La Rânca / „International Mountain Rescue Race România”, ediția nr. 2

La Rânca / „International Mountain Rescue Race România”, ediția nr. 2

Timp de citire: 3 minute

36 de echipe din 8 țări europene

Participă și salvatorii din Valea Jiului și ai Serviciului Public Județean Hunedoara

Întrunirea anuală profesională internațională a salvatorilor montani va fi organizată anul acesta în Stațiunea Rânca din județul Gorj, în perioada 21-23 martie. Este o întâlnire foarte importantă în domeniul salvării montane. Vor participa și echipe de salvatori din Valea Jiului, de la Petroșani, Lupeni și Salvamont Hunedoara. Prezentăm astăzi în ziarul nostru câteva aspecte și informații transmise de Serviciul Public Județean „Salvamont” Hunedoara.

18 echipe au fost anul trecut la IMRRR

Acțiunea se denumește generic IMRRR – „International Mountain Rescue Race Romania”. Din anul 2022, când a avut loc prima întrunire de acest gen, organizatorul – „Salvamont” România – dorește, la cel mai înalt nivel posibil, să se testeze și să se pună în valoare activitatea de salvare în munți, care se bazează „75% pe aptitudini profesionale și 25% pe aptitudini sportive” a celor care participă la salvarea de vieți omenești din situații critice de pe munți.

„Conceptul acestui eveniment profesional implică parcurgerea unui traseu ce reprezintă exact derularea unei acțiuni de salvare montană pe timp de iarnă, pornind de la primirea apelului si detaliilor unde s-a produs evenimentul, parcurgerea unui traseul pe schiuri de tură, colțari de gheață, urcare în asigurare și coborârea în rapel, căutare în avalanșă, acordarea primului ajutor și transportul accidentaților în teren variat, orientare în teren, realizarea comunicațiilor cu Sistemul 112 și dispeceratele de urgență, radiocomunicații cu echipele terestre și cu echipajele elicopterelor de salvare”, spun cei de la „Salvamont” România.

Etapa pilot a acestei acțiuni s-a desfășurat în anul 2022. Formatul propus de organizatori a fost testat atunci de 17 echipe de salvare montană din România și o echipă din Serbia.

„Reușita acestei întruniri s-a dovedit deopotrivă atractivă și utilă echipelor participante, fapt ce a determinat continuarea organizării acestei competiții”, mai spun organizatorii.

Numărul echipelor salvamont s-a dublat

Reușita evenimentului de anul trecut și valoarea salvamontiștilor români, adevărați profesioniști în domeniu, recunoscută tot mai mult pe plan extern, au făcut ca la ediția din acest an să dorească să se înscrie echipe de salvamontiști din 8 țări, cele mai multe țări cu un turism montan foarte dezvoltat, ca Austria (cu trei echipe înscrise), Italia (cu două echipe înscrise), Cehia, Slovacia, Germania, Spania, Polonia și Serbia.

Alături de aceste echipe internaționale de salvatori montani, se adaugă și 25 de echipe înscrise din cadrul „Salvamont” România. Deci, un total de 36 de echipe se salvamontiști, dublu față de anul trecut, se vor afla timp de trei zile în Rânca din Munții Parâng. Vor concura pentru aș arăta profesionalismul de care dau dovadă, componenții echipelor testându-și calitățile și aptitudinile profesionale.

„Pe lângă echipele amintite deja mai sus, au confirmat că vor participa, ca observatori, responsabili din cadrul Protecției Civile și salvatori din cadrul serviciilor de salvare montană din Ucraina, iar cel mai mare for mondial de profil, CISA ICAR – Comitetul Internațional de Salvare Alpină, încântat de această inițiativă – unică la nivel european – și de interesul manifestat de un număr atât de mare de țări, a solicitat prezența a doi observatori, fiind delegați să participe șeful Comisiei Tehnice Terestre a CISA ICAR, domnul Gebhardt Barbisch, șeful ÖBRD (Österreichischer Bergrettungsdienst) din Austria și un membru din boardul de conducere, domnul Markus Holtz din cadrul Berwacht Oberstdorf din Germania.

Alături de cei doi organizatori principali, Salvamont Romania și Consiliul Județean Gorj, vor fi partenerii oficiali Vodafone Romania, Hervis Romania și Fundația Vodafone, autorități locale si instituții publice din județul Gorj, firme de top pe plan mondial și național, mari producători și distribuitori de echipamente de munte, de salvare și intervenție, protecție, prim-ajutor medical, hidratare si energizare”, mai transmit cei de la „Salvamont” România.

Concursurile vor fi transmise „live” pe internet

La final vă mai furnizăm o informație importantă: evenimentul va fi transmis în direct pe canalele de Facebook si Youtube ale „Salvamont” România. Astfel, oricine va avea ocazia să-i vadă la lucru pe salvamontiștii din toată țara, alături de colegii lor din Europa, într-un eveniment inedit și de înaltă ținută profesională.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii