La Câmpu lui Neag-Uricani se conturează / Perspectiva exploatării la suprafaţă a cărbunelui

La Câmpu lui Neag-Uricani se conturează / Perspectiva exploatării la suprafaţă a cărbunelui

Timp de citire: 3 minute

O știre care, negreșit, le va da speranțe multora. La Câmpu lui Neag există șanse certe de deschidere a primei exploatări particulare de cărbune. Acum, să nu vă gândiți că asta se va întâmpla mâine sau poimâine. Mai întâi trebuie trecute câteva etape, totul depinde de cum vor decurge pregătirile necesare, dar, în tot cazul, în maximum doi ani vom asista la deschiderea acestei exploatări de cărbune privată.

Ieri dimineață,
în biroul primarului uricănean Dănuț Buhăescu au intrat doi bărbați. Pe unul dintre ei l-am recunoscut. Era domnul ing. Aurel Niculescu, fost director general CEH, în prezent directorul Direcţiei Energie în aceeași companie. Cel pe care-l însoțea este domnul ing. Petre Popescu, fost director general al uzinelor „Republica” din București. Pe cei doi îi leagă mai bine de douăzeci de ani de prietenie, cum am aflat de la domnul ing. Aurel Niculescu, uzinele bucureștene fiind principalul furnizor de țevi al termocentralelor Mintia și Paroșeni. Tocmai această veche și trainică prietenie l-a determinat să accepte rugămintea bucureșteanului de a-l însoți.

Domnul Petre Popescu
venise, acum, în calitate de reprezentant al unei firme particulare, interesată în deschiderea unui perimetru minier particular în Câmpu lui Neag. A unei exploatări de cărbune de suprafață și, eventual, și de subteran. Dănuț Buhăescu l-a ascultat cu atenție pe oaspetele său și l-a asigurat că administrația publică locală uricăneană îi va fi alături în demersul său. Numai că trebuie parcurși niște pași importanți. Mai întâi se va solicita aprobarea de către consiliul local a scoaterii la licitație a acestui teren de circa două hectare, situat în zona „C” a satului, în vederea activității de exploatare de cărbune. Apoi, foarte important, a ținut să sublinieze primarul, i se va cere și părerea comunității de acolo. „Oamenii trebuie să știe ce se face, cum se va exploata cărbunele și, dacă nu vor exista împotriviri, terenul va fi scos la licitație. Se va vedea dacă, apoi, există contestații, după care ați putea să vă apucați de treabă!”.

Apoi, ca unul care 
a lucrat la mină, Dănuț Buhăescu i-a suge­rat interlocutorului câteva metode de exploatare a cărbunelui. „Se pretează la exploatarea de suprafață, a explicat el, dar se poate face și o galerie în plan înclinat, pentru a se exploata cărbune și în subteran”. Totodată, primarul i-a sugerat pe cineva care „știe zona ca-n palmă”. Numai că, din păcate, persoana respectivă nu mai e în Valea Jiului. „Dar mai sunt cadre inginerești pricepute, l-a încurajat el pe investitor. Să vedem mai întâi ce spun măsurătorile și condițiile în care terenul se va scoate la exploatare”. Problema forței de muncă nici nu se mai pune. În Uricani sunt mulți mineri pricepuți, stratul de cărbune este foarte curat și se poate găsi ușor „o bucată care poate fi exploatată și zece ani”. „Repet, trebuie aleasă metoda de exploatare cea mai potrivită, iar utilajele să nu fie în nici un caz de mâna a doua”, i-a atras atenția Dănuț Buhăescu.

Primarul a recunoscut
c-au mai existat investitori interesați în exploatarea cărbunelui la suprafață. Numai că voiau să facă asta pe termen scurt. E bine că, iată, apare cineva care e interesat să facă asta pentru o perioadă îndelungată. Acest lucru înseamnă, desigur, locuri de muncă garantate, plus un potențial economic nesperat pentru oraș și locuitorii lui. Aici sunt incluși, desigur, și pe localnicii din Câmpu lui Neag. Am zis, la început, că exploatarea cărbunelui din zona aceasta ar putea să înceapă în circa doi ani. Pe la ora unu și ceva, după ce am ajuns acasă, l-am sunat pe Dănuț Buhăescu pentru un amănunt. Cu ocazia asta mi-a spus că, dacă se apasă pe accelerație și treburile merg șnur, s-ar putea ca exploatarea de cărbune privată să poată funcționa și după un an.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii