La „Premianţii fără premii” / Vasile Enea „Haţegana”

La „Premianţii fără premii” / Vasile Enea „Haţegana”

Timp de citire: 2 minute
Sâmbătă, în centrul Devei, societatea civilă propune onorarea publică a activităţii excepţionale a ansamblului folcloric „Haţegana”.
La mijlocul lunii septembrie se împlinesc patru decenii şi jumătate de activitate culturală la ansamblul folcloric „Haţegana”, condus de Vasile Enea, coregraful trupei.
Povestea grupului „Haţegana” începe prin anii ’70, cu alţi dansatori şi un alt coregraf. Dar unul dintre dansatorii de atunci este cel care îi ţine în viaţă pe tinerii de astăzi. Acesta este Vasile Enea, care îşi aduce aminte cu drag de vremurile când a început să danseze. „Aveam nouă ani pe atunci şi s-a făcut la şcoală o selecţie pentru un grup de dansatori care se numea Haţegana. Nu m-au luat. Norocul meu a fost însă că s-a îmbolnăvit unul dintre copii, şi uite aşa, i-am luat eu locul şi de atunci, tot aici am rămas”, povesteşte Vasile Enea.
A fost dansator până după ’90, când a preluat comanda trupei, ca şi coregraf. În tot acest timp, a colindat lumea în lung şi în lat. Îşi aduce şi acum aminte anii şi turneele, ca şi când ar fi fost ieri: ’76 – Belgia, Germania, ’77 – Serbia, ’78 – Rusia, ’79 – Franţa, Serbia, ’82 – Bulgaria, ’83 – Rusia, ’85 Turcia.
După ’90, din nou, peste tot prin lume, pe unde erau festivaluri de muzică populară. Peste tot pe unde a dansat, a ridicat publicul în picioare. El şi colegii lui de trupă, dansatorii Ansamblului „Haţegana”. L-a cunoscut şi pe Ceauşescu, a dansat pentru el în vremurile de dinainte de ’89. La început, grupul aparţinea de Clubul Siderurgistul, acum este al Casei de Cultură din Hunedoara, din 1990.
„Pentru exemplul puternic oferit, de dăruire în activitatea cultural-artistică de promovare a tradiţiilor poporului român, vă propunem să ne întâlnim cu acest om extraordinar, cu Vasile Enea, şi să-i spunem că e minunat, că suntem mândri de el şi că îl susţinem, fie chiar şi moral, în demersul său. Sâmbătă, 12 septembrie 2015, ora 11.00, domnul Vasile Enea vine să îl cunoaştem. Aveţi ocazia să îl priviţi în ochi, să-i spuneţi o vorbă caldă şi să fiţi parte dintre cei care îi vor mulţumi oficial printr-o diplomă şi un buchet de flori venind în faţa statuii lui Decebal din centrul Devei”, ne-au transmis organizatorii evenimentului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii