Ce au în comuna artele marțiale și portul popular? Ei bine, au o legătură strânsă. O legătură strânsă, care îi are în comun pe cei 11 copii care au făcut din pasiunea lor un scop comun. La sala de sport din comuna Baru 11 copii sârguincioși au în sânge un vis legat de unul dintre cele mai vechi sporturi: karatele. Părinții au făcut front comun cu cei mici și fac eforturi considerabile pentru visul copiilor lor. Pandemia s-a băgat și aici, încurcând puțin socotelile sportivilor. Le-a redus orele de antrenamente de la 10 pe săptămână la șase, dar nu le-a redus din afecțiune și plăcerea de a veni la sală.
Mathias și Casian – doi frați ambițioși
Copiii din Petros, Baru și Livadia își dau întâlnire la orele de karate predate de sensei Radu Polifronie. Încântați nevoie mare, copiii nu lipsesc de la nicio schemă ce i-ar putea duce spre marea performanță. Mathias și Casian Popescu sunt doi frați conștiincioși. Mathias are 12 ani este elev clasa a VI-a la Școală Gimnazială Petros și pentru el antrenamentele s-au transformat deja în rezultate notabile.
„Mathias este premiant nu numai la școală, dar a început să culeagă și roadele muncii sale. Are deja medalii la campionatele naționale, județene și internaționale. Este un sport pentru care noi părinții facem eforturi, dar merită”, povestește Gabriela Popescu, mama sportivului Mathias,. Fratele cel mic a lui Mathias, motivat de rezultatele fratelui mai mare, a început și el cu pași mărunți taina artelor martaile.
„Cel mic are doar șapte ani, dar a vrut și el la karate, pentru că l-a văzut pe fratele lui mai mare. Așa că merg amândoi”, spune mama copiilor. Și cum dorința copiilor este sfântă pentru părinți, antrenorul Radu Polifronie spune că nu are probleme cu acești copii, fiind perseverenți în munca lor.
„Vreau să fac karate până o să merg la facultate. Vreau să mă fac medic stomatolog, dar până atunci vreau să cuceresc medalie după medalie”, spune Mathias, care are deja camera personală plină cu diplome și medalii.
Portul național – mândria copiilor
Când vine vorba de a purta portul național, copiii nu se dau înlături de la nimic. Îl îmbracă cu mândrie și le stă bine.
„Noi, părinții, suntem foarte încântați că cei mici țin la tradiție. Cel mai mult ne bucură faptul că ei au ocazia să facă sport într-un cadru organizat. Când nu era pandemia, făceau câte zece ore de antrenamente pe săptămână, acum fac câte șase”, mai spune Gabriela Popescu.
Ca să vedem cât de mândri sunt acești copii, la unul dintre antrenamente au dat kimonoul pe costumul popular. Costume vechi, încărcate cu tradiție și emoție, dar păstrate la loc de cinste. „Păstrăm cu mândrie aceste porturi vechi pe care copiii noștri le îmbracă ori de câte ori au ocazia”, ne mărturisește Gabriela.
De 10 ani printre săteni
Antrenorul Radu Polifronie, care e și președintele…. CSM Petroșani, spune că este mulțumit de tot ceea ce a găsit în mediul rural. De bunăvoința copiilor, dar mai ales de pasiunea lor pentru acest sport.
„Am 11 copii care vin cu drag la antrenamente de la Petros, Baru și Livadia. Au deja performanțe la nivel internațional, iar susținerea copiilor este fantastică. Răspund la apel: Mathias și Casian Popescu și Răzvan Ihnatiuc – de la Petros, frații Adrian și Gabriel Danciu, Patrik Iuga, Ana Maria Tamaș, Alexandra Ionescu, Flavia Sălășan, Delia Toroancă și Iulia Toroancă. Avem un calendar competițional plin de evenimente și sperăm ca anul acesta pandemia să ne lase să ne desfășurăm conform acestui calendar”, a declarat pentru „Ziarul Văii Jiului, Radu Polifronie.
De pe arătură – în lumea lui Bruce Lee
Ce poate fi mai frumos decât când viața la țară te scoate în lumea modernă a lui Bruce Lee?! Micuții țin pasul cu cei de la oraș… Și unde mai pui că acești copii nu își uită originile și își fac și părinții mândri. Bravo lor!