Luare de poziţie a deputatului Hărău în favoarea corectei echilibrări a bugetelor...

Luare de poziţie a deputatului Hărău în favoarea corectei echilibrări a bugetelor locale

Timp de citire: 3 minute

Vineri, Carmen Hărău, deputat de Hunedoara, a participat la Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Deputatul Hărău este, încă de la intrarea în Parlament, membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. Prezenţa sa la comisiile reunite a fost legată de prezentarea generală a bugetului de stat pe 2016, în prezenţa ministrului de resort Anca Dragu.

Aşa cum Ziarul Văii Jiului şi Hunedoara Plus v-au informat zilele trecute, la discuţii a fost prezentă şi delegaţie a Asociaţiei Oraşelor din România, din componenţa acesteia făcând parte Ionel Chiriţă, preşedinte executiv al AOR, dar şi Dănuţ Buhăescu, primar al oraşului Uricani.

De altfel, în presa hunedoreană din ultimele zile, primarul Buhăescu a avut o poziţie tranşantă cu privire la ceea ce dumnealui a numit o tentativă de subminare a activităţii administraţiilor publice locale. În rezumat, este vorba despre faptul că, deşi obligaţiile financiare lăsate în sarcina administraţiilor locale sunt tot mai mari de la an la an, proiectul bugetului de stat pentru 2016 prevede sume chiar mai mici decât cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale în 2015.

Doar ca un exemplu, aşa cum Buhăescu a arătat, s-a tot redus procentul pe care administraţiile îl primesc din impozitul pe venit.  „Din impozitul pe venit noi aveam 47 la sută în trecut şi an de an s-a tot luat până am ajuns la 43 la sută. Mai e un lucru: impozitul din venitul pensionarilor, cota de 43 la sută, aşa scăzută cum este ea, nu ne-o dă nouă administraţiilor locale, lucru cerut de-a lungul timpului. Am zis că trebuie să se dea în fiecare localitate, în funcţie de contribuţia fiecărui pensionar din localitatea unde el trăieşte. În loc ca guvernul să le dea la administraţiile locale, le-a luat de la municipiile reşedinţă de judeţ în bugetul statutului. Nu ne mai dă nimic. Este dreptul nostru. Din toate părţile sunt lovituri în administraţiile publice locale. De fapt, este o lovitură la adresa cetăţenilor”, a declarat Dănuţ Buhăescu.

Revenind la discuţiile din comisiile reunite, trebuie spus că primarii din întreaga ţară au găsit un aliat în Carmen Hărău. Deputatul hunedorean a fost singurul parlamentar care a adresat întrebări ministrului Anca Dragu în legătură cu faptul că primarii nu au fost consultaţi pe tema proiectului de buget pe anul 2016, spunând clar că ei (primarii – n.r.) sunt oamenii care gestionează soarta comunităţilor locale, că politica se face pentru oameni, şi că este inadmisibil ca primarii să nu fie parte la creionarea bugetului de stat.

„Doamna deputat Hărău a avut o atitudine favorabilă administraţiilor locale, de unde rezultă că ştie greutăţile prin care trec comunele şi oraşele mici şi mijlocii, care reprezintă de fapt 80% din administraţiile publice locale din România”, a arătat Buhăescu.

Ca prim efect direct, intervenţia dură a deputatului Hărău a determinat amânarea stabilirii formulei de echilibrare a bugetelor locale, în căutarea unei soluţii mai bune. O soluţie care, aşa cum se impune, să determine alocarea corectă, suficientă, de fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale. O echilibrare care să sprijine în mod real comunităţile locale, alocând resurse pentru funcţionarea şi dezvoltarea acestora.

Delegaţia din care a făcut parte primarul Buhăescu s-a aflat în capitală, pentru discuţii pe tema proiectului de buget pe 2016, timp de două zile (vineri şi sâmbătă).

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii