La Mina Petrila / Se extrage în loc de cărbune… fier

La Mina Petrila / Se extrage în loc de cărbune… fier

Timp de citire: 2 minute

Ultimele zile ale Minei Petrila consemnează o intensă activitate în subteranul minei pentru extragerea… utilajelor miniere necesare celorlalte mine ale SNÎMVJ şi CEH care mai dau producţie.

Scot utilaje pentru minele Lonea şi Livezeni

În aceste zile, prin galeriile Minei Petrila circulă echipe de lucru care scot utilajele miniere la suprafaţă. Peste o lună şi jumătate nu va mai circula nimeni, acesta fiind din nefericire pentru Valea Jiului şi Petrila sfârşitul „biologic”/ „fizic” al acestei mine.

„Personalul care a rămas după disponibilizările de la Mina Petrila efectuează în aceste zile lucrările de închidere de circuite şi de dezafectare de galerii, respectiv se scot utilaje, cabluri, ţevi, în vederea valorificării lor sau a transferului către minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Suntem sprijiniţi şi de echipe din cadrul CEH. În fiecare zi scoatem din galerii tot ce poate fi vândut sau refolosit de colegii noştri, iar până la finalizarea procedurilor de evaluare şi de transfer prin licitaţie vor fi ţinute la suprafaţă. Am găsit înţelegere din partea CEH, astfel că am făcut echipe mixte, care sunt supravegheate şi instruite conform procedurilor în vigoare. Continuăm închiderile conform proiectului tehnic de închidere, astfel încât până la finalul lunii decembrie, în subteranul minei, toate lucrările vor fi închise”, ne-a declarat marţi Aurel Anghel, directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine „Valea Jiului”.

 Soarta clădirilor istorice incertă

Dacă în subteran lucrurile sunt clare, la suprafaţă există o problemă. Dacă până acum se susţinea sus şi tare că toate clădirile din curtea celei mai vechi mine din Valea Jiului vor fi demolate, se pare că cei din minister, la presiunea unor organizaţii civile şi a unor petrileni, s-au întors cu 180 de grade, punând în dificultate lucrările de demolări de la suprafaţă. Producţia la mină s-a închis aşa cum se planificase, minerii au plecat… dar, onor. ministerul n-are nici acum habar ce clădiri trebuie puse la pământ, toate sau câteva, ţinând cont că există printre ele şi câteva clădiri istorice! Această stare de fapt pune sub semnul întrebării tot planul de închidere al minei.

„Încă nu ne-a venit răspunsul clar de la minister pentru lucrările de suprafaţă. S-ar putea să avem o întâlnire săptămâna viitoare la minister cu privire la acele clădiri care sunt în procedură de clasificare ca fiind monumente istorice. Aşteptăm o rezoluţie fermă, să ştim exact ce avem de făcut vizavi de aceste clădiri”, a declarat Aurel Anghel.

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii