La sediul Asociației „Cultul Eroilor” / Evenimente notabile

La sediul Asociației „Cultul Eroilor” / Evenimente notabile

DISTRIBUIȚI

Un eveniment deosebit care a marcat două date importante în viața bravei Armatei Române a avut loc joi, 17 octombrie la Petroșani, în sediul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Valea Jiului Petroșani, totodată și sediul Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Petroșani.

Prezența la apel

Au fost prezenți ofițeri și subofițeri în rezervă sau în retragere, membrii ai celor două asociații amintite, după cum urmează: colonel (retragere) Ioan Levițchi, președintele Asociației „Cultul Eroilor” Petroșani, totodată și amfitrion al evenimentului, colonel (retragere) Virgil Sanda, secretarul Asociației Cadrelor Militare în Retragere și Rezervă „Valea Jiului” (A.C.M.R.R.V.J.), colonel (retragere) Lukacs, vicepreședintele A.C.M.R.R.V.J., colonel (retragere) Grigore Văduva, colonel (r) Ion Șerban, vicepreședinte al A.C.M.R.R.V.J., colonel (r)  Constantin Prisecariu, colonel (retragere) Carol Turbuțan, maior (r) Ioan Ureche, membru în cadrul comisiei de cenzori a asociației, sublocotenent (r) Florin Teslici, plutonier adjunct (r) Sorel Dușa, totodată și membru în Biroul Executiv al asociației județene.

Invitați de seamă

Dintre invitați îi amintim pe președintele Secțiunii „Alpinilor Danubiana”, colonelul (r) italian Francesco Forti, un bun prieten al Petroșaniului și Văii Jiului, dar mai ales al copiilor de la „Casa Pollicino” din Petroșani, însoțit de bunul camarad, mareșalul alpin Girolamo Favata, membru al „Alpinilor Danubiana”, și de directorul Casei Pollicino, inimoasa doamnă Claudia Presecan.

„Pe data de 12 septembrie s-au împlinit 100 de ani de la înființarea Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria, pe atunci Societatea Mormintelor Eroilor Căzuți în Război. Un al doilea eveniment pe care îl amintesc cu drag este faptul că se împlinesc 75 de ani, la 25 octombrie 1944, când Armata Română, prin eliberarea orașelor Carei și Satu-Mare, a terminat cu eliberarea teritoriului românesc de sub ocupația fascistă”, a spus pentru început colonelul Ioan Levițchi.

Respect colonelului Forti

„Aceste două momente ne oferă, azi, plăcutul prilej de a ne arăta respectul și considerația pentru domnul colonel Francesco Forti, prezent alături de noi, cel care prin întreaga dumnealui activitate – în afară de cea caritabilă – a arătat că prețuiește foarte mult istoria Armatei Române. Și aș aminti aici doar câteva dintre activitățile pe care domnul colonel Francesco Forti le-a făcut din respect pentru Armata Română: faptul că am reușit să aducem la lumină Cimitirul Eroilor din Petroșani a fost și cu sprijinul dumnealui și a unor copii din Italia; faptul că dintre toate orașele mari din lume a ales Petroșaniul din România, unde a urmat să se întâlnească, dumnealor, cei din asociația Alpinilor Danubiana; faptul că personal, împreună cu alți colegi, au participat la activitățile dedicatei Zilei Armatei Române (în fiecare an sărbătorită la 25 octombrie) în Defileul Jiului sau în Pasul Vâlcan ori în cadrul evenimentelor organizate la Vulcan; și, nu în ultimul rând, faptul că la ultima activitate din Pasul Vâlcan domnul colonel Francesco Forti a venit în mod expres pentru a fi prezent, alături de ofițeri și subofițeri români, la eveniment. Nu ascund nici faptul că la manifestările noastre dedicate Crăișorului Munților, Avram Iancu, la Țebea sau Câmpeni, dumnealui a fost mereu prezent! Pentru toate acestea, subfiliala Cultul Eroilor Petroșani și subfiliala Asociației Cadrelor Militare în Retragere și Rezervă din Valea Jiului au decis că este frumos și onorabil să ne exprimăm respectul, acordându-i domnului colonel Francesco Forti, în acest an aniversar, placheta omagială a Asociației Naționale Cultul Eroilor, însoțită de brevet. Mult respect pentru toată activitatea dumneavoastră”, a menționat colonelul Levițchi, după care i-a înmânat placheta amintită ofițerului italian.

Cuvântul colonelului

„Sunt încântat și impresionat pentru gestul dumneavoastră și pentru faptul că mă aflu azi aici, alături de dumneavoastră. Prietenia dumneavoastră este o prietenie la care țin foarte mult, iar să particip la activitățile dumneavoastră este ca și cum aș participa la activitățile asociației din Italia. Soldații sunt soldați oriunde. Vă mulțumesc din suflet!”, a spus, emoționat, colonelul Francesco Forti.


Medalia primăriei Petroșani

Din partea Asociației județene „„Cultul Eroilor „Regina Maria”, colonelul Ioan Levițchi i-a înmânat apoi, colegului și prietenului colonelului Forti, mareșalul Girolamo Favata, o insignă aniversară.

Un al treilea moment al evenimentului l-a vizat tot pe colonelul Forti. Colonelul Sanda i-a înmânat oaspetelui italian o medalie realizată de Primăria municipiului Petroșani cu ocazia Centenarului României anul trecut. „Domnul primar, alături de toți primarii Văii Jiului, este la Bruxelles și nu poate fi prezent, astfel că m-a însărcinat pe mine să vă înmânez această medalie aniversară dedicată realizării României Mari la 1 Decembrie 1918. Alături de ea vă înmânez și un Steag al Centenarului realizat de Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, asociație înființată prin Decretul 4.601 în 12 septembrie 1919. Pe o parte a Drapelului este emblema de-acum, iar pe cealaltă parte este emblema de atunci”, a menționat, la fel de emoționat, colonelul Sanda.

Cadoul italian

Oaspetele italian a mulțumit din nou pentru cele primite. După care, ca un oaspete ce se respectă, dar mai ales ca un ofițer cu principii și reguli clare, a înmânat, colonelului Levițchi, un „piccolo ricordo de la Associazione Nazionale Italiana”, „cea care reunește toate trupele militare montane italiene”.

Medalia, care se vede și pe față și pe verso, conține pe față emblema asociației italiene și pe spate o coloană care este numită „Coloana Tăiată” și care este dedicată tuturor soldaților italieni ce au pierit în Primul Război Mondial și a fost turnată cu ocazia celor 100 de ani de la finalul marii conflagrații mondiale de la începutul secolului trecut.

Povești cazone

Au urmat momente plăcute, pe care probabil doar militarii le simt cel mai bine și le înțeleg. Totul s-a încheiat cu depănarea poveștilor cazone și cu câteva poze de grup.

Rar ai ocazia să fii martor unor astfel de evenimente prin care Istoria României este amintită și evocată și unde să fie prezenți, cu vii emoții, ofițeri ai altor armate europene celebre, precum Armata Italiană în cazul de față. Să sperăm că în decursul anilor ce vin, vom mai avea ocazia să fim alături de astfel de evenimente, pe care ZVJ le va onora cu drag și cu mult respect.

Corneliu BRAN

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii