Maximă atenţie la intoxicări! Preţul gunoiului NU SE TRIPLEAZĂ! Creşterea este justificată...

Maximă atenţie la intoxicări! Preţul gunoiului NU SE TRIPLEAZĂ! Creşterea este justificată economic şi se ridică la numai 0,1315 lei / persoană / lună. Inclusiv TVA.

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Gravă intoxicare, miercuri, în spaţiul public. Primăria municipiului Petroşani a distribuit presei, printre materialele şedinţei de astăzi, 27 august, a legislativului local, şi proiectul privind aprobarea tarifului de depozitare a deşeurilor municipale, perceput de Pregoterm SA Vulcan, în sumă de 35,74 lei (inclusiv TVA) / tonă depozitată. Grava confuzie a apărut de la tariful anterior, menţionat în aceleaşi acte, de 13,24 lei (inclusiv TVA) / mc depozitat. Mai multe publicaţii au tras concluzia că tariful se triplează. Nimic mai fals: noul tarif este în lei pe tonă depozitată, în timp ce vechiul tarif era în lei pe metru cub depozitat. Ceea ce nu e acelaşi lucru. De aici şi confuzia.
Matematic, în urma datelor primite de la ing. Marius Danci, directorul general al Pregoterm SA Vulcan (societatea care administrează deponeul în care, în curând, vor ajunge deşeurile din întreg judeţul), vom demonstra cum stau în realitate lucrurile.
La nivelul anului 2010, tariful pentru depozi­tarea deşeurilor municipale era de 8,40 lei plus TVA / mc. Atunci, vă reamintim, TVA era de 19%. În 2014, tariful a ajuns, începând cu data de 31 iulie, la 13,24 lei (inclusiv TVA, de 24%) / mc. De ce? Pentru simplul fapt că, aşa cum prevăd regulile economiei, tariful a fost ajustat strict cu inflaţia perioadei 2010 şi 2014.
Matematic, acel tarif din 2014, de 13,24 lei (inclusiv TVA) / mc, înseamnă 33,11 lei (inclusiv TVA)/ tonă (având în vedere faptul că, potrivit normativelor aprobate, densitatea deşeurilor municipale este de aproximativ 0,4 tone / mc).
De ce este nevoie ca legislativul local de la Petroşani să aprobe un nou tarif?
Pentru că, prin Hotărârea nr. 10 a Adunării Generale a Acţionarilor SC Pregoterm SA Vulcan, tariful pentru depozitarea deşeurilor municipale a fost majorat de la 33,11 lei (inclusiv TVA) / tonă depozitată la 35,74 lei / tonă depozitată. Mai exact, majorarea este de 2,63 lei (inclusiv TVA) / tonă depozitată. De ce a fost nevoie de această majorare? E foarte simplu. Până de curând, deponeul de la Vulcan deservea doar localităţile din Valea Jiului. Au apărut, rând pe rând, solicitări de depozitare de la Baru şi din zona Hateg. De miercuri, la Vulcan ajung şi deşeurile din zona Brad. Urmează zonele Deva, Hunedoara, Simeria şi Călan. Practic, deponeul de la Vulcan, care opera pentru o treime din judeţ, ajunge să deservească toţi hunedorenii. De aici, pe cale de consecinţă, şi creşterea costurilor pe care Pregoterm SA le are cu întreţinerea drumului din incinta deponeului, pentru care s-a investit deja suma de 80.000 de lei. La Vulcan ajung deja 38 – 40 de maşini cu deşeuri / zi. Pregoterm SA are nevoie de bani ca să întreţină drumul din incinta deponeului, Primăria Vulcan întreţine deja drumul de acces până la intrarea în deponeu, cu importante eforturi financiare, iar până astăzi, prin intervenţia preşedintelui David, doar CJ Hunedoara s-a oferit să asfalteze, din fondurile judeţene, acest drum pe o lungime de aproximativ un kilometru. Cum am ajuns la concluzia, confirmată de reprezentantul Pregoterm SA, că majorarea resimţită de populaţie va fi de numai 0,1315 lei / persoană / lună? Şi mai simplu. Majorarea tarifului, generată de cheltuielile pentru întreţinerea drumului, este de 2,63 lei, inclusiv TVA/tonă. O tonă înseamnă aproximativ 2,5 metri cubi. Cota calculată de deşeuri pentru o persoană / lună este de 0,125 mc. Aplicând regula de 3 simplă, rezultă că 0,125 mc, cât trebuie să achite o persoană pe lună, înseamnă (2,63 x 0,125)/2,5. Adică 0,1315 lei. Cu atât, cu 0,1315 lei / persoană / lună, creşte efectiv costul resimţit de către populaţie.
Cătălin DOCEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii