La Castelul Ianza / „Îngeri, copii şi oameni mari”

La Castelul Ianza / „Îngeri, copii şi oameni mari”

Timp de citire: 4 minute
O expoziţie mai altfel decât celelalte organizate la Castelul „Ianza” a fost vernisată joia trecută.
O alternativă a Binelui la… Rău
De data aceasta galeria a fost mai degrabă plină de copii şi tineri decât de adulţi, care, şi ei, totuşi n-au lipsit, venind să vadă şi să susţină expoziţia intitulată sugestiv „Îngeri, copii şi oameni mari”. Din ceea ce am înţeles de la doamna Maria Adriana Bociat, cea care s-a ocupat îndeaproape de organizarea evenimentului, acesta s-a dorit o contrapondere la Halloween.
Doamna profesoară Maria Adriana Bociat ne-a oferit câteva detalii privind organizarea evenimentului de la castel şi a ideii acestei noi expoziţii, care revine după cele organizate în anii anteriori: „Suntem un grup de voluntari, din rândurile părinţilor, cadrelor didactice şi a prietenilor noştri, care ne străduim să oferim o alternativă la Halloween, nu doar copiilor, ci şi adulţilor, de mai mulţi ani. Ne-au găzduit acţiunile, de-a lungul timpului, Sala de Marmură a Primăriei din Petroşani, Casa de Cultura Ion Dulămiţă,  Colegiului Naţional de Informatică Carmen Sylva, Casa de Cultură a Studenţilor Petroşani, Librăria Diverta, iar de anul trecut avem alături de noi şi Fundaţia Ianza. Parafrazându-l pe Nichita Stănescu, care spunea că oamenii sunt păsări nemaiîntâlnite, cu aripi crescute înlăuntru, am putea spune că oamenii sunt îngeri cu aripile crescute pe dinlăuntru, pentru că sunt strâns lipite de suflet! Bunul Dumnezeu ne-a creat după chipul şi asemănare Sa, deci venim pe Pământ cu tot ceea ce avem nevoie. Cum şi cât de tare ne transformă creşterea şi educaţia viaţa de zi cu zi este datul fiecăruia. Suntem liberi să alegem! Oare cum vrem să ne crească copiii? În ce fel de lume dorim să trăiască ei? Într-o lume plină de monştri, demoni şi tenebre, pe care să-i slăvim, strălucitor ambalaţi şi comercializaţi, sau într-o lume frumoasă, spirituală, cu punerea în evidenţă a adevăratele valori, dăruite nouă de Dumnezeu? Ce alegem: un Halloween de import, denaturat, a cărui reală semnificaţie a fost pervertită, sau tradiţiile acestui Pământ, moştenite din moşi-strămoşi? Alegerea aparţine fiecăruia!”. Corect, alegerea aparţine fiecăruia, dar se pune întrebarea, firească, oare de ce Răul trebuie promovat şi de ce unii o fac? Poate nu şi din cauză că, încet-încet, lumea tinde să se autodistrugă, ducând astfel „planul” Răului la îndeplinire? Câteva întrebări la care mulţi ar trebui să se gândească înainte de a promova şi „admira”.
Îngeraşi în picturi… dar şi printre invitaţi!
Revenind la evenimentul în sine, anul acesta au participat cu lucrări la expoziţie mai mulţi copii de la Centrul „Speranţă pentru Colonie”, unde după cum se ştie există un colectiv minunat de cadre didactice şi voluntari, în frunte cu doamna Adina Udrea. Printre cei care i-a sprijinit sufleteşte pe aceşti copii, fiind prezent şi joi seara la acţiune, s-a aflat şi consilierul local Viorel Pascu, un locuitor al acestui cartier petroşenean cu multe probleme sociale.
Pe lângă aceşti copii, n-au lipsit din expoziţie nici lucrările elevilor de la Şcoala Gimnazială „I.G. Duca”, coordonaţii de doamnele profesoare Cristina Tudoraşcu, Camelia Cotârţă, Luisiana Butuza şi Ana Stoica. Câteva lucrări expuse au aparţinut şi elevilor de la Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” Petroşani, coordonaţi şi îndrumaţi de doamna profesoară Roxana Filip. Dacă din Petroşani au existat lucrări de la instituţiile de învăţământ prezentate, din Lupeni au participat cu lucrări mai mulţi elevi de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Rudolf Steiner”, aflaţi sub îndrumarea inimoasei doamne profesor logoped Mariana Străuţ, care, de altfel, a participat la acest vernisaj.
O parte dintre copii au venit îmbrăcaţi în superbe costume de îngeraşi, prezentând mai apoi şi un scurt program artistic legat de tematica expoziţiei.
Cristian Sergiu Ianza,
proprietarul galeriei petroşenene, omul care a deschis încă o dată larg, uşile culturii, ne-a declarat: „Pentru mine e un sentiment extraordinar să pot ajuta actele culturale din Petroşani. Faptul că putem organiza astfel de expoziţii şi multe alte evenimente culturale nu face decât să mă facă să uit de toate celelalte probleme. Am mai spus, vreau ca această galerie de artă din Petroşani să devină o casă a culturii petroşenene, iar în acest scop nu doresc decât şi o mai mare implicare a societăţii civile, a oamenilor de cultură, dar, mai ales, al celor din cadrul autorităţilor locale. Azi am avut parte de o expoziţie frumoasă, cu o idee minunată pe care din start am susţinut-o, iar la vernisaj au fost prezenţi, pe lângă cei care au organizat această acţiune şi părinţi, mulţi copii talentaţi, frumoşi şi cu un simţ artistic strălucitor, care ne face să fim optimişti că în Valea Jiului avem generaţii care vin tare din urmă în lumea artistică”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii