Misiune de salvare. O tânără a fost salvată după ce a rămas...

Misiune de salvare. O tânără a fost salvată după ce a rămas blocată pe stâncile de pe Dealul Cetății din Deva

Timp de citire: 2 minute

Turiștii care se aflau pe Dealul Cetății din Deva au observat o persoană blocată pe un versant abrupt, cu o înălțime de aproximativ 50 de metri, și au sunat la 112.

4Dispeceratul integrat a alertat Salvamont Hunedoara, ISU, IPJ și IJJ. Imediat, s-au deplasat spre locul indicat un echipaj de pompieri și modulul de prim ajutor ale Detașamentului Deva, precum și o echipă de polițiști și o alta de jandarmi. Martorii spun că tânăra era blocată pe stâncă, de aproximativ două ore, existând, în orice moment, pericolul să se prăbușească în gol de la o înalțime de câteva zeci de metri.

Având în vedere că timpul de răspuns al Salvamont Hunedoara, serviciul responsabil de salvările de la înălțime, era de peste o oră, comandantul acțiunii, la fața locului, desemnat de inspectorul șef al ISU Hunedoara, lt.col. Viorel Demean, a luat hotărârea de a demara operațiunile de salvare a tinerei.

3Din componența echipajului de pompieri a făcut parte și un subofițer cu atestat de salvări de la înălțime, specializare care îl acreditează să execute operațiuni de salvare și în lipsa unui echipaj al Salvamont Hunedoara. Pompierul a realizat un sistem de coborâre în rapel până la locul în care tânăra, neechipată pentru escaladă, era blocată. Pompierul a asigurat fata cu ajutorul echipamentului de salvare de la înălțime și a extras-o spre zona sigură aflată în partea superioară a versantului.

Aici fata a fost așteptată de echipajul de prim-ajutor care i-a verificat starea de sănătate și tensiunea. Deoarece aceasta nu prezenta traumatisme sau o stare fizică alterată a fost condusă spre baza versantului. Reprezentanții ISU Hunedoara spun că date fiind condițiile și cursa contracronometru în care s-a desfășurat salvarea, intervenția a fost una dificilă.

În ultimele două săptămâni pompierii au intervenit pentru salvarea a două persoane blocate pe versanții Dealului Cetății, în timp ce încercau să-i escaladeze. ISU Hunedoara recomandă amatorilor de alpinism pe Dealul Cetății să nu se aventureze pe stânci fără a avea echipamantul și pregătirea necesare pentru asemenea acțiuni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii