Lupeni. 79 de idei de proiecte întocmite de primărie pentru următorii 4-7 ani...

Lupeni. 79 de idei de proiecte întocmite de primărie pentru următorii 4-7 ani (II)

Timp de citire: 5 minute

Spuneam în ediția de ieri că pentru viitorii 7 ani Primăria municipiului Lupeni are în vedere nu mai puțin de 18 idei de proiecte, unele foarte mari ca valoare prin fonduri europene sau guvernamentale, pentru capitolul „Turism”. Ei bine, alte 26 de idei de proiecte sunt pe alte trei capitole, care au oarecum legătură directă unele de altele în dezvoltarea localității: mobilitate urbană, infrastructură tehnico-edilitară și regenerarea teritoriului.

Crearea legăturii între intrarea în Lupeni și telegondolă prin construirea unei telecabine

Dacă vorbim de „mobilitate urbană”, trebuie să începem cu cele trei mari idei de proiecte, mari în sensul că pentru implementarea acestora se vorbește de minim 10 milioane de euro bani europeni sau din fonduri guvernamentale pe PNI „Anghel Saligny”. Și vom începe cu ideea de proiect „Extindere șosea de centură strada Zănoaga cu ieșire la podul Tusu și crearea coridorului nemotorizat și dedicat transportului public de persoane Strada Bărbăteni – Bulevardul Păcii”. Valoarea estimată a acestui viitor proiect ar fi de 10 milioane de euro. Acesta s-ar putea finanța prin Programul Regional Vest 2021-2027, CNI, PNDL II, sau PNI „Anghel Saligny”, cu o contribuție minoră de bani ce îi va reveni și primăriei.

A doua mare idee de proiect pe „mobilitate urbană” ar fi „realizarea legăturii intrare Lupeni – Telegondola Agrement, prin construirea unei telecabine, în vederea evitării aglomerării traficului rutier”. Pentru acest proiect ar fi nevoie de 10 milioane euro și ar putea fi derulat prin Programul Regional Vest 2021-2027, cu o contribuție destul de mică și de la bugetul local, conform legislației.

Dar cel mai scump proiect dintre cele trei amintite pe „mobilitate urbană” ar fi de departe cel care ar viza „înființarea și dezvoltarea unui sistem de transport public verde în municipiul Lupeni. Cam ceva ce a obținut Petroșaniul și Bănița în parteneriat de curând. La Lupeni s-ar putea realiza, cu suma estimată de 12 milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, fie prin Program Transport 2021-2027, cu contribuție mică de sumă și de la bugetul local.

Transport local verde și parcare de tip „park and ride” în zona fostei EM Lupeni Sud!

Tot pe mobilitate urbană mai putem vorbi de alte câteva idei de proiecte cu valoare estimativă deloc mică, precum: „Reabilitare străzi, alei, amenajare piste de biciclete, amenajări parcări rezidențiale” – 4 milioane euro fonduri europene sau guvernamentale prin programele pe care tot le-am amintit aici și nu le mai repetăm, inclusiv la celelalte proiecte de mai jos, plus contribuție minimă de la bugetul local; „Achiziție mijloace de transport electrice + reabilitare căi rulare, crearea unei rețele de stații electrice, extindere traseu transport local inclusiv în Stațiunea Straja” – 4 milioane euro; „Reabilitare DN 66 A – aici vorbim de un proiect integrat la nivelul Văii Jiului pentru porțiunile care nu au fost reabilitate prin proiectul ce se află în implementare SMIS 126946 – inclusiv instalarea sau reabilitarea unor stații pentru autobuze, reabilitare a altor 2 poduri peste Jiul de Vest” – 5 milioane euro;  „Amenajare/ reabilitare poduri pietonale peste Pârîul Brăița și peste Râul Jiul de Vest” – 1,5 milioane euro; „Amenajare parcare de tip park and ride la intrarea în localitate, în zona fostei EM Lupeni Sud” – 1 milion euro; „Mobilitatea urbană verde – Dezvoltarea rețelei de piste pentru biciclete în municipiul Lupeni – Componenta 2 – traseu Tusu-Zănoaga-Viitorului-Tineretului-Zona Agrement” – 1,2 milioane euro.

Extinderea rețelei de gaz metan și a rețelei de iluminat public

Mai mult decât interesante sunt și ideile de proiect pe partea de „Infrastructură tehnico-edilitară,  deloc puține, în draft fiind trecute 14 idei de proiect.

Și vom începe cu cea mai scumpă idee de proiect la acest capitol, estimarea realizării acestuia fiind de 7 milioane euro, dar un proiect foarte necesar în zilele noastre: extinderea rețelei de gaz metan! Acest proiect s-ar putea realiza prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027, plus o sumă mai mică de la bugetul local.

La fel de important ar fi dacă s-ar realiza și ideea de proiect ce prevede „Extinderea și dotarea rețelei de iluminat public, inclusiv sistem de telegestiune”. Estimarea valorii acestui proiect este la suma de 5 milioane de euro și poate fi realizat prin PDD ca proiectul de mai sus.

Mai mult decât interesant este și „Proiectul integrat pentru revitalizarea municipiului Lupeni”, estimat a se realiza cu suma de 5 milioane de euro. Prin acest proiect în municipiul din vestul Văii Jiului ar putea fi rezolvate multe: amenajare/ reabilitare spații verzi și locuri de joacă din cartiere, modernizare/ reabilitare parcuri, reabilitare zona Monument 29, reabilitare zona Agrement, reabilitare zona de intrare în Lupeni, reabilitare căi de rulare, reabilitarea spațiului public și a infrastructurilor edilitare, instalații de suprafață și subterane prin înlocuiri și extinderi, montarea de mobilier urban și de indicatoare și alte elemente de semnalizare, realizarea de sisteme de iluminat public ambiental și eficient energetic, pavaje, sisteme de supraveghere și de siguranță, inclusiv sisteme adecvate pentru persoanele cu deficiență de auz sau de vedere etc..

Reabilitarea pieței mari și a clădirii Clubului Sindicatelor

La fel de importante pentru lupeneni par și următoarele idei de proiecte, ce se pot realiza prin unele dintre programele naționale sau europene pe care le-am tot amintit mai sus și în ediția de ieri: „Reabilitare și dotare clădire pompieri” – estimarea ar fi de 2 milioane de euro; „Reabilitarea blocului 2 de pe Aleea Liliacului” – 800.000 euro necesari; „Reabilitarea fostei maternități – pentru crearea unui centru de zi pentru copii/ persoane cu dizabilități/ persoane vârstnice” – 1,5 milioane euro; reabilitare Piața Cina” – 500.000 euro; „Reabilitare Piața Bărbăteni” – 500.000 euro; „Reabilitare clădire Edil” – 500.000 euro; „Reabilitare/modernizare a fostelor puncte termice” – 2 milioane euro; „Reabilitare clădire Clubul Sindicatelor” – 1 milion euro; „Reabilitare albii pâraie” – 1 milion euro; „Amenajare de zonă de promenadă pe malul Jiului și a pârâului Brăița” – 2 milioane euro; „Extindere rețele de apă potabilă și de canalizare în cartierele vechi” – un proiect estimat mai scump, ținând cont și de lucrările complexe, la 5 milioane euro.

Idei de proiecte pe „regenerarea teritoriului”: parc de distracții la fosta preparație și parc industrial la fosta mină Lupeni Sud!

Am ajuns și la cele trei proiecte legate de „regenerarea teritoriului”. Cel mai scump, după estimările făcute, ar fi proiectul „Regenerare urbană în Municipiul Lupeni”, inclus deja în Proiectul SMIS 146275 – POAT, în valoare de 5 milioane euro.

„Regenerarea ansamblului Preparația Lupeni și reconversia funcțională a acestuia prin crearea unui parc de distracții”, ar fi cea de-a doua idee de proiect la acest capitol, care ar costa, estimativ, 3 milioane de euro.

„Regenerarea ansamblului EM Lupeni Sud și reconversia funcțională a acestuia prin crearea unui parc industrial”, pentru care ar fi necesare 2 milioane de euro, este a treia idee de proiect pe „regenerarea teritoriului”.

(va urma)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii