Lucica Dina Muntean, senatorul PNL, primește o nouă funcție în Senatul României:...

Lucica Dina Muntean, senatorul PNL, primește o nouă funcție în Senatul României: Președinte al Comisiei de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri asupra copiilor din centrele DGASPC

Timp de citire: 2 minute

Ziua de luni, 12 septembrie, a făcut ca județul Hunedoara și Valea Jiului, în mod special, să aibă desemnat în Parlamentul României la Senat un președinte al „Comisiei de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri asupra minorilor din serviciul de tip rezidențial”, aflate în subordinea direcțiilor de specialitate, în persoana doamnei senator Lucica Dina Muntean.

 

Acest fapt nu este unul minor în contextul în care un sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii ne arată că „aproape jumătate dintre copii spun că au fost loviți cu asprime de către părinți”, iar datele și cifrele statistice ne arată, îngrijorător, a crescut numărul de copii abuzați sexual, inclusiv unele cazuri din centrele DGASPC-urilor. Deci, nu vorbim doar de cazurile de acasă, de la școală, din tabere, sau din locurile unde copiii își petrec timpul cel mai mult, vorbim de cazuri ce se petrec în locuri administrate de instituții specializate ale Statului Român!

„Ieri, în plenul Senatului, am fost desemnată președinte al Comisiei de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau al oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial, aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și de Protecție a Copilului.

Mă simt onorată pentru funcția pe care Senatul României mi-a încredințat-o și mă voi strădui să duc la bun sfârșit toate obiectivele stabilite în această comisie”, ne-a transmis senatorul liberal din Vale.

 

119 – numărul de telefon unic pe țară unde se pot sesiza astfel de abuzuri

Trebuie știut de toată lumea că 119 este numărul unic de telefon pentru cazurile de abuz împotriva copiilor. Din 5 ianuarie 2022, sistemele de tip „call-center” au fost instalate de STS la sediile direcțiilor de asistență socială din toate județele țării, precum și la cele din sectoarele Bucureștiului. În total, sunt 94 de posturi telefonice, câte două în fiecare centru de preluare a apelurilor. „Call-centerele” funcționează non-stop și oricine poate sesiza posibilele abuzuri sau violențe asupra copiilor. În cazul situațiilor care necesită intervenția imediată a poliției sau a medicilor, operatorii vor suna la 112. Numărul unic 119 pentru cazurile de abuz asupra copiilor face parte dintr-un Program național mai amplu aprobat în septembrie anul trecut prin Ordonanță de Urgență a Guvernului. Acesta mai prevede ca Poliția Română să poată utiliza sistemul RO-ALERT atunci când au nevoie de sprijin pentru căutarea copiilor dispăruți.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii