La rectificarea bugetară din iunie / Tiberiu Iacob-Ridzi nu vede în Teodorovici...

La rectificarea bugetară din iunie / Tiberiu Iacob-Ridzi nu vede în Teodorovici vreun Moș Crăciun

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit la începutul săptămânii cu primarii în cadrul primului Comitet Director din acest an al Asociaţiei Municipiilor din România. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a participat la această întâlnire, dar nu a plecat foarte optimist.

Ministerul Finanțelor va suplimenta bugetele locale 
I-a avut colegi de bancă pe primarul Clujului, Emil Boc, și pe primarul Mircea Hava de la Alba Iulia, primari ai opoziției, dar cu aceleași probleme ca și primarii partidelor de la putere. Problema generală, fără doar și poate, și cea mai stringentă, este cea a bugetelor locale. Dacă odată erau bani și pentru salarii (mici, e drept), și pentru borduri, și pentru canalizare, dar și pentru panseluțe, anul acesta se mai taie din sporuri, se mai strânge cureaua, dar salariile sunt uriașe. Chibzuirea nu este rea, dar este deja o mare problemă când nu sunt bani pentru a cofinanța proiectele ce primesc finanțare europeană, ce să mai vorbim de investițiile pe banii din buget.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a îndemnat primarii să își ia în calcul investițiile, pentru că după rectificarea bugetară din iunie vor ajunge banii necesari la primării pentru implementarea tuturor proiectelor infrastructurale. Însă acest îndemn se referea doar la proiecțiile pentru proiectele POR.
„Ministrul Teodorovici s-a referit la faptul că vor fi acoperite cofinanțările pentru proiectele cu finanțare europeană, și primarii pot să meargă mai departe cu aceste investiții, pentru că vor fi bani pentru finalizarea lor, și după rectificarea din iunie. Eu însă sunt precaut. Cred că ministerul va da bani pentru bugetele locale, dar nu cât are nevoie fiecare primărie în parte. Nu toate primăriile vor primi cât își doresc”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, care l-a perceput pe ministru ca fiind un pic nesigur, și nu în temă cu toate modificările prevăzute în programul de guvernare PSD.
Preşedintele AMR, Robert Sorin Negoiţă, spunea după întâlnire: „Da, evident, am discutat şi de faptul că ne-au scăzut bugetele, dar am primit asigurări că nu vom avea mai puţini bani decât în 2017, aşa că ne putem proiecta bugetele pe aceste previziuni”. Față de această declarație primarul Tiberiu Iacob-Ridzi este reținut și știe clar, că ce-i în mână nu-i minciună. Nu îți poți împărți bugetul raportat la promisiunile unui ministru care abia și-a preluat mandatul.

Cadrul legislativ pentru achizițiile publice încă deficitar
Cadrul legislativ pentru achizițiile publice este deficitar. Mărturie stă multitudinea de proiecte blocate din cauza contestațiilor. Și Petroșaniul este victima proiectelor blocate din cauza contestațiilor. Cel mai recent exemplu este cel al drumului spre Parâng, blocat mai întâi de contestații, apoi în instanță. După ce a ajuns în instanță proiectul poate fi pierdut. Sunt proiecte în Capitală care au stat și 7 ani blocate în instanță, iar după 7 ani s-a decis reluarea tuturor procedurilor de la zero.
„Au mai fost modificări ale cadrului legislativ pentru achizițiile publice, dar nu au schimbat, de exemplu, termenele de contestare. Și noi am avut proiecte care au stat și un an și jumătate în stand-by. Ministrul a spus că va prelua problemele semnalate și se va lucra la îndreptarea neregulilor. Însă se va încerca rezolvarea problemelor de principiu, nu problemele punctuale ale fiecărei administrații publice”, a mai spus primarul Petroșaniului.

de Alina PIPAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii