Lucrările de mentenanţă a Barajului de la Valea de Pești vor crea...

Lucrările de mentenanţă a Barajului de la Valea de Pești vor crea disconfort clienţilor ASVJ toamna aceasta

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Așa cum am mai prezentat prin intermediul materialelor publicate în cotidianul nostru, Barajul Valea de Pești, datorită activității căreia se poate asigura apă potabilă conform normativelor de siguranță pentru cea mai mare parte a Văii Jiului, ar fi trebuit să intre în reparații capitale în 2013, anul în care barajul a ajuns la uzura morală. Funcționarea barajului a obținut un aviz de funcționare pentru alți patru ani, dar cu anumite rezerve. Fără unele reparații iminente putea exista pericolul unei disfuncționalități de proporții. Anumite reparații au fost menționate ca fiind absolut necesare, dar rezolvarea lor a fost amânată din cauza lipsei de fonduri motivată de Ministerul Mediului.
Încep lucrările la Barajul Valea de Pești
Iată că luna aceasta au fost atribuiți și banii pentru lucrările urgente. Banii pentru reparațiile capitale nu sunt alocați, și cel mai probabil până în 2017 nici nu vor fi atribuiți. Toamna acesta se vor efectua lucrări de reparații urgente. Reparațiile vor consta în reabilitarea unor vane. Lucrările sunt absolut necesare, dar implică și un anume disconfort pentru consumatorii din Valea Jiului.  Lucrările sunt realizare de Administraţia Naţională Apele Române.  În momentul de față s-a oprit alimentarea cu apă a barajului, urmând ca în toamnă să demareze lucrările importante. Apa Serv Valea Jiului primește totuși apă de la baraj către microhidrocentrala realizată aici.
Cum ne afectează pe noi aceste lucrări?
Barajul alimentează Stația de Tratare a apei Valea de  Pești. Pe timpul lucrărilor funcționarea acestei stații va fi asigurată cu apa brută prelevată din sursele de suprafaţă Buta și Lazărul. ”Această alternativă de alimentare nu prezintă o securitate ridicată în alimentarea cu apă a stației din punct de vedere al continuității, din cauza vulnerabilității crescute a surselor de suprafaţă în ceea ce priveşte menţinerea turbidităților apei brute în limitele tehnologice de tratare a stației, din punct de vedere al cerinţei de apă furnizate de aceste surse (în caz de secetă sau îngheț), precum și din cauza integrității funcţionale și constructive a aducțiunii Buta – Lazărul. Ca urmare a acestui regim de funcţionare pot apărea discontinuități în funcţionarea optimă a acestei stații cu repercusiuni asupra continuității serviciului de alimentare cu apă potabilă a utilizatorilor din localitățile Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa și parţial Petroşani”, transmite Biroul Relații cu Publicul al societății de alimentare cu apă.
În condiţiile în care Stația de Tratare a apei Valea de Peşti nu va asigura necesarul de apă la consumatori se va proceda la alimentarea zonelor de distribuție din Petroşani Aeroport, Aninoasa și Vulcan din Stația de Tratare a apei Zănoaga. Stația Zănoaga este a doua alternativă de acoperire a acestor zone de distribuție, iar zonele de distribuție din amonte pot fi deservite, în funcţie de disponibilităţi,  din sursele locale Toplița, Pârâul Rece, Braia, Morișoara și Herta.
Sonia LIBERESCU
Disfuncționalitățile în furnizarea apei vor fi comunicate din timp
”Orice discontinuitate a serviciului de alimentare cu apa potabila care ar putea apărea datorită acestor lucrări la barajul de acumulare Valea de Pești va fi comunicată utilizatorilor în timp util, prin toate sursele de informare. În eventualitatea apariţiei unor astfel de situații, S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. Petroşani cere scuze anticipate utilizatorilor săi pentru disconfortul creat, independent de voinţa noastră”, menționează un comunicat Apa Serv Valea Jiului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii