Consumul de droguri și vârsta tot mai fragedă a celor care devin consumatori reprezintă, de departe, unele dintre cele mai mari probleme ale României. Mai grav este că în țara noastră nu există niciun centru pentru persoanele cu adicții. O primă luminiță în această negură a consumului de droguri se întrevede în vestul țării. La Ciacova Consiliul Județean Timiș va construi un prim centru de recuperare pentru minorii cu adicții.
În județul Timiș va fi construit primul centru public de adicții pentru copii din țară. Consiliul Județean Timiș a demarat licitația și a stabilit ca lucrările să dureze un an și jumătate.
Centrul va fi construit la Ciacova, la 33 de kilometri de Timișoara. Licitația pentru proiectare și execuție pornește de la aproape 15 milioane de lei, fără TVA.
Centrul de recuperare pentru copiii cu adicții va fi construit de la zero cu bani din bugetul Consiliului Județean Timiș pe un teren de 4.370 mp, din care construcția va avea 1.249 mp. Acesta va avea 10 saloane cu câte două paturi fiecare și baie proprie, cabinete de consultații medicale, pentru tratamente, cabinete psihologice, o cameră de gardă, o sală multifuncțională, una de mese, farmacie, sală de kinetoterapie și sport. Centrul de recuperare pentru minorii cu adicții va funcționa ca un centru medico-psihologic. Pe lângă îngrijirea medicală, copiii vor beneficia și de diferite psihoterapii.
În România nu există niciun centru specializat public pentru copiii dependenți de droguri sau alte substanțe. Sunt centre private, dar listele de așteptare și costurile terapiilor sunt piedici pentru mulți dependenți. Iar asta în condițiile în care statisticile arată că vârsta consumatorilor de droguri a ajuns la 10–11 ani.
Potrivit Agenției Naționale Antidrog, aproape 17 procente dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat cel puțin un tip de drog. Iar pentru 8,7% dintre adolescenții de 16 ani, cannabisul nu reprezintă o necunoscută.