Fost membru PNL, actualmente membru ALDE (copreşedinte la nivelul municipiului Oradea, în Bihor), Emil Floruţ are un CV impresionant din punct de vedere al studiilor: absolvent al unui liceu militar, ofiţer, inginer economist, masterand şi doctorand în ţară şi în Statele Unite ale Americii. Pe stil nou, Emil Floruţ este pensionar MApN şi membru CA, numit politic, la Electrocentrale SA Oradea. Dacă ar fi să-l analizăm strict prin prisma pregătirii sale, Emil Floruţ pare persoana potrivită pentru a prelua conducerea Complexului Energetic Hunedoara SA. Pare.
În realitate însă, performanţele strict manageriale ale directorului scos din jobenul ministrului Gerea sunt absolut modeste. Numele său este legat de falimentul Mondo Trafic Transilvania SRL Oradea, al cărei administrator statutar a fost. După deschiderea procedurii de insolvenţă, firma s-a ales cu un tabel definitiv al creanţelor în sumă de 336.361 de lei. Pe parcursul a trei ani de punere în aplicare a unui plan de reorganizare, vreme în care administrator special al firmei a fost tot Emil Floruţ, s-a reuşit doar achitarea (printr-o cesiune a) unei creanţe către Bancpost SA, în sumă de 100.000 de lei. Printre creditorii neîndestulaţi se numără Floruţ Emil SRL (controlată de acelaşi personaj), Administraţia Finanţelor Publice Bihor şi Aviaţia Utilitară SA Bucureşti.
Un alt aspect care denotă performanţele manageriale absolut modeste ale lui Emil Floruţ este parcursul economic al SC Floruţ Emil SRL Oradea, controlată de către acesta. În perioada 2009 – 2014, societatea a avut cifre de afaceri situate între 23.125 de lei şi 231.441 de lei şi a oscilat între o pierdere de 22.973 de lei şi un profit maxim, în 2014, de 19.818 lei. Ca să vă faceţi o idee, aflaţi că societatea care editează cotidianul Ziarul Văii Jiului a avut, în aceeaşi perioadă, cifre de afaceri de până la 852.747 de lei şi profituri nete de până la 87.758 de lei. Fără doctorate în SUA.
Deşi eşecul Complexului Energetic Hunedoara SA este unul exclusiv de sorginte PSD (Laurenţiu Nistor a girat directori cu salarii de peste 40.000 de lei lunar şi membri CA cu indemnizaţii de până la 31.388 de lei lunar, societăţi agreate de partid au încasat la greu din banii industriei miniere şi din banii termocentralelor etc.), apariţia unui membru ALDE care să stingă lumina la CEH SA are rolul de a diminua din pierderea pe care Partidul Social Democrat ar urma să o contabilizeze din punct de vedere electoral. Vom reveni.