La Simeria va începe relocarea conductei de gaz pentru a permite construcția drumului...

La Simeria va începe relocarea conductei de gaz pentru a permite construcția drumului către platforma unde va funcționa fabrica de mașini de spălat

DISTRIBUIȚI

Până în luna octombrie a acestui, Primăria Simeria trebuie să se ocupe de relocarea conductei de gaz care împiedică realizarea unui drum de acces către platforma parcului industrial care va găzdui fabrica de mașini de spălat, investiție anunțată de partenerul Bosh, BSH Electrocasnice Manufacturing SRL.

În data de 4 iunie a fost atribuită lucrarea de relocare a acestei conducte, lucrare ce va fi realizată de CIS GAZ S.A. pentru suma de 2.390.022 lei.

Guvernul României a alocat în data de 16 mai 2018, din  Fondul de rezervă bugetară pentru orașul Simeria, suma de 4.000.000 lei pentru încheierea contractelor de execuție a lucrărilor de relocare a conductei de gaze și pentru amenajarea unui drum de acces.

În Strategia de dezvoltare a Oraşului Simeria este menționată realizarea unei platforme industriale în zona de sud-est a oraşului Simeria, prin care să fie pus în valoare întregul potenţial de dezvoltare existent (poziţionarea geografică, disponibilitatea forţei de muncă) şi zona să devină atractivă pentru investitori.

În acest context, o companie a grupului industrial Bosch, BSH Electrocasnice Manufacturing SRL, a comunicat prin adresa nr. 4/2018 faptul că a achiziţionat teren în suprafaţă de 40 ha în zona platformei industriale de la Simeria, judeţul Hunedoara, pentru a construi o fabrică de maşini de spălat rufe. Valoarea investiţiei private, pentru prima unitate de producţie planificată pentru execuţie în perioada 2018-2020, este estimată la valoarea de 110 milioane de euro.

Prin Hotărârea Consiliului Local al Oraşului Simeria nr. 130/2017 s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru obiectivul „Amenajare Zonă Industrială Simeria Sud-Est, situată în judeţul Hunedoara, localitatea Simeria”.

În urma analizelor tehnice de realizare a platformei industriale în oraşul Simeria, s-au identificat unele probleme ce îngreunează sau fac imposibilă realizarea proiectul de dezvoltare a platformei industriale, probleme a căror rezolvare cade în sarcina autorităţilor publice locale. Principala problemă identificată este existenţa/prezenţa unei magistrale de transport gaz metan care traversează amplasamentul/zona propusă, respectiv o conductă magistrală de gaz metan, de înaltă presiune aflată în proprietatea TRANSGAZ – operatorul tehnic al sistemului naţional de transport gaze naturale.

Pentru construirea zonei industriale Simeria, este necesar ca această conductă aparţinând TRANSGAZ să fie relocată pe un traseu care să nu afecteze dezvoltarea obiectivelor şi construcţiilor în zona industrială.

De asemenea şi lipsa unui drum de acces secundar la platforma industrială este considerată un punct slab al acestui amplasament.

Cheltuielile privind realizarea investiţiilor publice determinante pentru amenajarea zonei industriale, au următoarele estimări:  „Relocare/protejare conductă de transport gaze naturale Dn500, Vest 1″, în valoare de 3.490.171,65 lei şi „Amenajare drum de legătură dintre drumul naţional DN7 Km 377+874 şi drumul naţional DN 66 Km 10+218, situat în intravilanul localităţii Simeria”, în valoare de 4.121.052,60 lei. În toatal 7.611.224,25 lei.

Dintre acestea, în exerciţiul financiar al anului 2018, este necesar să fie finanţate lucrări de 4 milioane lei, şi se impune ca aceste investiţii publice să fie finalizate până în luna octombrie 2018.

Orașul Simeria a solicitat avizul Ministerului de Finanţe pentru un împrumut în valoare de 9,4 mil. lei în vederea asigurării fondurilor necesare pentru dezvoltarea zonei industriale. Creditul nu a putut fi avizat de către Comisia de specialitate din cadrul MFP, pentru demararea procedurilor de achiziţie.

Acest necesar de fonduri depăşeşte considerabil capacitatea financiară a bugetului local al oraşului Simeria, astfel, încheierea contractelor de execuţie a lucrărilor de relocare conductă de gaze şi de amenajare drum de acces, determină necesitatea alocării sumelor din bugetul de stat, astfel încât aceste lucrări să poată fi finalizate cel târziu în luna octombrie 2018.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii