La Petroșani și în jud. Hunedoara, / PNL și UDMR – braț...

La Petroșani și în jud. Hunedoara, / PNL și UDMR – braț la braț la alegerile locale

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 7 minute

Miercuri, 5 august, la sediul PNL Petroșani, președintele acestei formațiuni politice și totodată primarul în exercițiu al Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi a convocat o conferință de presă.

Așa cum ne-a obișnuit la ultimele conferințe de presă desfășurate pe linie de partid, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a avut și de data aceasta lângă el mai mulți invitați, alături fiindu-i și de data aceasta candidatul PNL Hunedoara la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Adrian David, alături de liderii formațiunii UDMR de la județ, în frunte cu președintele și europarlamentarul Iuliu Winkler.

Așa cum probabil bănuiți, scopul acestei conferințe de presă a fost acela de a prezenta petroșenenilor Protocolul de susținere încheiat la nivel de județ acum câteva zile între PNL-UDMR-PNȚ-CD, care prevede susținerea candidatului Adrian David la fotoliul de președinte al consiliului județean la viitoarele alegeri. Pe de altă parte, în cadrul conferinței de presă, Tiberiu Iacob-Ridzi și Iuliu Winkler au anunțat că și pe plan local la Petroșani, cele două formațiuni, PNL Petroșani și UDMR Petroșani au încheiată o înțelegere fermă de susținere a candidatului liberal, Tiberiu Iacob-Ridzi la funcția de primar al Petroșaniului la alegerile locale din toamnă.

UDMR Petroșani susține candidatura primarului liberal, Tiberiu Iacob-Ridzi la funcția de primar al Petroșaniului

Tonul discuțiilor l-a dat gazda, Tiberiu Iacob-Ridzi făcând cele două anunțuri de care vorbeam, vorbitorul scoțând în evidență faptul că de peste 10 ani cele două organizații de partid, PNL Petroșani și UDMR Petroșani, au o foarte bună relație de colaborare, atât din punct de vedere administrativ cât și politic.

„Astăzi este un moment important, zic eu, pentru viața politică din municipiul Petroșani. Îl avem ca invitat și partener, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată pe domnul europarlamentar Iuliu Winkler, căruia îi mulțumesc pentru colaborarea pe care o avem de foarte multă vreme, nu numai la Petroșani ci în întregul județ Hunedoara. La fel, îi mulțumesc domnului Szell Lorincz, care, la fel, este un prieten de-al nostru și care întotdeauna a fost alături de organizația din Petroșani și de comunitatea maghiară de la Petroșani (…). Așa cum știți, la Deva a avut loc săptămâna trecută semnarea Protocolului de susținere dintre cele două organizații, PNL și UDMR la nivel de județ Hunedoara. La nivel de județ organizația UDMR susține candidatura domnului Adrian David la funcția de președinte al consiliului județean și lista de candidați, unde se regăsesc doi reprezentanți ai UDMR pe lista de consiliu județean.

La Petroșani, organizația UDMR susține candidatura mea la funcția de primar, dar va avea listă proprie de consilieri locali.

Pe această cale vreau să mulțumesc organizației UDMR și domnului președinte Winkler pentru colaborare, pentru deschidere și pentru faptul că reușim de peste 10 ani de zile să avem o relație de colaborare foarte bună, atât din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere politic. Am spus-o de fiecare dată, la Petroșani, comunitatea maghiară de peste 180 de ani conviețuiește cu celelalte naționalități din comunitatea noastră, avem o colaborare extraordinară, iar prezența acestei comunități în mijlocul nostru a fost întotdeauna un plus, atât din punct de vedere social sau cultural, dar și economic, niciodată la Petroșani și în Valea Jiului nu au fost probleme legate de aceste aspecte interetnice”, a menționat Tiberiu Iacob-Ridzi printre altele, la finalul expunerii dând cuvântul președintelui UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler.

Sprijin reciproc PNL-UDMR – la alegerile locale din toamnă

Ca și antevorbitorul, europarlamentarul maghiar a vorbit, de asemenea, de buna colaborare româno-maghiară la nivel de județ și de Petroșani sau Valea Jiului. În urma calculării șanselor, Iuliu Winkler are încredere că după alegerile locale UDMR va avea cel puțin un consilier județean, după 16 ani de lipsă în consiliul județean, trecerea candidatului de etnie maghiară pe locul 5 pe listele liberale reprezentând această siguranță.

„(…) În județul Hunedoara populația maghiară are o pondere demografică de 3,8%. Noi am fost ultima dată în consiliul județean cu consilier județean în 2004. După 2004, deci de 16 ani, n-am mai avut consilier județean. Practic, de când pragul electoral este de 5% nu am mai reușit acest lucru, chiar dacă eu consider că am făcut foarte multe încercări și ne-am străduit foarte mult să ne adresăm tuturor alegătorilor din județul Hunedoara (…). Acum, cu siguranță, în această alianță, putem să fim destul de siguri că nu putem rata intrarea în Consiliul Județean Hunedoara. Eu mă gândesc că poziția de pe locul 5 este o poziție sigur eligibilă (…).

În Petroșani situația este diferită, există cinci localități – Deva, Hunedoara, Petroșani, Lupeni și parțial Vulcan – în care avem o pondere demografică de 7-8 procente. Țin minte că la Petroșani, în urmă cu patru ani, ne-au lipsit 38 de voturi… nu am fost departe de a intra atunci în consiliul local! (…). Obiectivul nostru la Petroșani este să redăm încrederea maghiarilor. Sigur că sprijinul și colaborarea vor fi la fel de necesare și de-acum înainte. Dar dorim să facem apel la comunitate, la unitate și solidaritate în cadrul comunității și să arătăm două lucruri: că maghiarii din Petroșani vor vota lista UDMR și vor propulsa un consilier; în același timp, așa cum au făcut și la alegerile trecute, maghiarii vor vota un candidat de primar pe care l-au testat deja, în care au încredere și îl cunosc, pe actualul primar al Petroșaniului, prezent aici azi alături de mine (…)”, a declarat Iuliu Winkler.

Sigur de victorie

Cel de-al treilea politician care a luat cuvântul miercuri la conferința de presă de la Petroșani a fost Adrian David, prim-vicepreședintele PNL Hunedoara și candidatul la cea mai înaltă funcție de la consiliul județean.

Tânărul liberal a ținut să sublinieze de la început că această alianță a celor trei partide, PNL-UDMR-PNȚ-CD nu are ca scop doar câștigarea alegerilor din toamnă pe plan hunedorean și petroșenean, ci are ca scop și colaborarea de lucru pe plan administrativ și politic în următorii patru ani, dorindu-se formarea unei administrații județene performante. De asemenea, Adrian David e optimist în ceea ce se cheamă câștigarea alegerilor din toamnă la consiliul județean, atât la funcția de președinte, cât și la funcția de consilier local, prim-vicepreședintele PNL subliniind faptul că PNL și aliații vor avea majoritatea în forul de conducere județean.

„(…) Bunele relații dintre Partidul Național Liberal și UDMR sau sprijinul pe care UDMR îl acordă primarului Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, nu este un element de noutate, ci mai degrabă un element de continuitate. Aș putea spune că este o tradiție, iar tradițiile știți bine că se păstrează doar atunci când sunt benefice vieții comunității. Noi, în județul Hunedoara, și eu aici în Valea Jiului am crescut și am fost învățați să respectăm toți membrii comunității, indiferent de etnia lor, indiferent de culoarea fiecăruia, și acest lucru cred că ar trebui să-l propovăduim mai departe, să-l transmitem mai departe copiilor noștri, nepoților noștri. Acesta este modul european de a trăi într-o comunitate, cu respect față de semeni, cu înțelegere și cu eforturi pentru a satisface toate nevoile. Este cât se poate de clar că un județ european, așa cum ne dorim noi, liberalii, să fie județul Hunedoara, nu poate să se construiască decât pe asemenea valori. Acesta este și motivul pentru care ne-am pus la masă și am solicitat sprijinul UDMR și mă bucur că săptămâna trecută am reușit să semnăm Alianța electorală PNL-UDMR-PNȚ-CD. O alianță care va câștiga alegerile în județul Hunedoara, vom câștiga președinția consiliului județean, ceea ce va face să mergem în continuare pe o cale bătută, pe un drum cunoscut de conducătorii celor trei parte, acela de a lucra împreună în folosul cetățenilor din județul Hunedoara. Noi vrem să schimbăm lucrurile în bine, avem profesioniști, avem oameni capabili și o să vedeți că pe lista de consilieri județeni a alianței veți regăsi oameni fie cu multă experiență, fie cu multă încredere acordată de cetățeni. Sunt sigur că acest lucru va fi un plus pentru noi la alegerile din 27 septembrie.

Înainte de a încheia, vreau să-l felicit pe domnul primar, care a știut întotdeauna să-și păstreze lângă el aliații, asta fiind un semn că este un om de cuvânt care știe să-și respecte promisiunile și totodată este un om cu anvergură politică foarte mare.”, a menționat Adrian David.

Puncte de discuții și idei comune

Întrebat la final dacă au fost grele discuțiile pentru încheierea Alianței PNL-UDMR-PNȚ-CD la nivel de județ, Adrian David a răspuns: „Sunt câteva puncte comune care se bazează pe o colaborare corectă între PNL și UDMR, materializată atât în Parlamentul European, cum foarte bine a remarcat domnul președinte Winkler, acolo unde grupurile noastre de europarlamentari lucrează împreună și se străduiesc să aducă împreună o plus valoare în România, cât și la Petroșani de peste 10 ani de zile. Pot, de asemenea, să spun că în ultimii trei ani există o colaborare bună între PNL și UDMR și în municipiul Deva. Acolo unde consilierii noștri locali susțin și formează o majoritate împreună cu alte formațiuni politice. Iar UDMR ocupă în primărie funcția de viceprimar, prin domnul Ferdinand Zoltan Pogocsan. Ulterior, după alegerea domniei sale ca viceprimar s-a dovedit că această soluție a fost una foarte bună pentru municipiul Deva și ne-am dorit să extindem această colaborare la nivelul consiliului județean, pentru că vom forma cu siguranță o majoritate acolo după alegerile din 27 septembrie și avem câteva puncte comune și în zona de investiții, dar și în zonele de asistență socială și culturală, așa cum s-a discutat deja. Practic, am pus toți la masa tratativelor idei și proiecte sustenabile pentru județul Hunedoara. Ne dorim să lucrăm împreună în următorii patru ani și ne dorim o echipă de administrație la nivelul județului performantă, ceea ce județul Hunedoara nu a avut din păcate în ultimii patru ani”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii