Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva şi Curtea Veche Publishing organizează în ziua de 16 iunie 2016, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, o întâlnire cu psihologul şi psihoterapeutul Gáspár György care, cu această ocazie, îşi va prezenta şi la Deva volumul de debut intitulat „Copilul invizibil”, apărut la Curtea Veche Publishing.
Autorul cărţii este membru fondator şi preşedintele Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie şi membru al Colegiului Psihologilor din România, este psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional, având specializare în hipnoza clinică, psihoterapia de familie şi psihoterapia integrativă. Profesează în domeniul sănătăţii relaţionale de peste zece ani. În cadrul Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie coordonează programul de formare în psihoterapia familiei şi e responsabil pentru dezvoltarea strategiei de colaborare europeano-americană în domeniul psihologiei şi al psihoterapiei relaţionale. Este pasionat de psihologie şi, în cabinetul său din Bucureşti, acordă servicii de consiliere şi psihoterapie pentru copii, adolescenţi şi adulţi, cupluri şi familii.
Aşa cum precizează autorul, cartea „Copilul invizibil” este „o invitaţie la descoperirea de sine cu ajutorul stării de mindfulness sau de prezenţă conştientă, scrisă pentru părinţi şi viitorii părinţi. Realitatea ne arată că trauma călătoreşte în timp, nu se opreşte la o singură generaţie, iar procesarea experienţelor noastre negative este o dovadă de preţuire de sine şi respect faţă de copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri. Pentru că ceea ce nu vindecăm noi sunt răni pe care le lăsăm moştenire urmaşilor noştri. (…) Cartea îi ajută pe părinţi să-şi îmbunătăţească relaţia cu propria persoană, mai întâi. Abia apoi îşi pot îmbunătăţi şi relaţia cu propriii copii. Este o carte de autocunoaştere şi dezvoltare personală, unde sunt prezentate câteva dintre cele mai eficiente teorii atunci când vine vorba de interacţiunea părinte-copil, cu exemple din viaţa personală a autorului şi din psihoterapiile desfăşurate în cabinet.”
Cartea lui Gáspár György a produs o veritabilă revelaţie în mediul specialiştilor în psihiatrie. Printre numeroasele personalităţi care au salutat această carte, prezentăm opinia Doctorului Daniel J. Siegel, profesor de psihiatrie la Şcoala de Medicină UCLA, cercetător în domeniul interacţiunilor familiale şi al ataşamentului: „Copilul invizibil îi invită pe părinţi să descopere metodele esenţiale prin care îşi pot ajuta copiii să crească frumos — punând accent pe înţelegerea de sine a părinţilor. Unul dintre cei mai relevanţi predictori ai dezvoltării unui copil provine din maniera în care părintele său caută, având mintea deschisă, conexiunea emoţională cu propriul său copil interior. Această carte se bazează pe ştiinţă şi e plină de sfaturi practice, menite să-i ajute atât pe copii, cât şi pe părinţi, să evolueze.”
Dintre specialiştii români, Aurora Szentágotai Tătar, profesor doctor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, are la rândul ei cuvinte de aprecirere: „Cartea oferă informaţii fundamentate ştiinţific privind relaţia dintre părinţi şi copii, într-o manieră plăcută, uşor de înţeles. Ea le va fi utilă nu doar părinţilor şi viitorilor părinţi, ci şi tuturor celor care vor să‑şi înţeleagă mai bine relaţiile cu ceilalţi. Cititorii vor afla în ce fel aceste relaţii pot fi îmbunătăţite şi îmbogăţite, prin adoptarea unui stil de viaţă caracterizat de acceptare, de respect şi de trăirea din plin a prezentului.”
Lansarea de carte de la Deva este şi o invitaţie la o dezbatere pe tema importanţei descoperirii şi acceptării copilului interior.
Ioan Sebastian BARA