Lupeni. 79 de idei de proiecte întocmite de primărie pentru următorii 4-7 ani

Lupeni. 79 de idei de proiecte întocmite de primărie pentru următorii 4-7 ani

Timp de citire: 7 minute

Astăzi, mâine și poimâine vom vorbi despre „Portofoliul de proiecte prioritare orizont strategic 2023-2027”, trecute în draftul Stategiei de Dezvoltare a municipiului Lupeni pentru aceiași perioadă, cu extindere până în anul 2030.

Proiecte propuse a se realiza până cel târziu în anul 2030. Mai este timp de sugestii

Conform documentului, autoritățile locale au în vedere, ca „idee de proiect”, un număr de 79 de proiecte, inclusiv pentru cei din mediul privat, ce urmează să fie depuse în această perioadă de patru ani pe diferite programe de finanțare, fie europeană, fie de la bugetul de stat. Fiind vorba de viitorul Lupeniului în ceea ce privește dezvoltarea localității, credem că ar fi interesant pentru lupeneni și nu numai să vă arătăm azi o parte dintre cele aproape 80 de proiecte propuse în discuție în acest document, aflat în continuare în dezbatere publică și care va primi apoi undă verde și va deveni „Strategie de Dezvoltare” până în anul 2027. Din câte am înțeles, în momentul în care s-a făcut prezentarea de către cei care au conceput această strategie, alături de primarul Lucian Resmeriță, în foaierul Palatului Cultural „Minerul” și de unde v-am prezentat aspecte la momentul potrivit, acest plan de proiecte va avea extincție până în, maxim, anul 2030, documentul urmând a fi completat și actualizat după anul 2027 pentru încă trei ani. Și nu uitați, pe adresa primăriei din Lupeni, încă se mai pot face sugestii pentru completarea acestui draft de strategie, în condițiile în care acestea sunt viabile și bine argumentate.

Proiecte interesante și importante  pe capitolul „Turism”

Vom începe cu proiectele din turism, cele mai multe dintre cele 79, nu mai puțin de 18 proiecte avute în vedere „ca idee de proiect” de către cei de la primărie și de primar.

Prin Programul Regional Vest 2027, deci cu bani europeni derulați prin PNRR și cu o mică contribuție de la bugetul local, se au în vedere două mari proiecte, în valoare estimată totală de 3 milioane de euro, fiecare. Este vorba de proiectul ce vizează „achiziție utilaje, echipamente pentru întreținerea și buna funcționare a domeniului schiabil”. Al doilea proiect ar putea fi o viitoare parcare etajată, o noutate pentru Lupeni și Valea Jiului, ce va avea legătură tot cu turismul din Stațiunea Straja.

Alte câteva „idei de proiecte” legate de Stațiunea Straja ce vor fi trecute în noua strategie de dezvoltare

Trecem în revistă și alte câteva „idei de proiect” ce se doresc ulterior transformate în proiecte care să primească finanțare tot pe PNRR: un proiect de 1,5 milioane de euro ce ar viza „realizarea unui punct de sprijin pentru turism la stația superioară a telegondolei – aici fiind vorba de modernizarea sediilor „Salvamont” Lupeni și a jandarmeriei montane din stațiune, dar și sediul celor ce se ocupă de managementul domeniului schiabil, plus dotarea cu echipamente performante pentru salvamontiști; un proiect estimat la suma de 500.000 de euro care s-ar ocupa de amenajarea pârtiilor de schi din Straja; un proiect în valoare estimată de 500.000 de euro prin care s-ar amenaja o pârtie de sanie sau de bob; și, nu în ultimul rând, un proiect în valoare estimată de 200.000 de euro prin care ar putea fi amenajate traseele turistice, inclusiv „amenajare de obiective turistice de interes local, precum anumite peșteri”, plus amenajarea unor trasee pentru biciclete în stațiune.

Tot prin Programul Regional Vest, dar de data aceasta nu se mai specifică finanțarea prin PNRR, probabil se va căuta o altă sursă de finanțare, și printr-o contribuție financiară mai mică de la bugetul local, autoritățile lupenene propun o idee de proiect, în valoare estimată tot de 3 milioane de euro, pentru „realizarea legăturii între telegondolă (stația de întoarcere Straja) și telescaunul Straja (telescaun nou).

La fel, prin același program regional de mai sus și o contribuție mai mică de la bugetul local, este propusă ca și țintă viitoare, printr-un proiect cu o valoare estimată de finanțare de 1 milion de euro, mărirea spațiului de stocare a apei în lacul de acumulare Straja, ceea ce ar urma să conducă la extinderea sezonului de schi, intrând în rol mai multe tunuri de zăpadă.

Înființarea unui complex sportiv în Straja (sau în zona adiacentă „Agrement”) – adică exact ce-i lipsea foarte mult stațiunii!

Prin Programul Regional Vest 2021-2027, dar de data aceasta cu finanțare de la bugetul de stat prin PNDL II, prin CNI – Programul Interreg URBACT IV și o contribuție minoră de finanțare de la bugetul local, se dorește printr-un proiect estimat la 700.000 de euro, o amenajare de complex sportiv în Stațiunea Straja (sau, de ce nu, în zona adiacentă acesteia, „Agrement”, de-acolo de unde pornește și telegondola). Asta ar însemna, automat, ca o bună parte din an, vara, sau iarna, o bună parte din loturi sportive, din fotbal, handbal, rugby etc., sau din loturi naționale, inclusiv pentru sporturi individuale, precum atletism, box, judo etc. să poată face o bună parte din cantonamente la Straja, de ce nu. Unde mai punem că un complex sportiv bine conceput ar putea atrage, vara, anumite turnee de vară gen volei, handbal, mini fotbal și așa mai departe. Interesant și o idee mai veche a unora din Lupeni, pe care am mai scris-o și care pentru prima dată va fi pusă ca idee de proiect într-un document oficial, semn că ar urma să fie pusă în practică prin implementarea unui proiect. Mai urmează să vedem cum va fi cu finanțarea și să sperăm că se va obține și ea, chiar dacă mai greu, cum e pe la noi prin țară.

Idee de „Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități” în Straja!

Tot legat de Stațiunea Straja, se mai au în vedere, ca idee de proiect, alte două proiecte, în valoare estimativă de 1 milion de euro fiecare: „înființarea în stațiune a unui Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități, supraponderali, afectați de boli pulmonare etc.”, proiectul urmând a fi derulat prin PNDL II și ITI, cu o finanțare mică și de la bugetul local – o idee excelentă pe care cei cu Tabere Straja o folosesc deja prin programele lor derulate în taberele de vară, privind copiii supraponderali. Idee excelentă care ar extinde paleta și ar atrage familii care au aceste probleme legate de copii, iar aici ar însemna și crearea unor locuri de muncă pentru personal calificat în domeniu, ceea ce nu-i puțin lucru; 1 milion de euro, estimatic, pentru un proiect care să vizeze amenajarea unei pârtii de schi pentru sezonul de vară cu iarbă artificială! – de asemenea un proiect inedit pe plaiurile hunedorene și nu numai, ce se dorește implementat prin Programul Regional Vest 2021-2027 și cu o contribuție minimă la bugetul local.

Două mari idei de proiecte pentru Straja, cele mai mari ca valoare estimativă și importanță

Am lăsat intenționat la urmă două mari proiecte, ca valoare estimată a lor, dar și ca importanță pentru turismul din Straja. Începem cu primul dintre ele: extinderea domeniului schiabil Straja, în valoare estimată de 15 milioane de euro. Acest proiect se dorește a fi implementat prin Programul Regional Vest 2021-2027. Reamintim faptul că actualmente pârtiile din domeniul schiabil Straja măsoară 26 de kilometri, fiind deservite de 11 instalații pe cablu. La acest capitol și raportat la calitatea acestor pârtii, Straja este în top 3 în țară, conform declarațiilor celor care se ocupă prin minister de turismul de iarnă și a statisticilor de resort.

Al doilea dintre cele două mari idei de proiect ce vizează Straja este cea care ar dezvolta infrastructura turistică din stațiune. Valoarea estimată a unui astfel de proiect ar fi de 6 milioane euro, și acesta ar putea fi realizat prin Programul Regional Vest 2021-2027, prin PNRR și cu o minoră contribuție de la bugetul local. Deci, în mare parte cu bani europeni.

O viitoare stațiune termală pe meleaguri lupenene?

Turismul în Lupeni nu înseamnă doar stațiunea din Straja, pentru că primăria din localitate și primarul au în vedere și o idee de proiect, în valoare estimativă de 2 milioane de euro, care ar urma să pornească un studiu legat de posibilitatea exploatării izvoarelor de ape termale, ce ar conduce, implicit, la crearea unor noi facilități de petrecere a timpului liber și de atragere de turiști. Firește că vorbim de un studiu, de un pionierat în domeniu, dar, cine știe, dacă nu cumva aceasta va fi rezolvarea turismului de vară în localitate pe termen lung! Fiind vorba de un studiu, înseamnă că primăria are mai multe informații în acest sens și pe viitor vom încerca să aflăm mai multe de la primar legate de acest subiect. Care trebuie reținut în orice caz!

Alte obiective..

„Introducerea într-un circuit național de evenimente culturale a Palatului Cultural Minerul, care să încurajeze atragerea de noi turiști, precum și realizarea unui studiu pentru amenajarea unui muzeu ACTIV EM Lupeni, după încetarea activității miniere și obținerea finanțării estimative de 2 milioane euro, prin ITI și Programul Iterreg URBACT IV 2021-2027 și o contribuție minoră de la bugetul local, sunt alte două idei de proiecte avute în vedere în această viitoare strategie de dezvoltate”.

Mâine vom continua cu seria ideilor de proiecte avute în vedere de Primăria municipiului Lupeni în intervalul 2023-2027, cu extindere ulterioară până în 2030, pe alte domenii, altele decât turismul local, care vor apărea în noua strategie de dezvoltare a municipiului din vestul Văii Jiului.

(va urma)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii