La Petrila, „Rapsodia Munţilor”, / Un festival susţinut şi de Asociaţia „Rosa...

La Petrila, „Rapsodia Munţilor”, / Un festival susţinut şi de Asociaţia „Rosa Multiflora”

Timp de citire: 7 minute
Ediţia a II-a a festivalului-concurs de muzică populară „Rapsodia Munţilor” s-a desfăşurat duminică, la Casa de cultură din Petrila, cu un real succes.
38 de copii şi tineri
din tot judeţul, grupaţi pe trei categorii de vârstă cuprinse între 6 şi 20 de ani, s-au întrecut duminică, 8 noiembrie, începând cu orele 11:00, pe scena Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila, în cadrul unui festival-concurs cu caracter judeţean. Organizatorii trebuie felicitaţi pentru organizarea fără cusur a show-ului muzical de excepţie de duminică: Asociaţia „Rapsodia Munţilor”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Petrila şi Asociaţia „Rosa Multiflora” Petroşani.
Juriu profesionist. Concurenţă acerbă
Sala, plină ochi de concurenţi şi de susţinătorii sau admiratorii concurenţilor, dar şi de petrileni care iubesc muzica populară, a fost caldă şi entuziasmată. Timp de câteva ore, copiii şi tinerii adolescenţi au prezentat un program cum rar le-a fost dat petrilenilor din sală să vadă.
Juriul – cel care a acordat notele şi care a făcut ierarhia finală pe cele trei categorii de vârstă, 6-10 ani, 11-14 ani şi 15-20 ani – a fost format din profesionişti: prof. Teodora Jurca (fost director al şcolii de muzică din Petroşani din cadrul Şcolii Gimnaziale I.G. Duca), prof. Tiberiu Coconeţ (de la Asociaţia „Lirica”, asociaţie cu care „Rapsodia Munţilor” are un parteneriat permanent), doamna Aida Roşca (profesoară de muzică la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Petrila şi la şcoala de muzică de la „I.G. Duca” Petroşani), solistul de muzică populară Eugen Pistol (totodată şi coordonatorul activităţilor din cadrul Casei de Cultură Orăştie) şi Dumitru Gălăţan-Jieţ (colaborator ZVJ, autor al câtorva volume despre viaţa momârlanilor).
Prin sală
am văzut şi câţiva oameni de marcă ai Petrilei, şi nu numai, cărora le-am cerut să-şi împărtăşească gândurile printre rândurile ziarului nostru.
Aflat în primele rânduri, primarul Ilie Păducel a fost şi de data aceasta prezent alături de grupurile de tineri şi de copii care au evoluat în acest concurs-festival. După ce a rostit pe scenă câteva cuvinte de bun venit, adresate participanţilor, şi după ce a urat mult succes tuturor concurenţilor, edilul a adresat câteva cuvinte şi pentru ZVJ: „Nu puteam lipsi, din moment ce şi noi, primăria şi consiliul local, suntem parteneri la acest festival-concurs cu caracter judeţean. Întotdeauna mă bucur să fiu alături de tinerii noştri, de copiii noştri frumoşi şi talentaţi, care duc mai departe tradiţiile noastre, cântecul, portul şi obiceiurile. Ce poate fi mai frumos decât să te bucuri alături de aceşti copii senini, plini de viaţă şi de talent într-o zi de duminică? Fiindcă festivalul-concurs are un caracter judeţean, vreau să-mi permiteţi să le transmit tuturor oaspeţilor un călduros Bun Venit în oraşul Petrila şi felicitările mele pentru programul prezentat. Din punctul meu de vedere, toţi cei care participă sunt câştigători şi le mulţumesc pentru faptul că mi-au făcut mie şi celor prezenţi ca spectatori o duminică mai altfel, o duminică plăcută şi relaxantă. Iar altă dată îi mai aşteptăm în oraşul nostru cu mult drag”, ne-a declarat primarul Petrilei.
Vulcăneanul Dorel Şchiopu, vicepreşedintele Asociaţiei „Rosa Multiflora” 
Petroşani, a fost cel care a venit în sală şi cu un mesaj din partea preşedintelui asociaţiei, Costel Avram, care, din motive obiective, nu a putut fi prezent. După ce a vorbit de pe scenă celor prezenţi, cu multă căldură, menţionând printre altele că asociaţia şi membrii ei vor sprijini întotdeauna cultura locală şi, mai ales, tinerii sau copiii în tot ceea ce fac ei pentru comunitate, ne-a acordat şi nouă o scurtă declaraţie: „Încerc azi să-l înlocuiesc pe Costel Avram, plecat la o acţiune culturală în satul lui din Bucovina natală, şi sper să o fac cât mai bine. Dacă apreciez ceva la Costel Avram, este această legătură foarte strânsă faţă de locurile natale. Chiar dacă e departe şi a ajuns om mare, Costel Avram n-a uitat niciodată de unde a plecat, fapt demn de apreciat. Rosa Multiflora a fost întotdeauna aproape de copiii talentaţi implicaţi în sport sau cultură, de copiii talentaţi la învăţătură sau de copiii şi tinerii implicaţi în probleme de sănătate. Apreciem egida sub care se desfăşoară această acţiune de azi de la Petrila, cu adevărat folclorul este o punte între trecut şi viitor şi este foarte important că aceşti copii continuă tradiţiile şi legăturile cu rădăcinile. E minunat ce fac ei şi cei care-i coordonează şi este logic ca şi noi, cei din Asociaţia Rosa Multiflora, să fim alături de ei”.
Daniel Preda, un alt membru al Asociaţiei „Rosa Multiflora”, a grăit câteva cuvinte frumoase legate de eveniment: „Este o atmosferă plăcută. Păcat că nu este atâta lume implicată cum mi-aş dori eu să se întâmple pentru această acţiune cu caracter judeţean desfăşurată în oraşul Petrila. Mi-aş dori ca în anii următori acest festival-concurs, ajuns la ediţia a II-a, să fie mai bine pus în valoare şi să fie sprijinit nu doar de factori locali sau regionali, ci şi de factori externi, astfel încât tradiţiile judeţene, folclorul, portul popular şi tot ce ţine lumea satului hunedorean să fie sprijinite şi scoase într-o mai mare evidenţă, inclusiv pe plan naţional”.
Cătălin Ţugulea este unul dintre părinţii implicaţi în anumite evenimente culturale de pe raza Petrilei. Iată ce a declarat pentru ZVJ: „Am venit cu fata la spectacolul-concurs de muzică populară organizat de Rapsodia Munţilor în parteneriat cu alţi factori locali şi asociaţii. Sunt bucuros că se fac asemenea activităţi cu caracter judeţean în micuţa noastră localitate. Şi eu mă implic şi sunt iniţiatorul unui alt festival, intitulat Fii star în ţara ta!, la anul având loc cea de-a treia ediţie. Şi spun asta gândindu-mă ce bine este faptul că mai există astfel de iniţiative locale, unde talentul acestor tineri minunaţi pe care-i avem poate fi scos în evidenţă şi subliniat ca atare”.
Am stat de vorbă şi cu solistul de muzică populară Eugen Pistol din Orăştie, prezent în juriu, un om care a absolvit cursurile de inginerie la facultatea de pe Dealul Institutului şi care este în acest fel strâns legat de Valea Jiului. Iată ce ne-a declarat, printre altele: „Mă bucur că azi am ocazia să fiu la Petrila. N-am mai fost în Valea Jiului şi în Petroşani cam de o lună, când am avut întâlnirea de 30 de ani de la absolvirea Institutului de Mine. Constat că atmosfera din sală e sinceră. În al doilea rând, mă bucur să constat că s-au investit bani. Eu, ca şi coordonator de activitate la casa de cultură din Orăştie, vă spun sincer că n-aş fi reuşit să strâng bani pentru aşa ceva; am fost manager până anul trecut, acum coordonez activitatea ca referent cu studii superioare, practic execut aceeaşi treabă cu mai puţini bani…. În al treilea rând, constat cu plăcere că la Petrila există o minunată casă de cultură. Efectiv, am rămas mut faţă de ceea ce văd, o splendoare de instituţie de cultură. Bravo edililor! Noi, la Orăştie, avem o casă de cultură, dar n-avem voie să dăm drumul la căldură. Clădirea este cedată consiliului judeţean pentru renovare… Cine ştie, în zeci de ani, când se va renova! E o glumă… dar serioasă, cred că domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara mă cunoaşte… E de altfel şi un mesaj către dumnealui, poate ne rezolvă şi nouă problema cu casa de cultură. În al patrulea rând, aş dori să-l salut prin intermediul ZVJ, dacă tot sunt aici, pe domnul primar al Petroşaniului, domnul Tibi Iacob-Ridzi, care este absolvent ca şi mine de IMP şi, de câte ori ne întâlnim prin judeţ sau prin ţară, ne simţim minunat”.
În fine,
şi nu în ultimul rând, am stat de vorbă şi cu dl. Iulian Doda, creierul acestei manifestări culturale, care, împreună cu soţia dumnealui, a făcut posibil ca acest festival-concurs să capete caracter judeţean şi să prindă amploare, prin participarea la concurs a aproape 40 de tinere talente din toate colţurile judeţului şi din Valea Jiului.
„Ideea aceasta de festival-concurs cu caracter judeţean nu este de-acum, e din anii trecuţi, dar abia acum am concretizat-o. În toate spectacolele din Valea Jiului, pe unde am umblat, am văzut deosebit de mulţi tineri, foarte talentaţi. Şi atunci, normal, ideea a venit foarte uşor. Ne dorim prin acest festival-concurs, pe care noi încercăm să-l organizăm an de an, să promovăm tinerele talente din Valea Jiului. După experienţa de anul trecut, când festivalul a cuprins voci de copii şi tineri din Valea Jiului, anul acesta, după o analiză complexă şi după ce împreună cu noi au venit şi câţiva parteneri, care ne-au sprijinit, am ajuns la concluzia că avem puterea să atragem spre festival şi voci talentate de tineri şi copii din tot judeţul. Ne bucurăm pentru faptul că avem azi 38 de participanţi la concurs şi un juriu profesionist, competent, format din cunoscători ai genului de muzică, populară, dar şi ale tradiţiilor, portului şi obiceiurilor româneşti şi hunedorene. Mulţumim încă o dată tuturor celor care ne-au sprijinit, precum şi copiilor şi tinerilor care au participat”, ne-a declarat Iulian Doda.
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii