Lansare de carte / „Voluntari hunedoreni în războiul pentru întregirea României”

Lansare de carte / „Voluntari hunedoreni în războiul pentru întregirea României”

Timp de citire: un minut
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 23 ianuarie 2017, ora 17:00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, lansarea cărţii istoricului dr. Ioachim Lazăr „Voluntari hunedoreni în războiul pentru întregirea României”. 
Volumul este dedicat împlinirii, în anul 2018, a unui secol de la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, moment crucial în istoria României şi în evoluţia naţiunii române. De asemenea, volumul este închinat şi luptei şi acţiunii voluntarilor români pentru realizarea unităţii naţionale, având în vedere că la 8 iunie 2017 se împlinesc 100 de ani de la depunerea jurământului, în faţa Regelui Ferdinand I, a Reginei Maria, a membrilor guvernului, la Iaşi, de către primul detaşament de voluntari format în Rusia.
Volumul realizat de către istoricul Ioachim Lazăr abordează pentru prima dată problema rolului voluntarilor din judeţul Hunedoara în Primul Război Mondial. Pentru documentare au fost cercetate fondurile diferitelor instituţii din cadrul arhivelor din Deva: prefectură, preturi, primării. La documentele de arhivă s-au adăugat descrierile şi relatările unor participanţi la evenimente, între care amintim pe Ioan Fodor din Curechiu, Ştefan Oţel din Brad, Elie Bufnea, Romulus Cărpinişan din Răhău, judeţul Alba. Rezultatul acestor cercetări este întocmirea a numeroase liste cu voluntari hunedoreni care au activat în Rusia, România, Italia şi Franţa.
Volumul istoricului Ioachim Lazăr este printre puţinele dedicate acestui important moment din istoria naţională, un volum realizat cu metodele ştiinţifice ale cercetării istorice obiective, un volum bazat pe document şi pe mărturii ale celor care au fost martorii şi actorii evenimentelor din Primul Război Mondial, ale luptelor voluntarilor şi ale realizării Unirii de la 1918.
Este un volum de referinţă care scoate în relief contribuţia extrem de importantă a voluntarilor hunedoreni la războiul de întregire, o contribuţie plătită cu sânge şi cu sacrificii de vieţi omeneşti. Este meritul istoricului Ioachim Lazăr că a închegat această lucrare de certă valoare ştiinţifică, dar şi cu un puternic filon patriotic.
Ioan Sebastian BARA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii