O şedinţă de îndată, fără precedent în cei peste 16 ani de când relatăm de la şedinţele de consiliu local de pe cuprinsul localităţilor Văii Jiului, s-a desfăşurat vineri după-amiaza în sala de conferinţe a Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila.
După şedinţa ordinară
de joia trecută, ratată din lipsă de cvorum prin neparticiparea consilierilor locali social-democraţi, în frunte cu viceprimarul Vasilică Jurca, după „indicaţiile preţioase” ale tandemului Nistor-Bobar, primarul Ilie Păducel a convocat pentru vineri, începând cu orele 16:00, o şedinţă de îndată, la care să se regăsească punctul de pe ordinea de zi – „aprobarea bugetului local”, motivaţia fiind dată de jurişti: încadrarea în termenul de până la 3 februarie cum spune legislaţia, cu o lună înainte fiind aprobat bugetul consolidat al ţării.
De data aceasta la şedinţă au venit, pe lângă toţi consilierii liberali, şi consilierii locali pesedişti Marius Heljiu, Zoltan Benke şi Scărişoreanu, plus viceprimarul Vasilică Jurca şi consilierul pecist Florin Ţurcaş, astfel că din acest punct de vedere şedinţa a avut cvorum, pentru aprobarea bugetului fiind necesare 11 voturi, în sală aflându-se 12 consilieri.
„Tras cu cheia”, rea-voinţă sau bătaie de joc la adresa colegilor? Asta-i întrebarea…
Toate bune şi frumoase până ce şi-a intrat în rol consilierul local Florin Ţurcaş. Venit absolut total nepregătit, deşi proiectul cu bugetul îl primise cu şase zile înainte, fără vreo discuţie în comisia de specialitate, în speţă comisia economică din care face parte, care, ca şi celelalte comisii cu excepţia comisiei de cultură, n-a mai avut întruniri înainte de şedinţele ordinare unde să se discute proiectele, cum se întâmplă la toate consiliile locale care se respectă, de nu se mai ştie de când (după părerea noastră un lucru foarte grav şi de neacceptat care nu justifică activitatea consilierilor locali petrileni nici pe departe!). Ţurcaş şi-a bătut joc efectiv de timpul şi munca funcţionarilor care au lucrat la bugetul local, cerând să-i fie explicat fiecare capitol bugetar în parte, întrebând în ce constă acesta, care sunt sumele alocate şi pentru ce, în amănunt, după care la unele dintre acestea a cerut schimbări substanţiale de alocări de sume pentru „ca să facem bani pentru hala industrială de la fosta mină”. Timp de un ceas şi jumătate, poate şi mai bine, consilierul, cu aprobarea tacită a viceprimarului Jurca, care, la un moment dat, a intrat şi el în joc cerând, tot pentru „hală”, scoaterea unor sume de bani de la anumite capitole propuse, „ca să fie pentru un obiectiv care va înfiinţa locuri de muncă pe raza oraşului Petrila, de care petrilenii au atâta nevoie”.
Nelămuririle cel puţin naive ale lui Ţurcaş…
În tot acest timp, toţi consilierii locali s-au uitat unii la alţii neputincioşi, cu primarul în frunte, aşteptând ca discuţiile să se termine şi să se poată vota bugetul local, fără de care aparatul administrativ din primărie nu poate lucra, fiind de-a dreptul paralizat. Cum discuţiile s-au desfăşurat pe un cadru legal, legea permiţând oricărui neinformat să întrebe şi să tot întrebe (bine că nu i-a apucat dimineaţa!), nimeni n-a avut ce să zică, eventual doar a putut să-l ironizeze pe Ţurcaş, mai cu seamă că nu de puţine ori întrebările erau ca acelea ale unui elev de clasa a treia, de genul: „Ce-i cu acest capitol, la ce se referă el?”. Sau, „Aici nu înţeleg nimic, fondul de rezervă ce înseamnă şi de ce avem nevoie de el? Ce îi cu banii ăştia alocaţi acolo?”. Mai mult, primarul a trebuit în cele din urmă să cedeze la mai toate impunerile de tăieri de sume cerute de Ţurcaş şi Jurca, menţionând la finalul parodiei dată pe faţă de cei doi reprezentanţi din consiliul local că face acest lucru deoarece există o vorbă înţeleaptă care spune că „întotdeauna cine-i mai deştept cedează”, iar ţelul acestei şedinţe, acela de a se vota bugetul local, a fost atins în cele din urmă.
Repetăm, dacă s-ar fi discutat toate astea la comisiile de specialitate, nu se ajungea aici. Dar aşa se întâmplă când lucrurile nu se fac cum trebuie, aici tot executivul, juriştii, consilierii locali (minus cei din comisia de cultură) şi prefectura sunt de vină, nu doar Ţurcaş şi Jurca.
Temneanu şi Bălănesc vs. Ţurcaş şi viceprimar
Foarte iritaţi pe situaţia în sine au fost, rând pe rând ori concomitent, consilierii locali Ioan Temneanu şi Doiniţa Bălănesc, ambii în mod special, dar şi consilierii Cornel Preda, Ilie Matei ori preşedintele de şedinţă, consilierul Dragomir. Nu de puţine ori ei au răbufnit la adresa consilierului Ţurcaş şi a „jocurilor din care face parte”, dar şi la adresa viceprimarului, între acesta din urmă şi Doiniţa Bălănesc existând cel puţin vreo două scene de replici acide, liberala dându-i peste nas viceprimarului că nu vrea să aprobe bani pentru spaţiile verzi şi lucrări de acest gen, care ar duce inevitabil la angajarea temporară a cel puţin 20 de petrileni la societatea de gospodărire locală, răspunsul viceprimarului fiind acela că el vrea locuri de muncă noi, „dar nu temporare şi în an electoral, prin acea hală de care tot vorbim fiind înfiinţate locuri de muncă pe perioadă nedeterminată, durabile, nu pe o perioadă scurtă”.
Ioan Temneanu a stat ce a stat, dar în momentul în care l-a auzit pe viceprimar că o dă la întors cu hala şi locurile de muncă, a ţipat ca din gură de şarpe: „Bravo, domnule viceprimar, v-a apucat grija locurilor de muncă, tocmai acum, în an electoral! Dar anul trecut, acum doi ani, acum trei ani ce făceaţi?”. Plus alte „urări” de bine adresate viceprimarului tot de acelaşi consilier, care mai apoi a revărsat şi un val de ironii către consilierul Ţurcaş, la un moment dat luând calculatorul şi făcând scăderile la sumele propuse a se scădea de Ţurcaş, „ca să vedem dacă vă ajung de hală, nu de altceva…”. Au urmat alte scene şi mici frecuşuri sau înţepături, de-o parte şi de alta, pe care nu avem spaţiu să le mai relatăm acum, deşi pentru cititori ar fi savuroase (mai puţin pentru petrileni, care s-ar simţi probabil ruşinaţi şi jigniţi de ce se întâmplă în consiliul local cu anumiţi reprezentanţi care au primit girul lor de a fi acolo să-i reprezinte!), într-un final totul stingându-se după vot.
Pentru hală s-a făcut totul: tăieri de bani de la salubritate, spaţii verzi, cultură, religie-biserici şi publicitate!
Dar să vedem împreună de unde au tăiat consilierul Ţurcaş şi viceprimarul Jurca bani, în cele din urmă primarul Păducel şi ceilalţi consilieri acceptând, de voie, de nevoie, doar ca să treacă bugetul. Practic a fost vorba de un mic şantaj făcut de cei doi, în sensul: nu sunteţi de acord, nu votăm bugetul şi n-aveţi 11 voturi!
În primul rând şi primul capitol de care s-a legat Ţurcaş a fost publicitare-promovare anunţuri primărie: în loc de 40 mii lei, 20 mii lei (asta după ce înainte ceruse 10 mii lei, secretarul Vărgatu şi funcţionarii explicându-i că într-un an sunt „multe anunţuri de făcut în presă şi aceşti bani nu ajung până la rectificare”). Apoi, la cultură, în loc de 100 mii lei, doar 40 mii lei, căci, vorba aceea, Petrila n-are nevoie de evenimente culturale, ci de locuri de muncă, uitându-se probabil că şi hrana spirituală a unei comunităţi are rolul ei bine defint… La capitolul religie-biserici, s-a propus 0 (zero) lei. După ce consilierul Temneanu a intervenit susţinând că nu-i drept ce se întâmplă, deoarece până acum, an de an, unele biserici au primit bani pentru reparaţii, iar celorlalte li s-a spus că vor primi bani în anii următori, prin rotaţie, Ţurcaş a fost de acord cu suma de 25 mii propusă de primarul Păducel, „măcar până la rectificare să avem 20 de mii pentru capela din Cimpa”. În fine, cele 2 miliarde de la zonele verzi, de care vorbea şi consilierul Doiniţa Bălănescu, au fost trecute 1,5 miliarde lei la… hală, „unde ne trebuie între 15 şi 20 de miliarde de lei”, spre dezamăgirea consilierului liberal, viceprimarul motivând că nici anul trecut nu au fost alocări, „deci se poate funcţiona”. Asta în contradicţie cu primarul Ilie Păducel care spunea „că drept dovadă că n-au fost bani trecuţi, acum ne cresc crengi de copaci care ajung la firele de curent electric”. Partea cea mai tare, la propunerea viceprimarului, două miliarde lei nu vor mai ajunge la salubritate, ci tot la hala industrială!
Au strâns cam o treime din suma pentru hală… Restul? Când o vrea Domnul…
Şi uite aşa, au făcut rost pentru hală de vreo patru miliarde şi ceva din 15-20 de miliarde cât spunea viceprimarul Jurca! Suntem curioşi să vedem de unde diferenţa… Sau s-o face vreo hală mai mică… Dar atunci nu mai vine investitorul… Cum suntem curioşi şi ce vor spune cei de la Edil Urban, care sunt nevoiţi iar să se descurce cum pot pentru întreţinerea curăţeniei şi a spaţiilor verzi. Of, of, câtă preocupare pentru această minunată hală, care va aduce „bunăstare cetăţenilor şi locuri de muncă…”. Dar parcă nu mai bine nu se închidea mina şi erau şi locuri de muncă? Mare-i grădina Ta, Doamne! Dacă credeaţi că numai la guvern sunt capete luminate care gândesc „strategii” pe termen scurt, mediu şi lung anapoda, se găsesc şi destule capete încălzite la nivel local, că, vorba aceea, interesul poartă fesul. Dar, totuşi, parcă la Petrila unii prea sar calul…
Corneliu BRAN