Lupeni / Încă două investiții importante

Lupeni / Încă două investiții importante

Timp de citire: 6 minute

După Cinematograful „Cultural”, astăzi vă prezentăm două investiții realizate de Primăria municipiului Lupeni, aflate în derulare.

 

Centrul medical social în clădirea fostei Stomatologii a orașului

În aceste zile constructorul trage tare la interiorul Centrului medical social ce se profilează deocamdată la parterul fostei Stomatologii a orașului din centru, în apropiere de primărie.

Edilii, în frunte cu primarul Lucian Resmeriță, au gândit foarte bine realizarea acestui proiect, cu bani europeni, împușcând doi iepuri: reabilitarea unei clădiri de patrimoniu, de aproape 100 de ani, foarte frumoasă, care păstrează aerul vechiului Lupeni. Pe de-o parte, aici intră fonduri doar pentru exteriorul clădirii, inclusiv acoperișul; pe de altă parte, crearea unui centru medical în interior, cu cabinete medicale pentru 1.200 de persoane cu mari probleme sociale, persoane vulnerabile, care în momentul de față neplătind asigurări medicale pentru că nu au serviciu, este evident că nu pot beneficia prea mult de consultări medicale și tratament de specialitate în caz de probleme de sănătate. Banii pentru lucrările interioare provin de la bugetul local.

Am fost împreună cu primarul Lucian Resmeriță să vedem cum arată acum clădirea după amenajările exterioare făcute, după câteva luni de eforturi ale constructorului prin lucrătorii detașați acolo, dar să și vedem la ce se lucrează în acest moment la interiorul clădirii.

Din start, așa cum vedeți și în imaginile surprinse acolo de aparatul foto, putem spune că această clădire a devenit o adevărată bijuterie arhitecturală a Lupeniului, o clădire veche, emblematică, ce dă un aer plăcut zonei respective, cum bine ar fi să arate toate aceste clădiri vechi din Valea Jiului în următorii ani. Toată fațada clădirii a fost reabilitată termic, apoi zugrăvită, fiind montate geamuri și uși de intrare noi. De asemenea, a fost schimbat acoperișul și totul arată în prezent cum trebuie la exterior.

Odată intrați în clădire, am dat cu ochii de o mică „armată” de muncitori care trebăluia peste tot pe latura parterului. În aproape jumătate de încăperi se lucra fie la pereți, fie la pardoseală, la fel și pe o parte din coridorul de trecere dintr-un capăt în altul al parterului clădirii.

„Ce faceți, oameni buni, cum merge treaba?”. „Bine, domnule primar, suntem în graficul de lucrări și tragem tare zilele astea ca să mai terminăm din treabă”, i-a răspuns unul dintre ei, probabil un șef de echipă, omul îndemnând apoi pe un lucrător să mute niște materiale dintr-o parte în alta, ca să se poată trece cu lucrarea mai departe.

„Exteriorul clădirii a fost realizat prin acel program social Bahtaloo, de care am tot vorbit anul trecut mai ales și dumneavoastră ați scris în vreo două-trei rânduri, ca și ceilalți din presă. Este un proiect amplu ce vizează multe chestiuni legate de latura socială a Lupeniului, fonduri europene de care mă bucur că am reușit să le aducem la Lupeni. Ceea ce vedeți aici, această lucrare amplă de interior, ce vizează tot parterul și practic o serie de viitoare cabinete medicale, registratură, băi și așa mai departe, se face cu bani de la bugetul local. Aici o să avem niște cabinete medicale pentru cele 1.200 de persoane cuprinse în grupul țintă al proiectului, persoane vulnerabile cu o serie de mari probleme sociale din orașul nostru. Aici vom avea cabinete de analize medicale, cabinete pe diferite specialități, unde vor veni doctori specializați și asistente medicale, personal care se vor ocupa din punct de vedere medical de acești oameni din orașul nostru. Timp de cinci ani, avem obligativitatea, conform proiectului, să menținem aceste cabinete de la parter doar pentru persoane cu probleme sociale. Apoi, după acești cinci ani, aceste cabinete vor putea deservi toți cetățenii din oraș, putând astfel vorbi de o viitoare policlinică în toată regula. Mai cu seamă că ulterior, și la etaj, vom încerca să reabilităm clădirea, ca și aici la parter, deci spațiul pentru cabinete medicale va fi mult mai mare și odată finalizate lucrările vom putea să deschidem, la etaj, în paralel și cabinete medicale pentru toți cetățenii, pe diferite specialități. Noi, de la bugetul local, am investit la finele anului trecut aproximativ 200.000 lei cu TVA pentru aceste lucrări interioare. Exteriorul, cum spuneam, a costat pentru refacere circa 400.000 lei, aceștia fiind bani europeni. Credem că, într-un final, vom ajunge undeva la o sumă totală de 1.200.000 lei, cu banii europeni cu tot, dar eu zic că fiind vorba de o investiție în Sănătate, merită toți banii! Și ca mine gândesc toți cetățenii noștri, mai ales că îmi spun treaba asta de câte ori ne întâlnim. Tot pe fonduri europene va veni la final și mobilierul pentru cabinetele medicale și tot ce trebuie pentru ca ele să funcționeze. Clădirea va fi încălzită, avem centrală, deci, totul va fi pus la punct, astfel încât medicii, asistentele dar și pacienții să stea în cele mai bune condiții. Sunt foarte mulțumit de acest proiect și mă bucur că putem să-l implementăm. Pe de altă parte vom pune la punct și această minunată clădire, era mare păcat de ea să stea degradată și dădea zonei și un aspect dezolant. Acum, lucrurile se schimbă”, ne-a spus, printre altele, primarul Lucian Resmeriță.

 

O nouă grădiniță pentru prichindeii din Cartierul Viitorului

I-am lăsat pe muncitori să lucreze în continuare și împreună cu edilul lupenean am mers tocmai în partea cealaltă a orașului, pe strada Viitorului, unde am mers să vedem cum decurg lucrările la noua grădiniță. O grădiniță ce va deservi prichindeilor din Cartierul Viitorul, unul dintre cartiere Lupeniului cu multe probleme, sute de familii ducându-și aici traiul la limita existenței. Faptul că o grădiniță va deservi un cartier cu multe probleme sociale, dar și un cartier cu numărul cel mai mare de copii născuți în ultimii ani, cererea pentru o nouă grădiniță fiind fantastic de mare, ridică o treaptă în ceea ce privește sistemul educațional preșcolar din Lupeni. Ceea ce nu poate fi decât o bilă albă pentru primar și administrația locală. Pe „praful” acesta, măcar în Valea Jiului, dacă ne gândim la Lupeni, Aninoasa, Petrila și Petroșani, în ultimii ani s-au tot construit câteva grădinițe, toate la cererea populației. Odată ajunși cu primarul Lucian Resmeriță la construcție, unde muncitorii lucrau în interior, am putut vedea o viitoare clădire spațioasă cu două etaje.

„Această grădiniță este realizată pe fonduri europene. Lucrarea este undeva la 3 milioane lei și grădinița va deservi preșcolarii din acest cartier, unde cererea pentru o nouă grădiniță este foarte mare față de alte cartiere. Lucrările la această grădiniță sunt puțin depășite, ca și termen, merge un pic cam greu firma respectivă ce se ocupă de lucrare, asta din cauza unor recepții care au fost făcute anul trecut. A fost vorba și de niște modificări tehnice ale proiectului și de obținerea unor avize, care s-au obținut mai lent, dar a trecut și partea asta. Dar este bine că anul acesta s-au reînceput lucrările în forță. Banii există, constructorul trage tare acum, vremea se va încălzi, deci nu mai există impedimente să nu se termine lucrarea. Acum se lucrează din interior la acoperiș, la partea de lemn, sperăm ca anul acesta, cât mai repede, să se monteze și tabla peste acest acoperiș, urmează montarea geamurilor (deocamdată avem doar ramele). Urmează și celelalte componente de montat, după care va urma tencuirea interiorului și exteriorului clădirii. Plus montarea centralei și a celorlalte instalații. Aici, în fața zonei de intrare în curtea grădiniței, noi, primăria, vom amenaja și un mic părculeț, astfel încât toată zona să fie cât mai plăcută pentru cei care stau în aceste blocuri. Vrem o zonă verde frumoasă, cu pomi, cu alei, cu bănci, iar în partea cealaltă vrem să facem și câteva zeci de parcări. Toată această zonă, în câțiva ani, va fi cu totul alta, iar în mijlocul ei va sta, impozantă, această frumoasă grădiniță”, ne-a spus optimist primarul Lucian Resmeriță.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii