Modernizare / Reguli noi la târgurile de animale

Modernizare / Reguli noi la târgurile de animale

Timp de citire: 2 minute

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a remis un nou ordin privind modificarea şi completarea Normei sanitar-veterinare privind condiţiile sanitar-veterinare de funcţionare a târgurilor de animale vii.

Cum e la târguri

Din prevederile ordinului şefului ANSVSA, sunt de notat mai multe prevederi legate de condiţiile în care funcţionează un târg de animale.

Astfel, în primul rând, va fi nevoie să fie asigurate certificarea, controlul certificării, precum şi asistenţa medical-veterinară prin contract încheiat de administratorul târgului de animale vii cu un medic veterinar de liberă practică împuternicit, iar târgul să funcţioneze după un program avizat de către DSVSA, program armonizat cu prevederile contractului prevăzut anterior.

De asemenea, programul privind funcţionarea târgului de animale vii se aduce la cunoştinţa deţinătorilor de animale prin mijloace de informare locale şi se afişează într-un loc vizibil, potrivit legii, inclusiv la intrarea în incinta acestuia, alături de următoarele informaţii: numele târgului, datele de contact ale DSVSA sau ale medicului veterinar oficial zonal, obligaţiile persoanelor care vând şi cumpără animale.

În plus, târgurile trebuie să deţină o singură poartă de acces pentru mijloacele utilizate pentru transportul animalelor, la nivelul căreia se amplasează rampa de descărcare/ încărcare pentru animale, construită din materiale care trebuie să nu pună în pericol asigurarea condiţiilor de bunăstare şi protecţie a animalelor; rampa trebuie să fie dotată cu parapeţi laterali, trebuie să dispună de un spaţiu amenajat pentru depozitarea cadavrelor de animale şi să aibă încheiat un contract cu o unitate de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.

Nu în ultimul rând, spaţiul de comercializare a animalelor trebuie să fie delimitat de spaţiile în care se desfăşoară alte activităţi, iar zonele de comercializare a animalelor trebuie să fie separate în funcţie de specie, deasupra fiecărei zone fiind aplicate indicatoare în care se menţionează speciile care pot fi comercializate în zona respectivă.

Condiţii privind animalele care se vând

Referitor la animalele vândute de fermieri, trebuie spus că se pot comercializa numai animale din următoarele specii: ecvidee (cabaline), bovine, ovine, caprine, porcine şi iepuri, provenite din exploataţii nonprofesionale, precum şi porcine provenite din exploataţii comerciale şi din exploataţii comerciale de tip A.

Foarte important de notat, conform noilor prevederi legislative, comercializarea în târguri a păsărilor vii este interzisă. De asemenea, nu se pot comercializa câini sau pisici, dar nici animalele grav rănite, precum şi cele care prezintă slăbiciuni fiziologice sau procese patologice.

Mijloacele utilizate pentru transportul animalelor trebuie să fie înregistrate/ autorizate în acest sens, cu excepţia mijloacelor de transport proprii ale agricultorilor care efectuează transportul propriilor animale pe o distanţă mai mică de 50 de kilometri de la exploataţia lor; mijloacele de transport proprii ale agricultorilor trebuie să respecte condiţiile generale de transport prevăzute de art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a Directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CEE şi Regulamentului (CE) nr. 1255/ 97.

ANSVSA comunică faptul că, în termen de o lună, târgurile de animale vii au obligaţia de a se alinia noilor prevederi legislative.

Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii