Masterat internaţional în „Consiliere şi consultanţă filosofică” la UVT

Masterat internaţional în „Consiliere şi consultanţă filosofică” la UVT

Timp de citire: 2 minute

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) va găzdui Masteratul internaţional în „Consiliere şi consultanţă filosofică”, primul program de acest gen din România şi din zona central-est europeană, în parteneriat cu programe similare consacrate din Italia și Franța şi cu specialişti formatori din alte ţări (Marea Britanie, Olanda, Germania).

Un program inedit

Trebuie spus că ceea ce înseamnă consilierea şi consultanţa filosofică se aplică pe scară din ce în ce mai largă în ţările civilizate unui spectru cuprinzător de probleme, de la consultanţa în afaceri, până la probleme strict individuale ale clienţilor, implicând cel mai adesea o regândire a valorilor şi credinţelor acestora şi recurgând la metode de rezolvare raţională a conflictelor bazată pe instrumente critic-analitice, argumentative şi dialogale specifice filosofiei.

Chiar dacă este conceput ca o alternativă a consilierii psihologice adresată celor care doresc să evite medicalizarea problemelor de viaţă, programul este gândit în complementaritate cu specializările oferite de domeniile psihologiei, neuro-ştiinţelor şi psihiatriei, în colaborare cu specialiştii din cadrul acestora. Aria disciplinelor studiate cuprinde un modul filosofic teoretic, unul filosofic cu aplicativitate directă în consiliere şi consultanţă, modul psiho-medical, de comunicare şi etică practică, cât şi un amplu modul formativ care se va desfășura sub îndrumarea unor formatori certificaţi din străinătate.

„Oferta universității se mulează pe cerințele societății. După ’89, țara noastră a fost pusă în fața unei modernizări bruște. S-a implementat un sistem occidental de organizare, s-au creat noi instituții și locuri de muncă, fără a avea însă și o resursă umană pregătită pentru noul sistem. Companiile prezente pe piața românească funcționează pe principii occidentale, astfel că și resursa umană trebuie să țină pașii cu noile reguli economice. Mai mult, instituțiile publice au nevoie de specialiști pregătiți pentru cerințele prezente și viitoare. Prin actualizarea ofertei educaționale, aducem noi specializări prin care umplem golurile în competențele cerute de piața muncii”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Cui se adresează

Programul se adresează absolvenților în domeniul științelor umaniste și filosofie, psihologie, medicină, asistență medicală, economie, ştiinţe politice, juridice, precum și altor profesioniști și manageri din sfera corporatistă şi a comunicării (deţinători ai unei diplome de licenţă), oferindu-le competențe decurgând din metodologii de orientare și extindere a capacităţii de alegere individuală și de grup. Competenţele dobândite în urma unei formări şi evaluări riguroase şi exigente stau la baza profesiilor (unele deja existente în România, altele în curs de omologare) de consilier filosofic, consilier etic, consultant filosofic, operator-evaluator teste de gândire critică, facilitator în filosofia pentru copii, ş.a. Acestea sunt profesii moderne aflate în plină expansiune în ţările dezvoltate, de regulă prin intermediul unor firme private de consiliere, consultanţă sau facilitare organizaţională.

Mihaela PETROȘAN

În ţările unde aceste programe de studii funcţionează, abilităţile critic-analitice asigurate de filosofia aplicată în consiliere şi consultanţă le-au asigurat absolvenţilor succesul într-o largă varietate de profesii, nu doar în calitate de consultanţi, consilieri etico-filosofici sau evaluatori, ci şi ca profesionişti în domenii precum cel jurnalistic, bancar, drept sau management.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii