Peste 7.000 de turiști au fost prezenți sâmbătă și cam toți atâția duminică în Stațiunea Straja din Munții Vâlcan din Valea Jiului. Turiștii s-au bucurat de zăpadă și soare, de pârtiile de schi de mare calitate și de instalațiile pe cablu aferente și de frumusețea naturii, dar și de un inedit și spectaculos concurs de snowboard, astfel că marea majoritate dintre turiști au promis că o să mai revină cu drag în stațiunea Lupeniului.
Straja se autodepășește
Șeful „Salvamont” Lupeni, George Resiga, ne-a spus duminică că numărul acesta de turiști „este ceva normal în Straja atunci când este zăpadă și aproape toate pârtiile sunt funcționale, uneori depășindu-se binișor această cifră, undeva înspre 9.000”, ceea ce demonstrează încă o dată că intrarea în Top 3 din țară de ceva vreme a stațiunii nu este deloc întâmplătoare, numărul de turiști ajunși iarna în țară să schieze și nu numai fiind cea mai bună probă pentru unii care mai sunt probabil sceptici în această privință.
Concurs spectaculos de snowboard cu 150 de participanți
Un eveniment deosebit a avut loc sâmbătă 11 februarie în stațiune. Nu este legat de schi, ci de un sport, tot pe zăpadă, ce are din ce în ce mai mulți adepți: snowboard-ul. Semn că la Straja se reușește ca nu numai schiul să fie pus în valoare. Pe lângă săniuș, iată și acest fermecător și deloc ușor sport olimpic, ce implică o doză de efort și de talent infinit mai mare ca la celelalte sporturi de iarnă. Concursul de snowboard „Straja Banked Slalom”, desfășurat pe Pârtia Canal, „o pârtie ce are formă naturală de half-pipe”, după cum a fost prezentată de organizatori, a adunat 150 de snowboard-iști din toată țara. Proba a presupus ocolirea jaloanelor amplasate pe pereții laterali ai pârtiei într-o manșă cronometrată, după ce participanții au avut dreptul la mai multe ture de încălzire. Taxa de participare a fost de 100 lei. La final, câștigătorii au fost premiați în prezența a altor sute de turiști care au ținut să vadă concursul până la capăt și să-i încurajeze pe competitori, într-o atmosferă fierbinte, în contrast cu soarele cu dinți și temperatura de afară.
Pârtii de schi excelente
Ca să revenim la schiul alpin, pârtiile au fost pe o scară de 1 la 10 de nota 9+. Asta ne spune tot George Resiga, un profesionist a ceea ce înseamnă munte, salvare montană și pârtii de schi sau trasee:
„Foarte bune toate pârtiile. Nu zic chiar de nota 10, să nu se spună că exagerez, dar ne apropiem de această notă, să zicem 9 cu plus, cu siguranță. Asta după ce am avut nopți foarte reci toată săptămâna trecută, plus perioade cu vânt puternic și înainte cantități mari de ninsoare, în unele locuri din stațiune zăpada trecând lejer de 1 metru, iar acolo unde vântul a viscolit-o și mai mult. Dar datorită eforturilor și muncii depuse de către cei care administrează și amenajează pârtiile, inclusiv noaptea, pârtiile au fost fără cusur. Dar în Straja, turiștii s-au obișnuit de ani de zile cu aceste pârtii excelente. Să nu uităm că în acest sezon, în stațiunea noastră s-a schiat pe două pârtii, cu zăpadă artificială, atât în decembrie toată luna, cât și în ianuarie până a nins, vorbesc de perioada când n-a fost zăpadă și cam toate stațiunile din țară nu aveau nici măcar o pârtie funcțională. Ceea ce nu-i puțin lucru și ridică calitatea și imaginea stațiunii noastre.
Toate acestea se petrec grație implicării celor din administrația publică locală, a primăriei și domnului primar, alături de proprietarii de cabane și de administratorii de pârtii și instalații din mediul privat, care au înțeles că doar uniți în gândire și prin implicare directă, prin investiții în instalații și utilaje și prin proiecte bine țintite, pot aduce Straja la un nivel ridicat din punct de vedere al turismului montan și al sporturilor de iarnă și nu numai, pentru că în ultimii ani există un avânt tot mai mare pentru sporturile extreme de vară și turismul de vară, fapt ce se vede prin mulțimea de activități ce au loc de câțiva ani încoace, inclusiv acele tabere pentru copii și tineri ce atrag oameni de peste tot din țară ”.
12 intervenții pe pârtii – sâmbătă
Și dacă vorbim de schi, trebuie să vorbim și de intervenții de prim-ajutor, că e inevitabil în orice stațiune și se întâmplă. Șeful „Salvamont” Lupeni ne-a declarat că sâmbătă s-a intervenit de către salvamontiști de 12 ori: „Am avut 12 intervenții, cel mai grav accident fiind o fractură de femur. Celelalte 11 cazuri au fost mai obișnuite pentru această perioadă: câteva fracturi de braț și de antebraț, o fractură de picior și în rest – echimoze și lovituri datorate căzăturilor pe pârtie, dar fără ca persoanele respective să necesite spitalizare sau alt gen de intervenție medicală. Accidente mici fără urmări grave, cum le spunem noi”.
Turiști inconștienți, buni de plată…
Tot în Straja, pe parcursul săptămânii trecute au existat și intervenții legate de rătăcirea unor turiști. Au fost trei la număr, unul tocmai din Constanța și două persoane din Banat.
„Au părăsit zona schiabilă, cu toate că existau avertismente cu risc de avalanșă, plus vremea destul de rea cu vânt și vizibilitate scăzută și s-au rătăcit. Am intervenit rapid și cu ajutorul aplicației de pe WhatsApp i-am salvat relativ repede. Atragem atenția și pe această cale, turiștilor, că nu e bine să se aventureze în alte zone decât cele de pe pârtii, deoarece există risc de avalanșe în continuare. Chiar dacă a înghețat și a fost rece și n-a mai nins, aceste fluctuații de temperaturi, de la minus cu mult, la un grad-două, face ca stratul de zăpadă din zonele de cornișe înalte să nu fie stabil și în anumite condiții să o ia la vale. Deci, mare atenție!”, mai susține salvamontistul șef din Straja.
Acești inconștienți ar trebui să suporte din buzunarul lor costul intervențiilor salvamontiștilor sau jandarmeriei, că nu e corect să plătim toți pentru niște inconștienți de turiști.
Salvamontiști mai mulți pe tură
În aceste zile, când stațiunea din Lupeni este foarte aglomerată, „Salvamont” Lupeni are suplimentat numărul de salvamontiști de la 6 pe tură, la 8. Acest lucru se va întâmpla până spre mijlocul lunii martie, pentru că să nu uităm că încep în martie și concursurile tradiționale de schi, care vor fi de mare interes, cum se întâmplă în fiecare an.
„Avem permanent 8 salvamontiști în Straja aflați la post 24 de ore din 24. Am suplimentat în această perioadă cu doi băieți, ținând cont de afluența mare de turiști care vin să schieze”, a mai spus George Resiga.
Corneliu BRAN