În şedinţa ordinară de ieri dimineaţă, unul din punctele aflate la ordinea de zi a fost cel referitor la „stabilirea tarifului de distribuire a energiei termice începând cu una ianuarie 2016”.
Până aici e bine
Nu este prima oară când, la început de an, consilierii locali vulcăneni dau cu „pentru” la tarifele deja aprobate de către administraţia publică locală vulcăneană. Este, însă, pentru prima oară, după decenii de funcţionare a sistemului centralizat de termoficare, când se pune problema privind închiderea acestuia în plină iarnă.
Preţul per Gigacalorie
este acelaşi ca anul trecut. 152,26 de lei (fără TVA) pentru populaţie, şi de 186,73 de lei, tot fără TVA, pentru agenţii economici. La acelaşi procent de 18,46 la sută a rămas şi subvenţia asigurată de primărie. Problema este că, din februarie, sistemul centralizat de termoficare vulcănean va fi pus în pioneze. Asemenea unui fluture în insectar. SC Termoficare Vulcan SA, societate care distribuie energia termică livrată de Termocentrala Paroşeni, a fost înghiţită cu totul de faliment, iar anunţul adus la cunoştinţa Primăriei Vulcan este că, de la 1 februarie, se va sista livrarea de agent termic.
Chestiunea e groasă de tot,
s-a arătat îngrijorat însuşi primarul Gheorghe Ile, mai ales că vine acum, în plină iarnă şi pe un ger ca acesta. Patru sute de abonaţi vulcăneni şi o instituţie publică riscă să facă cunoştinţă cu plăcerile resimţite de oamenii gheţarilor în caz că nu se va găsi o soluţie. Şcolile şi grădiniţele din Vulcan au toate centrale termice pe gaz, aşa că nu se pune problema în cazul lor. Şi spitalul, căci el e instituţia publică pomenită, are centrală termică proprie, numai că aceasta nu poate să facă faţă singură temperaturii de afară. Iar despre cele câteva sute de abonaţi ce să mai zic? Nu le rămâne decât să se călească eroic în apartamente de gheaţă.
Luni, la
SEE Paroşeni, este programată o întâlnire între primarul Ile, directorul uzinei şi lichidatorul desemnat cu funeraliile SC Termoficare Vulcan SA. Datoriile acesteia către termocentrală te fac să te prinzi cu mâinile de cap. Miliarde şi miliarde de lei vechi. Ca atare, ca să mai abţină o amânare a datei de la care ar urma ca furnizarea agentului termic să fie suspendată, Gheorghe Ile s-a gândit la o soluţie care crede el că va fi acceptată în discuţiile pe care le va purta. Este vorba despre mărirea, în lunile februarie-martie, a procentului de subvenţie acordat de la bugetul local abonaţilor la sistemul centralizat de termoficare. Undeva, am înţeles eu, de la 18 la 48 la sută. Nici Ile nu-i sigur dacă solicitarea lui va avea sorţi de izbândă, dar o va face.
Primarul şi-a găsit susţinător
în demersul său în persoana consilierului local PSD Petru Hodor. Acesta a agreat propunerea creşterii procentului de subvenţie, dar l-a îndemnat pe Gheorghe Ile să pedaleze în continuare pe materializarea unui proiect mai vechi. Acela al unul ADI de Termoficare la nivelul întregii Văii. Chestiune deja moartă şi îngropată, din moment ce, la vremea aceea, CA al CEH nici nu a vrut să audă de aşa ceva. Tot Petru Hodor a tras semnalul de alarmă în privinţa a ceea ce se va întâmpla cu punctele termice dacă ele vor fi oprite. „Nu cumva vor apărea recuperatorii de ţeavă, iar sistemul de termoficare din Vulcan se va distruge?”, a avertizat el. Ceea ce, să recunoaştem, nu-i prea departe de adevăr şi n-ar fi de mirare dacă chiar aşa s-ar petrece. Mai ales că există antecedente.
Gheorghe OLTEANU