Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: „Raportat la 2018, bugetul investiţiilor este mai mare...

Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: „Raportat la 2018, bugetul investiţiilor este mai mare cu 15,7 miliarde de lei”

Timp de citire: 4 minute

După dezbateri aprinse în parlament, bugetul pentru anul 2019 a fost adoptat. Deputatul ALDE Marius Surgent spune că bugetul din acest an alocă sume consistente programelor de investiții.
„Construcţia bugetului pentru acest an a avut la bază creșterile economice succesive din ultimii doi ani, fapt  reflectat în majorarea Produsului Intern Brut (PIB). Acest lucru a permis o alocare de fonduri mult mai consistentă   investițiilor în infrastructură, în sănătate, în grădinițe, școli, în agricultură și nu în ultimul rând în proiecte de dezvoltare locală. Concret, în decembrie 2016,  PIB-ul României era de circa 170 de miliarde de euro. La finalul anului 2018 PIB-ul a depășit pragul de 200 de miliarde de euro, o valoare istorică pentru România. În cifre, pentru investiții în acest an a fost alocată suma de 50 de miliarde de lei”, a declarat Marius Surgent, deputat ALDE.

Bugetul reflectă realitatea economică şi socială 
După doi ani în care au avut loc majorări substanțiale de pensii și salarii, bugetul din acest an are ca prioritate investițiile. Deputatul Marius Surgent, spune că bugetul din acest an reflectă realitatea economică a României “Bugetul reflectă realitatea economică şi socială din România, creșterea economică și implicit a PIB-ului fiind rezultatul programului de guvernare al alianței politice PSD-ALDE. Creșterea Produsului Intern Brut (PIB) a permis suplimentarea bugetului de  investiții cu 15,7 miliarde de lei față de anul trecut, din care, foarte important, șase miliarde de lei au fost direcționate spre infrastructura rutieră. Acest fapt va permite accelerarea lucrărilor de investiții pentru drumurile expres și autostrăzi”, a explicat deputatul.
De asemenea deputatul Marius Surgent a precizat că în acest an au fost alocate fonduri consistente pentru a fi demarate proiecte ce vizează construcția de drumuri expres și autostrăzi în Moldova și în regiunea de Sud a țării. “Și în acest an vor continua lucrările la segmentele de legătură pe autostrăzile din Transilvania, iar în paralel vor  demara proiecte de drumuri expres, autostrăzi în Moldova sau în Sud, pentru a reduce decalajele de dezvoltare”, a spus deputatul.

Două domenii prioritare ale bugetului sunt: Sănătatea și Educația
„În acest an, avem cea mai mare creștere din toate timpurile la bugetul pentru Educație, cu aproape 47,8 la sută mai mult față de anul trecut. Adică un plus de peste 10 miliarde față de 2018.
De asemenea, în buget este prevăzută și o creștere  substanțială pentru Sănătate. Mai exact, au fost alocate fonduri cu aproape 15,3 la sută mai mult față de 2018, respectiv cu 6,5 miliarde de lei în plus. Astfel, bugetul alocat Sănătății ajunge la 4,8 la sută din PIB. Deci pot spune că după creșterea salariilor medicilor și asistenților, în acest an vor fi investiții consistente în infrastructura medicală”, a precizat deputatul.

Doi ani cu o evoluție spectaculoasă a economiei
În ultimii doi ani, România a cunoscut creșteri economice spectaculoase care s-au reflectat în majorări substanțiale ale veniturilor populației.
Anul trecut am înregistrat  o creștere economică de trei ori mai mare decât media europeană. Drept urmare veniturile la bugetul de stat au atins un nivel istoric, iar în acest an este prognozat pentru prima dată un excedent la bugetul de pensii. În acest context deputatul Marius Surgent a precizat că și în acest an sunt prevăzute în buget sumele necesare pentru creșterile de pensii și salarii. “Salariul minim pe economie va continua să crească fiind prevăzută o majorare a acestuia cu 10 la sută. De precizat faptul că în 2019  cresc salariile bugetarilor în medie cu un sfert din diferența rămasă pentru perioada 2018-2022. Și în acest an vor fi acordate  voucherele de vacanță de 1.450 lei, precum și indemnizația de hrană echivalentă cu două salarii minime pe economie. Pentru pensionari, începând cu 1 septembrie, punctul de pensie va crește cu 15 la sută, până la 1.265 lei, iar pensia minimă cu 10 la sută, până la 704 lei. Creșterea pentru începutul acestui an a fost acordată în avans, la 1 iulie anul trecut, și a fost mai mare decât indexarea prevăzută în lege.

Bugetele locale vor primi mai mulți bani decât în anii precedenți
Conform datelor prezentate în acest an bugetele locale vor primi mai mulți bani decât în anii precedenți, iar multe dintre aceste sume suplimentare sunt destinate investițiilor la nivel local. Concret, primăriile vor avea o creștere a veniturilor cu șapte miliarde  lei, bani ce vor proveni din încasările din impozitului pe venit care vor rămâne în totalitate la bugetele locale.
În ceea ce privește degrevarea bugetului de stat de plata indemnizațiilor sociale prin trecerea acestora în sarcina primăriilor, deputatul Marius Surgent este de părere că acest lucru îi va responsabiliza pe primari. „De foarte mulți ani în spațiul public s-a pus problema pe care unii primari le acordau persoanelor apte de muncă sub forma ajutoarelor sociale. Prin această decizie guvernul nu face altceva decât să îi responsabilizeze pe primari privind modul în care doresc să cheltuiască banul public. Edilii locali au la dispoziție două instrumente prin care pot să gestioneze această situație. Există legea privind acordarea de sprijin financiar persoanelor aflate în dificultate care din punctul meu de vedere reglementează foarte clar cine sunt persoanele care pot beneficia de acest sprijin precum și modul în care poate fi acordat acest ajutor. De asemenea un primar poate decide dacă banii pe care îi are în vistierie îi alocă investițiilor sau preferă să susțină financiar persoane apte de muncă care s-au obișnuit să trăiască din ajutoare sociale”, a concluzionat deputatul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii