O societate din Uricani, S.C. Audiomed S.R.L., în colaborare cu SVSU Petrila, a venit pe piaţa muncii cu o idee excelentă: formarea şi pregătirea a unei serii de servanţi-pompieri calificaţi, prin organizarea unor cursuri de pregătire teoretice şi practice acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cu avizul Inspectoratului General pentru Situaţiile de Urgenţă.
Neculai Alexandrescu, şeful SVSU Petrila, ne-a oferit câteva amănunte pentru cei interesaţi. De reţinut este faptul că aceste cursuri care vor avea loc la Petrila vizează în primul rând toate SVSU-urile judeţene care au în componenţă personal, dar care nu este calificat în meseria de pompier. Fireşte, că bineveniţi la aceste cursuri sunt şi tinerii cu vârste de peste 18 ani, care doresc să practice pe viitor această meserie, dar şi persoanele de vârstă mijlocie care în prezent poate că nu au un loc de muncă şi doresc o calificare în această meserie, sperând ca pe viitor să găsească un post liber de pompier.
„Avem o colaborare cu această societate din Uricani, cu avizul IGSU, ideea venind în sprijinul celor care doresc să se califice în meseria nobilă de pompier. Pe de altă parte venim şi în sprijinul formaţiunilor care au angajaţi oameni, dar care nu sunt calificaţi. La noi, nu este cazul, toate cele 20 de persoane angajate în cadrul SVSU Petrila au calificare în domeniu. Cursul se adresează celor din domeniu, din cadrul SVSU-urilor judeţene sau din judeţele limitrofe. De aici am pornit această colaborare, dar, fireşte, la cursuri se pot înscrie şi oameni care doresc ca pe viitor să practice această meserie. Întâmpinăm mari probleme la acest capitol, pentru că nu există firme specializate care să califice oamenii în meseria de pompier, decât foarte departe de judeţul nostru. Cursul durează 162 de ore, dintre care 54 sunt ore de teorie şi 106 de practică. Lector la orele teoretice este domnul colonel în rezervă Sas, de la Deva, iar partea teoretică se predă la liceul din Petrila. Noţiunile practice se aprofundează la sediul SVSU Petrila”, ne-a declarat Neculai Alexandrescu.
Alte amănunte am aflat de la Bogdan Bădău, reprezentantul firmei „furnizor de formare profesională”, cum a denumit dumnealui firma din Uricani care organizează aceste cursuri în colaborare cu cei de la SVSU Petrila: „Cursurile costă 660 lei şi sunt acreditate de cele două ministere, cu avizul IGSU. Din discuţiile purtate cu domnul Alexandrescu şi cu alţi reprezentanţi din cadrul formaţiunilor de pompieri, am ajuns la concluzia că ar fi necesare şi în zona noastră organizarea unor cursuri pentru calificarea în meseria de pompier. Cel mai apropiat furnizor pentru calificarea în această meserie este tocmai la Oradea şi la Bucureşti. Mai exista la Timişoara aşa ceva, dar în momentul de faţă cred că firma respectivă nu mai are acreditare. Mă bucur că până acum avem deja doritori, pe data de 19 octombrie a început prima serie şi avem deja o grupă formată”.
Tot Bogdan Bădău ne-a spus faptul că oricine doreşte să se înscrie o poate face în continuare, „pentru că o dată ce se înscriu mai mulţi pornim o nouă serie”. Alte relaţii şi detalii privind înscrierea le puteţi afla de la SVSU Petrila.