La Lupeni, în Palatul Cultural „Minerul” / Concursul de arhitectură organizat pentru reactivarea...

La Lupeni, în Palatul Cultural „Minerul” / Concursul de arhitectură organizat pentru reactivarea şi reabilitarea unei clădiri de patrimoniu istoric din localitate şi-a desemnat, într-un cadru festiv, câştigătorii

Timp de citire: 4 minute

Un inedit concurs de arhitectură, cu scopul de reactivare și reutilizare a unei clădiri istorice din Lupeni, o fostă casă de protocol ce aparține de parohia romano-catolică din localitate, a fost organizat de către Asociația „Urban Lab Valea Jiului” pentru Asociația Umanitară „Kandila” Petroșani, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara și Primăria municipiului Lupeni.

Studenți participanți la concurs din centre mari universitare din țară și de la Chișinău

Practic, la acest concurs, au fost invitați să participe studenți din cadrul facultăților de arhitectură din toată România, care „să vină cu idei de proiectare pentru transformarea acestei clădiri de patrimoniu într-o pensiune cu rol de antreprenoriat social”.
Alexandru Kelemen, cel care coordonează printre altele și activitatea Asociației „Kandila” Petroșani și care s-a ocupat îndeaproape de acest concurs de idei de proiectare ale tinerilor viitori arhitecți, din centre universitare recunoscute în țară, precum București, Timișoara, Cluj-Napoca sau Oradea, dar și din Chișinău, Republica Moldova, susține că această provocare lansată către studenții de la arhitectură a prins foarte bine și „scenariul de reconversie și eventual extindere a clădirii va asigura o utilizare eficientă a volumetriei și suprafețelor disponibile ale acesteia, scoțându-se în evidență, nu în ultimul rând, și toate elementele specifice locului”.

Premii și premianți, juriu și invitați

Fiind vorba de un concurs, firește că au existat și premii și premianți, iar zilele trecute, în cochetul Palat Cultural „Minerul” Lupeni, primăria a organizat o festivitate de premiere, unde alături de studenți au fost invitați și reprezentanți ai juriului și ai echipei ce s-a ocupat de acest proiect. Este vorba de arhitecți români foarte cunoscuți și cu rezultate meritorii în ceea ce înseamnă „arhitectură” și tot ce ține de ea, precum: doamnele Ilinca Păun-Constantinescu din Capitală, care este implicată după cum se știe și în proiectul legat de fosta Mină Petrila, Cristina Purcar din Cluj-Napoca și Alice Minghel din Graz, Austria, dar originară din Timișoara, și nu în ultimul rând Silviu Medeșan din Oradea. Alături de ei, gazdă bună din partea lupenenilor a fost primarul Lucian Resmeriță, plus reprezentanți ai altor organizații din cadrul societății civile de pe cuprinsul Văii Jiului. Tot în sală a fost prezent și arhitectul Mihai Danciu, implicat de asemenea în proiectele legate de fosta Mină Petrila și altele pe linie de arhitectură urbanistică și design arhitectural ce vor fi implementate în următoarea perioadă în Vale. Arhitectul face de altfel parte din echipa de proiect, alături de Ștefana Bădescu, Laura Manole și Laurențiu Lupu.
Premiul întâi a fost obținut în urma jurizării temeinice de către studenții Alexandra Iosif, Andrei Ivanovits și Valerian Ionuț-Ursachi, echipa din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Ei au fost premiați cu suma de 1500 de euro. Doi studenți din cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara, respectiv Alex Ban și Sebastian Sgaroiu, au obținut locul al doilea, fiind premiați cu suma de 750 de euro. Premiul trei a revenit celor trei studenți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, respectiv Cătălina Rohian, Gabriela Mojolic și Mădălina Buzatu, premiați de organizatori cu suma de 250 euro.

Primarul e foarte mulțumit că se salvează astfel de la degradare o clădire de patrimoniu
După eveniment, invitații au făcut o vizită în locul care a fost tema concursului, urmată de o scurtă vizită la fosta școală a Parohiei Romano-Catolice din Lupeni și la Exploatarea Minieră Lupeni.
Primarul Lupeniului s-a arătat extrem de mulțumit nu doar de acțiunile în sine legate de acest concurs, ci și de efectul scontat prin derularea acestui proiect.
„Cei de la Asociația Kandila Petroșani trebuie felicitați pentru această inițiativă. După cum s-a văzut, concursul a atras foarte mulți studenți de la Arhitectură, de la facultățile marilor centre universitare din țară. Au venit alături și studenți din Chișinău, ceea ce nu poate decât să fie lăudabil, semn că tinerii arhitecți sunt interesați și pasionați de această meserie și chiar dacă sunt încă studenți cu siguranță că vor ajunge departe în această meserie, ținând cont de munca lor de zi cu zi, de talentul lor și de preocuparea necontenită pentru studiu. Mă bucur că, prin acest proiect al celor de la Kandila și al domnului Alexandru Kelemen, care coordonează acolo activitatea, putem să redăm unei alte clădiri istorice din Lupeni, din vechiul centru, strălucirea și mai ales utilitatea pentru viitor. O clădire care va fi repusă în valoare din toate punctele de vedere, inclusiv, firește, arhitectural. Ea va fi astfel salvată de la degradare, iar proiectul social ce se va derula acolo va pune în evidență și latura economică și turistică legate de dezvoltarea continuă a municipiului Lupeni. Felicitări și pe această cale tuturor celor care au pus umărul la acest proiect și studenților care au participat!”, ne-a transmis primarul Lucian Resmeriță.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii