La Castelul „Ianza” / Umor bulgăresc

La Castelul „Ianza” / Umor bulgăresc

Timp de citire: 2 minute

Cu ocazia vernisajului expoziţiei de caricatură din cadrul Festivalului Internaţional de Umor Ion Cănăvoiu” la Castelul Ianza” au fost prezente personalităţi marcante ale caricaturii,

Cristian Sergiu Ianza surprinde din nou şi în această toamnă. Neostenit şi spontan în ceea ce face pe plan cultural, sub cupola fundaţiei culturale pe care o conduce, dar de data aceasta şi cu un mare sprijin al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Sergiu Ianza a recidivat” cu un nou act cultural petrecut duminică, chiar de Ziua Armatei Române, la Castelul Ianza”. Chiar dacă evenimentul a coincis cu Ziua Armatei, să nu cumva să credeţi că a avut vreo legătură cu această zi. Însă a avut o strânsă legătură cu caricatura şi umorul, cu plăcerea de a deschide buna dispoziţie până şi celei mai morocănoase fiinţe: o expoziţie de caricatură! La baza evenimentului au stat doi cunoscuţi caricaturişti bulgari. Astfel că, cu ocazia vernisajului expoziţiei de caricatură al artiştilor bulgari Lubomir Mihailov și Thvadar Nikolov, căci despre ei este vorba, desfăşurat duminică, 25 octombrie, au trecut pragul Galeriei de Artă a Fundaţiei Culturale Ianza Art-Intercultural” din Petroşani o pleiadă de personalităţi din domeniul culturii locale, precum şi invitaţi din ţară sau din ţara vecină.

Cum caricaturile aparţineau celor doi artişti bulgari, nu se putea ca printre invitaţi să nu fie şi oameni care iubesc caricatura şi au simţul umorului bine conservat din ţara de la sud de Dunăre, onorând cu prezenţa vernisajul. Este vorba de Tatiana Tsankova, directorul Casei Satirei şi Umorului din Gabrovo şi de cunoscutul artist Ivan Kanchev.

Pe lângă aceşti oaspeţi străini a ajuns, tocmai de la Constanţa, doamna Alice Dinculescu, un nume de referință în lumea criticii de artă contemporană, iar din Târgu-Jiu a fost prezent Teodor Dădălău, nimeni altul decât directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, de altfel şi unul dintre organizatorii expoziţiei, un om care, împreună cu Cristian Sergiu Ianza, au inclus în cadrul Festivalului Internaţional de Umor Ion Cănăvoiu” şi vernisajul de la Petroșani.

Din Valea Jiului au participat la vernisaj mai mulţi profesori, elevi şi oameni de cultură, dintre care îi amintim pe reputatul caricaturist al Văii Jiului, petrileanul Ion Barbu, profesorul, scriitorul şi jurnalistul Mihai Barbu, colaboratoarea ZVJ şi persoana care aduce umorul în paginile ZVJ, doamna Petronela Vali Slavu, profesorul de excepţie, neobosit şlefuitor de talente în domeniul picturii şi desenului pe plan local, Eugen Bencău, precum şi distinsele doamne Angela Pârvu şi Maria Bociat şi alţii.

Despre importanţa evenimentului au vorbit duminică la vernisaj Tatiana Tsankova, Ivan Kanchev, Alice Dinculescu şi Cristian Sergiu Ianza. Cu toţii, au subliniat necesitatea promovării caricaturii ca un mijloc de educaţie coercitivă, mai ales în aceste vremuri când lumea a cam uitat să mai zâmbească din cauza grijilor cotidiene. Zâmbeşte astăzi, că mâine…

Corneliu BRAN

La Castelul „Ianza” / Umor bulgăresc – galerie foto

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii