Mare atenţie la gaze! Trei victime din judeţul Hunedoara

Mare atenţie la gaze! Trei victime din judeţul Hunedoara

Timp de citire: 2 minute

Conform datelor furnizate de E.ON, folosirea aragazului drept sursă de încălzire poate duce la tragedii. Astfel, în aria de activitate a E.ON, în primele zece luni ale acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Evenimente tragice

În urma acestor evenimente cauzate, în principal, de coşuri înfundate sau construite necorespunzător ori de folosirea aragazului ca sursă de încălzire, au fost afectate 39 de persoane, din care 5 şi-au pierdut viaţa.

În judeţul Hunedoara au avut loc două astfel de evenimente, în urma cărora trei persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon, una dintre acestea decedând.

Specialiştii E.ON spun că, pentru cei care locuiesc la case, coşurile de fum trebuie curăţate de cel puţin două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece, de către firme sau persoane autorizate.

„Ne aflăm în perioada în care începem să încălzim locuinţele şi când este absolut necesar să ne reamintim regulile de siguranţă, a căror respectare este vitală atunci când utilizăm aparate care funcţionează cu gaze naturale.”, declară Teona Oltean, director general adjunct E.ON Distribuţie România.

Folosirea aragazurilor pentru încălzirea locuinţei, coşurile de evacuare neetanşe, înfundate sau construite necorespunzător care duc la acumularea gazelor arse în încăperi, sunt principalele cauze ale acestor evenimente cu consecinţe tragice.

Sfaturi

La început de sezon rece, spun specialiştii, coşurile de fum, hornurile şi ţevile de evacuare trebuie verificate pentru a ne asigura că ventilaţia este corespunzătoare. Curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una obligatoriu în sezonul rece, exclusiv prin intermediul firmelor sau persoanelor autorizate, este o recomandare de care fiecare consumator de gaze naturale ar trebui să ţină seama fiindcă în acest fel se pot preveni intoxicaţiile cu monoxid de carbon. Nu în ultimul rând, aparatele neautomatizate care funcţionează cu flacără deschisă trebuie supravegheate permanent, fiind interzisă utilizarea lor ca surse de încălzire.

Mihaela PETROŞAN

Potrivit datelor IGSU, la nivel naţional, numărul incendiilor la locuinţe înregistrate în intervalul 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, a ajuns la 16.275, iar numărul victimelor (adulţi şi copii) a fost de 1.329. Coşurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător faţă de elementele combustibile au provocat 34 la sută din totalul incendiilor la locuinţe, în perioada menţionată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii