infrastructura ce ține de cultură, va rodi și va face generațiile ce vin mai civilizate și mai doritoare de frumos și bun gust peste vreo zece ani. „Manelizarea” României și incultura trebuie să înceteze, ajunge, numai investițiile în cultură și educație pot stopa aceste nenorociri care ne-au căzut pe cap de vreo trei decenii și ceva încoace.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii