La Petrila s-a discutat despre / Protecţia şi educaţia copiilor afectaţi de...

La Petrila s-a discutat despre / Protecţia şi educaţia copiilor afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate a părinţilor

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

Joi, 10 decembrie, la sediul „Salvaţi Copiii” din Petrila a avut loc o conferinţă de lansare a unei campanii locale de promovare a serviciului de consiliere telefonică şi online şi de informare pentru părinţi, organizată de Salvaţi Copiii, filiala Hunedoara. Este vorba de noul serviciu help-line 0800.070.040 şi a platformei www.copiisinguriacasa.ro, dedicate părinţilor şi copiilor „afectaţi de migraţia economică, persoanelor în grija cărora rămân copiii, dar şi specialiştilor din domeniul protecţiei şi educaţiei, or al altor persoane interesate”.
Valeria Popescu – amfitrion şi moderator al discuţiilor
„Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate a părinţilor” a fost titlul tematicii prezentate joi la Petrila, iar preşedintele filialei Hunedoara al organizaţiei „Salvaţi Copiii”, doamna Valeria Popescu, a fost pe tot parcursul eevenimentului moderatorul punctelor de discuţie, dar şi persoana care a prezentat audienţei în ce va consta campania locală de promovare a serviciului de consiliere şi de informare a părinţilor cu privire la obligaţiile ce le revin atunci când părăsesc ţara.
Costel Avram – „voluntar” cu acte-n regulă 
Pe lângă reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara prezenţi în sală, au mai luat cuvântul şi o serie de invitaţi, printre care îi amintim aici pe omul de aface­ri lupenean Emil Părău, pe liberalul Costel Avram, dar şi alte câteva persoane, printre care medici de la Spitalul de Urgenţă Petroşani, sau din alte sfere de activi­tate. Toţi au subliniat importanţa muncii depuse de cei de la „Salvaţi Copii” din Petrila şi din toate zonele filialei hunedorene. În ceea ce priveşte problema de faţă, vorbitorii au subliniat faptul că, într-adevăr, aceşti copii care rămân singuri, doar în grija unor cunoştinţe, sunt afectaţi negativ din punct de vedere pshihic pe viitor, mai ales că mulţi dintre ei sunt părăsiţi temporar, pe perioade destul de lungi, la vârste destul de fragede, practic la o vârstă când ar avea nevoie de căldura părintească. Costel Avram a menţionat spre sfârşitul discursului susţinut că îi roagă pe cei de la „Salvaţi Copiii” să îl lase ca de două ori pe lună să facă voluntariat de-acum înainte la „Salvaţii Copiii” din Petrila, lucru acceptat pe loc de doamna preşedinte Valeria Popescu. „Da, vă dăm să semnaţi o adeziune de voluntar după acţiune, nicio problemă”. De altfel, lucrul acesta nu-i o noutate, Valeria Popescu a explicat că în repetate rânduri Costel Avram şi organizaţia liberală petrileană au sprijinit organizaţia, inclusiv financiar şi cu „generozitate”, după cum a subliniat doamna preşedinte.
Sală arhiplină – semn bun (că ne pasă!)
În afară de cei amintiţi mai sus, am văzut în sala arhiplină, o serie de persoane cunoscute în Vale sau în Petrila, printre care îi amintim aici pe: procurorul Robert Scorţea, pe avocatul Cristian Tinca, pe Marinel Stana din cadrul poliţiei municipale din Petroşani, pe doamnele director Diana Zamfirache, Sorina Stana de la DGASPC Hunedoara, pe şefa DGASPC Petrila, Carmen Pădurean, pe şeful azilului de persoane vârstnice din Lonea, Doru Codrea şi, nu în ultimul rând, pe consilierul local liberal Doiniţa Bălănesc, consilierul local social-democrat Marius Heljiu. Să ne scuze multitudinea de medici, asistente medicale, profesori, voluntari din cadrul asociaţiei, prezenţi, dar cărora le cunoaştem numele mai puţin, dar îi amintim pe toţi aici că aşa se cuvine.
Mii de copii hunedoreni
Din statistica prezentată privind situaţia comparativă a copiilor „cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate” rezultă că în judeţul Hunedoara sunt înregistrate la D.G.A,S.P.C. Hunedoara un număr de 2.580 de copii, iar la I.S.J. Hunedoara un număr de 4.191 de copii. Foarte mulţi dintre aceştia sunt şi din Valea Jiului, iar semnalul de alarmă tras joi de „Salvaţi Copiii” trebuie privit ca un semnal de alarmă, dar şi ca un lucru care trebuie remediat.
Ce spune legea şi ce fac mulţi părinţi?
Iar dacă avem legi în acest sens, ele trebuie şi respectate de părinţi. Pe care îi înţelege toată lumea, pleacă să câştige o leafă mai bună, toţi gândindu-se la familie, la copii. Dar pe de altă parte, nu poţi să-ţi laşi copiii cu lunile, cu anii, de izbelişte, în casă singuri, sau doar în grija unor vecini sau, sau a unor prieteni care îi mai caută din când în când… Legea spune clar că „părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă înb străinătate, are OBLIGAŢIA de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu MINIM 40 de zile înainte de a părăsi ţara”. „Notificarea va conţine, în MOD OBLIGATORIU, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz”. Nu în ultimul rând, Legea NR. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, mai spune la articolul 104, aliniatul 3: „Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de instanţa de tutelă…”. Or câţi procedează aşa? Din ceea ce susţin cei de la asistenţă socială, foarte puţin, la Petroşani doamna Cristina Mraz, şeful DAS, fiind chiar intrigată de acest aspect într-o discuţie pe care am avut-o nu demult pe acest subiect.
Campanie concomitentă 
În fine, încheiem acest material înştiinţându-vă că această campanie locală din judeţul Hunedoara efectuată de „Salvaţi Copiii”, filiala Hunedoara, cu privire la acest subiect delicat şi totodată destul de periculos pentru copiii şi tineri, va include organizarea de caravane, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, la care vor participa specialişti din cadrul organizaţiei „Salvaţi Copiii”, cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. De asemenea, periodic, vor fi organizate întâlniri cu părinţi şi persoane în grija cărora au rămas copii, dar şi alte întâlniri şi evenimente cu reprezentanţii serviciilor publice de asistenţă socială şi ale şcolilor din localităţile hunedorene, implicit şi din Valea Jiului. În aceeaşi perioadă, noiembrie 2015-mai 2017, cât este stabilit programul, vor fi derulate evenimente identice şi în Bucureşti, Argeş, Braşov, Dolj, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Neamţ, Iaşi, Suceava, Vaslui, Mureş şi Timiş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii