Primăria şi Consiliul Local Petroşani au alocat 15.000 lei pentru susţinerea unei manifestări de tradiţie, în care se vor regăsi şi aproximativ 2.000 de porţii de păsat şi tocană de oaie, ce vor fi distribuite sâmbătă dimineaţa tuturor cetăţenilor prezenţi.
A V-a ediţie a Târgului de Produse Tradiţionale va debuta vineri, 16 octombrie, la Petroşani. Zeci de producători de produse tradiţionale româneşti, inclusiv din Valea Jiului vor încerca să-şi promoveze în faţa petroşenenilor produse care mai de care mai originale şi mai naturale, aşa cum s-a întâmplat şi la primele ediţii. De vineri şi până duminică, petroşenenii vor avea ocazia să cumpere produse de panificaţie, lactate şi produse din lapte, mezeluri şi produse din carne, produse apicole, vinuri şi musturi, ori alte delicatese de la zecile de standuri şi tarabe amenajate în acest sens pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, de la Primărie şi până pe strada Carpaţi. Nu vor lipsi telemeaua de vacă sau de oaie, caşul şi alte specialităţi culinare făcute ca pe la stânele şi gospodăriile noastre, sloiul de oaie, mezelurile, pâinea sau cozonacii cu specific local. Circulaţia de drum pe acest segment va fi oprită şi va fi deviată, încă de joi seara, când comercianţii îşi vor amenaja standurile cu produsele.
„Ineditul din acest an vor fi spectacolele de muzică populară, care vor însoţi acest eveniment pe parcursul celor trei zile, precum şi jocurile care vor aduce distracţia pentru cei tineri. Cap de afiş la muzica populară va fi cunoscutul Dinu Vereşezan din Banat, care va susţine un recital duminică. Sâmbătă, aşa cum cetăţenii probabil s-au obişnuit deja, avem pregătite aproape 2.000 de porţii de păsat şi tocană de oaie, mâncarea tradiţională momârlănească, în acest sens consiliul local aprobând suma de 15.000 lei de la bugetul local”, ne-a declarat luni Elisabeta Wersanski, din cadrul Primăriei municipiului Petroşani, care, împreună cu cei din cadrul Administraţiei Pieţelor se ocupă de organizarea evenimentului.
Energicul Sorin Creţu, şeful pieţelor din municipiu, ne-a oferit şi alte informaţii legate de organizarea în sine a acestui eveniment mult aşteptat de marea majoritate a petroşenenilor: „În acest an vom avea câteva zeci de comercianţi, peste 60, din toate regiunile ţării, mai puţin Moldova şi Dobrogea. Vor fi foarte mulţi comercianţi din judeţele vecine, Alba şi Gorj, din judeţul Bihor, Vâlcea – în mod special din Horezu, Dolj, Cluj, Dâmboviţa, Mehedinţi sau Teleorman. Din judeţul nostru nu vor lipsi producători şi comercianţi din zona de nord a judeţului, respectiv Deva, Brad, Orăştie sau Hunedoara, precum şi din Valea Jiului, unii dintre aceştia prezentându-şi şi produsele tradiţionale omologate. Vreau să specific că absolut toate alimentele şi produsele alimentare comercializate vor fi verificate la sânge de cei din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare. La rândul nostru, vom face şi noi verificări asupra actelor şi a tot ce ţine de asta, împreună cu poliţia locală şi cu alţi reprezentanţi ai organelor de control (poliţie economică, OPC etc.). Să sperăm că vremea va ţine cu noi, meteorologii prognozând un week-end care urmează mai călduţ puţin, cu soare şi fără ploi. În ceea ce privesc spectacolele cu muzică populară, ne-am gândit că acestea trebuie susţinute ziua, acum, în octombrie serile sunt mai reci şi artiştii sau publicul ar fi păcat să stea în frig”.
„Acest eveniment, devenit, iată, tradiţie la Petroşani, este aşteptat de multă lume. De aceea ne-am propus şi în acest an să-l organizăm. Din punctul meu de vedere şi al celor din administraţie, ne dorim ca prin acest eveniment să susţinem producătorii locali, meşteşugarii şi micii fermieri, care au prilejul să-şi valorifice acum produsele, dar şi să le promoveze, făcându-le şi mai cunoscute oamenilor din zonă”, ne-a declarat luni după-amiaza şi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.