Megaproiectul Apa Prod SA de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă...

Megaproiectul Apa Prod SA de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara are nevoie de înţelegere din partea beneficiarilor finali, cetăţeni şi agenţi economici. Iată de ce, până la finalul acestui an, vor mai exista întreruperi programate în furnizarea apei potabile

Timp de citire: 6 minute

Apa Prod SA a organizat astăzi o vizită de documentare la Staţia de tratare a apei Sântămăria-Orlea, scopul acesteia fiind ca, prin intermediul jurnaliştilor prezenţi, clienţii Apa Prod SA (persoane fizice şi juridice) să fie bine (corect) informaţi. Pe de o parte cu privire la investiţiile derulate în cadrul proiectului “Extinderea şi reablitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara” (investiţii care ar urma să se încheie cel târziu la 31 decembrie a.c.), iar pe de altă parte cu privire la motivele tehnice pentru care, până la finele acestui an, va mai fi nevoie, la solicitarea constructorilor, de oprirea programată a activităţii de furnizare apei potabile pentru o parte din clienţii Apa Prod SA.

vizita documentare apa prod santamaria orlea (12)O astfel de oprire programată a activităţii de furnizare apei potabile pentru o parte din clienţii Apa Prod SA va avea loc de mâine, 13 august 2015, începând cu ora 4:00, până vineri, 14 august 2015, ora 04:00.

La Staţia de tratare a apei Sântămăria-Orlea (staţie care asigură potabilizarea apei din sursa Orlea pentru localităţile Deva, Simeria, Călan, Haţeg şi 14 sate şi comune situate de la Sântămăria-Orlea până la Deva) se derulează în prezent lucrări în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara”, un proiect în valoare de 469.305.737 de lei plus TVA.

vizita documentare apa prod santamaria orlea (11)Mai exact, asocierea formată din SC Viva Construct SRL, ACSA Obras e Infraestructuras SA și SC Sercotrans SRL execută lucrări în cadrul contractului „Reabilitarea sistemelor de tratare şi transport pentru alimentarea cu apă a localităţilor Haţeg, Călan, Simeria şi Deva”, în valoare de 83.481.632,82 de lei fără TVA. Lucrările au demarat în 8 august 2013, durata contractului fiind de 20 de luni.

Lucrările pentru care…
…constructorul a solicitat oprirea apei în Staţia de tratare Orlea presupun înlocuirea conductelor şi a vanelor la intrarea apei brute de la sursă pe cele doua linii de tratare a apei din staţie. Se impune înlocuirea conductelor 2 x Dn800 mm în patru faze de lucru:
vizita documentare apa prod santamaria orlea (10)Faza I:
închiderea vanelor Dn800 mm la intrarea în staţie, de la sursa de apa brută, respectiv de la lacul de acumulare hidrotehnică de la Orlea şi, respectiv, golirea reţelelor care urmează a fi dezafectate şi demontate din sistem;
Faza a II-a:
demontarea conductelor de apa brută Dn800 între electrovanele din instalaţiile hidro-mecanice ale staţiei şi vanele de la intrarea în staţie;
Faza a III-a:
se demonteaza vanele Dn 800 mm cu acţionare manuală pe cele două conducte noi care se vor instala la cele doua linii de tratare de pe conducta de by-pass. Se vor monta vane noi, cu acţionare electrică;
Faza a IV-a:
se va pune în funcţiune linia reabilitată de tratare a apei şi se vor înlocui atât conducta de apă brută de pe by-pass cât şi conducta de apa brută de pe linia de tratare nr. 1.

vizita documentare apa prod santamaria orlea (9)
Important de menţionat…
…este că procesul tehnologic pentru această intervenţie este estimat la 14 ore de lucru efectiv. Totodată, aşa cum a arătat reprezentantul Apa Prod SA, dl. Virgil Bogdan, se vor înlocui în Staţia de tratare a apei Sântămăria-Orlea conducta Dn400 mm şi vana de închidere prin care se asigură alimentarea cu apă a oraşului Haţeg.

Despre Staţia de tratare a apei Sântămăria-Orlea
şi lucrările care se derulează aici
vizita documentare apa prod santamaria orlea (8)
Lucrările de reparaţii capitale, atât pentru rezervoarele de înmagazinare a apei cât şi pentru Staţia de tratare a apei Sântămăria-Orlea implică şi consolidarea structurală a construcţiilor, înlocuirea completă a instalaţiilor hidro-mecanice şi electrice, la care se adaugă o nouă componentă, respectiv realizarea instalaţiilor de automatizare şi control care vor permite monitorizarea parametrilor tehnici şi funcţionali din sistemele de distribuţie a apei din fiecare localitate implicată în proiect cât şi în întregul sistem zonal de alimentare cu apă ce se dezvoltă de la Sântămărie-Orlea până la Deva.

vizita documentare apa prod santamaria orlea (7)La finalizarea lucrărilor…

…la rezervoarele de înmagazinare, acestea vor fi echipate cu instalaţii hidro­-mecanice din inox, cu vane noi şi echipamente cu comandă electrică, cu instalaţii de automatizare şi control integrate în sistemele de monitorizare din dispeceratele locale (amplasate în fiecare localitate) şi din dispeceratul regional, care va fi amplasat la sediul SC Apa Prod SA din Deva.

Staţia de tratare a apei potabile de la Sântămăria-Orlea sau „uzina de apă Orlea” – în limbaj familiar, este proiectată pentru un debit de 700 l/s şi poate asigura apa potabilă pentru toate localităţile situate de-a lungul Streiului şi Mureşului.

vizita documentare apa prod santamaria orlea (6)Tocmai de aceea, lucrările de reparaţii capitale, atât pentru staţie cât şi pentru înlocuirea conductei de aductiune Dn1000 mm care aduce apa potabilă de la Sântămărie – Orlea la Deva, sunt foarte importante pentru următoarea etapa de dezvoltare. Asta deoarece se va putea extinde furnizarea apei potabile de calitate, într-un sistem zonal modernizat de alimentare cu apă.

Principalele lucrări de reabilitare vizează:
vizita documentare apa prod santamaria orlea (5)
Înlocuirea instalaţiilor pentru dozarea substanţelor cu care se asigură tratarea apei brute preluată din sursă, respectiv: instalaţia de preparare – dozaj – stocare coagulant; instalaţia de preparare – dozaj – stocare polimeri;
Reabilitarea procesului de coagulare-floculare prin realizarea camerei de reacţie lentă – prin transformarea incintei existente, respectiv reabilitarea structurilor şi clădirilor, etanşeizarea, refacerea hidroizolaţiei, reabilitarea circuitelor hidraulice şi electrice şi a zonelor de amestecare;
Reabilitarea decantoarelor existente, atât prin reparaţii capitale pentru structura acestora, cât şi prin înlocuirea echipamentelor mecanice (amestecătoare, poduri racloare, pompe de recirculare, vane, accesorii);
vizita documentare apa prod santamaria orlea (4)Reabilitarea construcţiilor şi instalaţiilor din procesul de filtrare rapidă: reabilitarea structurilor existente; reabilitarea drenajelor; înlocuirea patului de nisip; reabilitarea instalaţiilor hidraulice; automatizarea procesului de filtrare.
Reabilitarea construcţiilor şi instalaţiilor aferente procesului de dezinfecţie finală: reabilitarea structurii existente a instalaţiei de clorinare; echipamente de preparare şi dozare a clorului; neutralizarea scurgerilor accidentale de clor; reintroducerea în procesul de tratare a apei recuperate din procesul de spălare inversă: realizarea rezervorului pentru recuperarea apei din procesul de spălare inversă, inclusiv echipamente mecanice (pod raclor, pompă de recirculare, vane, accesorii) şi instalaţii hidraulice; instalaţie de pre-deshidratare a nămolului provenit din procesul de tratare a apei brute (w=92%), inclusiv construcţii şi echipamente asociate; înlocuirea instalaţiilor electrice si instalarea sistemelor de automatizare si control a procesului de tratare .

vizita documentare apa prod santamaria orlea (3)După punerea în funcţiune…
…a staţiilor de epurare Deva şi Hunedoara în cadrul Proiectului major „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzata în judeţul Hunedoara”, derulat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, lucrările contractate pentru infrastructura de apă şi apă uzată trebuie finalizate până până la sfarşitul anului 2015 pentru toate cele 8 contracte de lucrări care se derulează în prezent în baza acestui proiect.

În cadrul contractelor de lucrări,…
…pe lângă extinderea şi reabilitarea reţelelor de distributie a apei potabile şi a reţelelor de canalizare (care se desfasoară în prezent în localităţile Deva, Hunedoara, Brad, Simeria, Călan şi Haţeg), se adaugă lucrările majore pentru:
vizita documentare apa prod santamaria orlea (14)Reparaţii capitale la toate rezervoarele de înmagazinare a apei, atât în municipiile Deva şi Hunedoara cât şi în oraşele Simeria şi Haţeg. Se lucrează la asigurarea capacităţii de înmagazinare a rezervei de apă potabilă pentru oraşul Călan prin executarea unui complex de înmagazinare a apei cu capacitatea totală de 1500 mc; de asemenea, se desfăşoară lucrări prin care se înlocuiesc tronsoane importante ale conductelor principale de alimentare cu apă a rezervoarelor de înmagazinare şi se montează electrovane şi aparatură de monitorizare şi control pe reţelele de distribuţie, în căminele noduri de reţele, astfel încat să se asigure monitorizarea şi reglarea parametrilor tehnici şi funcţionali din sistemele de distribuţie din fiecare localitate cuprinsă în proiect.
vizita documentare apa prod santamaria orlea (2)Reparaţii capitale în Staţia de tratare a apei de la Sântămăria-Orlea, staţie care asigură potabilizarea apei din sursa Orlea pentru locailităţile Deva, Simeria, Călan, Haţeg şi pentru 14 sate şi comune situate de la Sântămăria-Orlea până la Deva;
Înlocuirea conductei de aducţiune apă potabilă Dn1000 mm Orlea – Deva, pe o lungime totala de 26 de  km – conducta de aducţiune asigură alimentarea cu apă potabilă de la Staţia de tratare a apei Sântămăria-Orlea în localităţile Deva, Simeria, Călan şi Haţeg şi în toate localitatile (comune, sate) adiacente acestora;
Realizarea unei noi Staţii de tratare a apei potabile pentru municipiul Brad şi localităţile adiacente, respectiv la Criscior din sursa râul Crişul Alb.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii