Milioane de lei din buzunarul cetăţeanului / Deva ratează finalizarea la timp...

Milioane de lei din buzunarul cetăţeanului / Deva ratează finalizarea la timp a patru proiecte europene

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Consiliul Local (CL) Deva a fost obligat să voteze o serie de hotărâri privind prelungirea perioadei de implementare a patru proiecte europene care trebuiau finalizate până la sfârşitul acestui an. Asta înseamnă pierderea unei finanţări în sumă de 13,66 milioane lei, bani cu care va fi împovărat bugetul local.
Primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei de îndată convocată marţi după-amiază, proiectul de hotărâre privind finanţarea lucrărilor neterminate ce viza contractul pentru reabili­tarea şi modernizarea bulevardului Dacia, lucrări care vor continua încă jumătate de an, deşi avea termen de finalizare 31 decembrie 2015, a generat o adevărată dispută în CL Deva.
Astfel, proiectul a fost supus la vot de două ori şi a fost aprobat doar după lămurirea unor detalii suplimentare referitoare la contractele încheiate cu firmele care au câştigat licitaţiile şi după ce s-au cerut garanţii din partea executivului Primăriei că banii vor fi recuperaţi de la constructori în instanţă.
„Se încearcă scoaterea castanelor din foc cu mâna consilierilor locali. (…) Problema trebuie să o rezolve cine este vinovat de situaţia la care s-a ajuns acum. Eu mă abţin să votez aşa ceva, pentru că am mai fost o dată pe la DNA pentru prostiile altora. Şi mie mi se pare că în final treaba asta se va finaliza cu un mers pe la DNA”, a declarat consilierul Vasile Ţonea (PSD).
Reprezentanţii Primăriei Deva au explicat, totuşi, consilierilor locali că, fără aceste hotărâri, municipalitatea riscă să dea înapoi toţi banii alocaţi de Comunitatea Europeană pentru realizarea investiţiilor, adică peste 60 de milioane lei.
„Demersurile noastre către constructori au fost făcute încă din toamnă, au fost somaţi în mai multe rânduri. Ne-am străduit, dar lucrurile nu au ieşit aşa cum am dorit noi”, a declarat Daniela Pârvu, şeful Serviciului Programe-Dezvoltare din Primăria Deva. Ea spune că, în final, de la bugetul local vor fi achitate facturi de circa 7 milioane de lei, din cauza lucrărilor întârziate.
Cele patru proiecte europene nefinali­zate, incluse de ADR Vest pe lista proiectelor cu risc de neimplementare, sunt: „Reabilitarea şi refuncţionalizarea spaţiului public urban Bulevardul Dacia şi zona adiacentă”, „Reabili­tarea ansamblului de clădiri şi echiparea infrastructurii educaţionale a Colegiului Tehnic „Dragomir Hurmuzescu’”, „Creşterea eficienţei energetice a blocului J – B-dul Iuliu Maniu, din municipiul Deva” şi „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii, monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva”.
„Cheltuielile care nu vor fi plătite până la data limită de 31.12.2015 vor trebui suportate de beneficiar din bugetul propriu aferent anului 2016. În cazul în care proiectele nu se vor finaliza din fonduri proprii ale beneficiarului până la 30.06.2016, contractele de finanţare vor fi reziliate, iar întreaga finanţare primită trebuie restituită”, se arată în adresa ADR Vest către Primăria Deva.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii