La muzeul din Deva / Cochilii de melci din familia Cypraeidae

La muzeul din Deva / Cochilii de melci din familia Cypraeidae

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: un minut

De sâmbătă, 1 august, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva propune vizitatorilor o altă categorie de piese în cadrul acţiunii „Exponatul lunii”. Aceste piese pot fi admirate în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Astfel, pe parcursul acestei luni vizitatorii au ocazia să admire mai multe cochilii de melci din familia Cypraeidae. Rotunjimea, netezimea, luciul şi strălucirea smalţului ce le acoperă cochilia, culorile şi desenele foarte variate i-au îndemnat uneori pe oameni să-i compare cu diferite animale: ghiocul-tigru (Cypraea tigris), ghiocul-panteră (Cypraea pantherina), ghiocul cap-de-şarpe (Cypraea caputserpensits), ghiocul-cârtiţă (Cypraea talpa) etc.

expo lunii august 2015 (5)„Ghiocii, răspândiţi mai ales în Oceanul Indian şi în Pacificul de Vest, trăiesc în apele superficiale sau la adâncimi nu prea mari, în recifele de corali. Cochiliile de Cypraea pantherina ajung, în medie, la 5,7-6,5 centimetri lungime, cu o dimensiune minimă de 3,7 centimetri şi o dimensiune maximă de 11,8 centimetri. Forma acestor cochilii este aproximativ alungit-piriformă şi sunt destul de grele pentru dimensiunea lor. Suprafaţa dorsală este netedă şi lucioasă, de obicei, albicios sau pal maro, dens acoperită cu pete circulare maro închis”, spun specialiştii muzeului devean.
Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii